- Yerebatan Sarnıcı Nerede?
- Yerebatan Sarnıcı Açık mı? Ziyaret Saatleri
- Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti
- Yerebatan Sarnıcına Nasıl Gidilir?
- Yerebatan Sarnıcı Hikayesi – Tarihi
- Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilgiler
- Yerebatan Sarnıcının Restorasyonu
- Sütunlar
- Medusa Kafaları
- Gözyaşı Sütunu
- Yerebatan Sarnıcı Film ve Kitaplara da Konu Olmuştur
- İstanbul Araç Kiralama
İstanbul tarih boyunca ev sahipliği yaptığı devletler için oldukça önemli bir şehir olduğu için o dönemlere ait birçok önemli yapı ve eser bu şehirde bulunur. Bu yerlerden biri olan Yerebatan Sarnıcı Bizans döneminde de Osmanlı döneminde de çok önemli bir yapıydı. Miniyol olarak sizler için hazırladığımız Yerebatan Sarnıcı rehberinde “Yerebatan Sarnıcı nerede?”, “Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ne kadar?”, “Yerebatan Sarnıcı hikayesi nedir?” gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Yerebatan Sarnıcı Nerede?
Yerebatan Sarnıcı İstanbul’da bulunan birçok eski sarnıçtan biridir. Ayasofya'nın yanında, Sarayburnu yarımadasında bulunmaktadır. İlçe olaraksa Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde yer almaktadır.
Yerebatan Sarnıcı Açık mı? Ziyaret Saatleri
Yerebatan Sarnıcı haftanın yedi günü boyunca açıktır. 09.00 – 22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti
Yerli ziyaretçilerin Yerebatan Sarnıcına 09.00-19.00 saatleri arasında giriş ücreti 80 TL, 19.30-22.00 saatleri arasında ise 120 TL’dir.
Yabancı ziyaretçilerden alınan giriş ücreti 09.00-19.00 saatleri arasında giriş ücreti 450 TL, 19.30-22.00 saatleri arasında ise 650 TL’dir.
Öğrencilerden talep edilen giriş ücreti 09.00-19.00 saatleri arasında giriş ücreti 30 TL, 19.30-22.00 saatleri arasında ise 40 TL’dir.
Yerebatan Sarnıcında Müzekart geçmemektedir.
Yerebatan Sarnıcına Nasıl Gidilir?
İstanbul’un kalbinde bulunan Yerebatan Sarnıcına ulaşım sağlamak oldukça basittir. Kabataş – Bağcılar tramvay hattı ile Sultanahmet durağında inerek Yerebatan Sarnıcına kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecekler ise vapur ile Eminönü’ne gelerek buradan tramvaya binebilirler.
Bunun dışında kendi arabanız veya araç kiralama işlemi yaparak da Yerebatan Sarnıcına ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca araç kiralama işlemi yapıp kısa bir sürede Yerebatan Sarnıcını gezdikten sonra İstanbul’un diğer güzelliklerini de keşfedebilirsiniz.
İstanbul’da mutlaka görmeniz gereken yerler için tıklayınız.
Yerebatan Sarnıcı Hikayesi – Tarihi
Yerebatan Sarnıcı, Bizans zamanında inşa edilen dönemin en büyük yer altı sarnıcıdır. Ayasofya Camii’nin yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı, modern İstanbul'un en önemli turistik mekanlarından biridir.
Bizans İmparatoru Justinianus tarafından MS 526 civarında inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık 140m x 70m boyutlarındadır. Saraya ve Bizans şehrine su sağlamak için bir seferde yaklaşık 80.000 metreküp su depolama özelliği bulunmaktaydı. O zamanlar, üzerinde büyük bir Bazilikanın bulunduğu Stoa Bazilikası olarak bilinen meydanın altında bulunuyordu. İsmi bu sebeple Bazilika Sarnıcı olarak da bilinir.
Yerebatan Sarnıcı, Büyük Konstantinopolis Sarayı'na ve Birinci Tepe'deki diğer binalara su sağlamakla görevliydi. 1453'teki Osmanlı fethinden sonra ve modern zamanlara kadar Topkapı Sarayı'na su sağlamaya devam etti. 18. yüzyılda III. Ahmed döneminde, 19. yüzyılda ise Sultan II. Abdülhamid döneminde onarım görmüştür.
Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilgiler
Yerebatan Sarnıcı, 1987 yılından beri ziyarete açıktır. Günümüzde ziyaretçiler 336 oyma mermer sütununu görmek için yükseltilmiş platformlarda dolaşarak tonozlu tavanlarının keyfini çıkarabilirler. Ayrıca damlayan su ve balıklarla dolu ürkütücü doğasını deneyimleyebilir. Yerebatan Sarnıcında bulunan mitolojik figür Medusa’nın başını betimleyen iki gizemli sütun görülmeye değer yapılardandır.
Yerebatan Sarnıcının Restorasyonu
Yerebatan Sarnıcı 2020 yılından beri restorasyon amacıyla kapatılmıştı. Temmuz 2022 tarihinde depreme karşı dayanıklı hale getirildikten sonra yeniden ziyarete açılmıştır. Önceden beton bir yürüyüş yolu bulunan sarnıçta artık su yüzeyine daha yakın bir seviyede yeni patikadan yürüyüş yapılmaktadır. Restorasyondan sonra ziyaretçiler, sudan yükselen ve zaten mistik olan yere daha da fazla karakter katan birkaç yeni heykel tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca sarnıçtaki aydınlatma yenilenerek daha ilgi çekici ve mistik bir hava katılmıştır.
Sütunlar
Yaklaşık 1500 senelik bir yapı olan Yerebatan Sarnıcında oldukça ilgi çekici mermer sütunlar bulunmaktadır. Yapıldığı dönemin mimari yapısını yansıtan bu sütunlar harika bir ışık manzarası eşliğinde sudan yükselirler. 9 metre uzunluğundaki bu sütunlar 336 tanedir ve 12 sıra halinde bulunurlar.
Medusa Kafaları
Yerebatan Sarnıcında Bizans döneminden kalma oldukça ilgi çekici iki adet ters yerleştirilmiş Medusa kafası bulunan sütun yer almaktadır. Yunan mitolojisinin en ünlü figürlerinden olan Medusa, yılan saçlı ve gözlerine bakanları taşa çevirdiğine inanılan bir canavardı. Sarnıcın kuzeybatısında bulunan iki Medusa kafasının sarnıcı korumaları amacıyla yapıldığı düşünülmektedir.
Gözyaşı Sütunu
Yerebatan Sarnıcında üzerinde göze benzeyen figürlerin bulunduğu bir sütun bulunmaktadır. Bu sütun üzerinden sürekli olarak su aktığı için ağlıyormuş gibi bir görüntü meydana gelmektedir. Gözyaşı Sütunu veya Ağlayan Sütun olarak adlandırılan bu sütunun sarnıcın yapımında ve saray için çalışırken hayatını kaybeden köleler adına yapıldığı düşünülmektedir.
Yerebatan Sarnıcı Film ve Kitaplara da Konu Olmuştur
Olağanüstü güzelliği Yerebatan Sarnıcını tüm dünyada oldukça popüler bir yer haline getirmiştir. Bu popülerlikle beraber birçok film ve kitapta da Yerebatan Sarnıcını görmekteyiz. Amerikalı ünlü yazar Dan Brown’un Cehennem isimli gerilim romanında Yerebatan Sarnıcı geçmektedir. Daha sonradan başrolünde Tom Hanks’in bulunduğu filmi çekilen bu kitabın Yerebatan Sarnıcında geçen kısımları, Romanya’nın Budapeşte kentinde bulunan film platosunda sarnıcın birebir aynısı yapılarak çekilmiştir.
Ayrıca Yerebatan Sarnıcı, başrolünde James Bond’un yer aldığı Rusya’dan Sevgilerle filminde, başrolünde Jackie Chan’in yer aldığı Altın Yumruk İstanbul’da filminde ve Clive Owen’ın oynadığı Uluslararası filminde de geçmektedir.
İstanbul Araç Kiralama
Yazımızın konusu olan Yerebatan Sarnıcı’nı ve “İstanbul Gezilecek Yerler” adlı blog yazımızda geçen yerleri keşfetmenin en kolay yolu araç kiralama işlemi yapmaktır. Miniyol, çeşitli rent a car firmalarının fiyatlarını karşılaştırarak 3 adımda kolayca araç kiralama işlemini gerçekleştirebileceğiniz bir platformdur. Siz de şimdi Miniyol.com veya Miniyol mobil uygulaması üzerinden araç kiralama işleminizi gerçekleştirerek Yerebatan Sarnıcı gezinize başlayabilirsiniz.
İstanbul araç kiralama işlemi için tıklayınız.
İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi için tıklayınız.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama işlemi için tıklayınız.