- Yağ Karteri Nedir?
- Yağ Karteri Ne İşe Yarar?
- Yağ Karteri Neden Sızıntı Yapar?
- Aşınmış veya Hasarlı Conta
- Darbe Hasarı
- Yağ Karteri Sızıntısının Belirtileri Nelerdir?
- Arabanın Altında Yağ Birikintisi
- Düşük Yağ Seviyesi
- Motor Bölmesinden Çıkan Duman/Yanık Kokusu
- Yağ Karteri Sızıntısı Nasıl Giderilir?
- Yağ Karteri Olmadan Araba Sürülebilir mi?
Yağ karteri, bir otomobilin motor sisteminde motor yağını tutan bir rezervuar görevi gören çok önemli bir bileşendir. Motor bloğunun altına yerleştirilen yağ karteri, motorda dolaşan yağı toplayarak hareketli parçaların düzgün şekilde yağlanmasını sağlar. Bu yağlama sürtünmeyi ve ısıyı en aza indirmek ve böylece motorun ömrünü uzatmak için gereklidir. Yağ karteri aynı zamanda motora yağ çeken yağ pompasını da içerir. Ayrıca, rutin bakım sırasında kolay yağ değişimine olanak tanıyan bir tahliye tapasına sahiptir. Miniyol olarak hazırladığımız bu blog yazısında yağ karteri hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedebilirsiniz.
Yağ Karteri Nedir?
Yağ karteri, hareketli parçaları yağlamak, temizlemek ve soğutmak için motor boyunca pompalanan yağın deposudur. Son derece basit bir işlevi olan yağ karteri, motorun düzgün çalışması için çok hayati önem taşır. Bir yağ karterinin işlevini, özel gereksinimlerini ve ayrıca malzemesini anlamak, belirli otomotiv uygulamaları için malzeme seçimi hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir.
Yağ karteri, motorun alt tarafına cıvatalarla tutturulur ve temiz ve korkak hareketli parçaları yağlamak için motor boyunca pompalanan yağ için rezervuardır. Bir pompa, motorda dolaşmadan önce kir ve diğer kalıntılardan kurtulmak için yağı karterden bir filtreden geçirmeye zorlar.
Yağ Karteri Ne İşe Yarar?
Motorun altına yerleştirilen yağ karteri, motorda dolaşan yağı toplayan ve geçici olarak depolayan bir rezervuar görevi görür. Motor çalışırken, yağ karteri pistonlar, yataklar ve eksantrik milleri gibi motorun hareketli parçalarına sürekli yağ beslemesi sağlar. Yağ bu bileşenleri yağlayarak sürtünmeyi ve ısıyı azaltır. Böylece aşınma ve yıpranmayı önler ve motorun ömrünü uzatır. Yağ karteri ayrıca yağ pompasına bağlı bir yağ alma borusu içerir ve motora sürekli yağ akışı sağlar.
Yağ Karteri Neden Sızıntı Yapar?
Bir motor birçok alternatif yerden yağ sızdırabilir. Bunlardan biri de yağ karteri bölgesidir. Yağ karterinden sızıntı meydana gelmesinin iki yaygın nedeni vardır: aşınmış conta veya darbe hasarı.
Aşınmış veya Hasarlı Conta
Yağ karteri contası zaman içinde aşınır. Bu olduğunda sızıntılar meydana gelebilir. Yağ karteri contası motor bloğu ile yağ karteri arasına sıkıştırılmıştır. Conta, yağın 2 bileşen arasından sızmasını önleyen bir sızdırmazlık görevi görür.
Darbe Hasarı
Yağ karterinin kendisi, bir kaza veya yoldaki döküntüler nedeniyle darbe hasarı alırsa sızıntı yapabilir. Böyle bir senaryoda, hasar genellikle yağ karteri içinde bir delik veya çatlak oluşturur. Sonuç olarak, yağ dışarı çıkar ve potansiyel olarak önemli motor hasarına neden olur.
Yağ Karteri Sızıntısının Belirtileri Nelerdir?
Sızdıran bir yağ karteri ile ilgili belirtiler oldukça basittir. Bu durumlardan biriyle karşılaşırsanız yağ karterinde bir sızıntı söz konusu olabilir:
Arabanın Altında Yağ Birikintisi
Aracın altına motor yağı damlaması veya birikmesi yağ karterinde sızıntı olduğunu gösterebilir. Elbette, motorun sızıntı yapabileceği başka birçok yer vardır. Bu nedenle sızıntının kaynağını görmek için sorun giderme işlemi yapmanız gerekir.
Düşük Yağ Seviyesi
Düşük yağ seviyesi, muhtemelen yağ karterinden kaynaklanan bir sızıntıya da işaret edebilir. Motorlar birçok yerden yağ sızdırabilir. Ayrıca yağ da yakarlar. Bu nedenle, sorunun yağ karterinden veya contadan olduğuna karar vermeden önce gözlem yapmanız gerekir.
Motor Bölmesinden Çıkan Duman/Yanık Kokusu
Kaputun altından gelen duman genellikle kötü bir şeydir. Motor yağı sızıntısı, duman görmenizin çeşitli nedenlerinden biridir.
Yağ Karteri Sızıntısı Nasıl Giderilir?
Çoğu durumda, yağ karteri alanındaki bir sızıntıyı onarmak için ya contayı ya da yağ karterinin kendisini değiştirebilirsiniz. Ancak daha düzgün bir çözümle şansınızın yaver gideceği bazı durumlar da vardır. Motor yağı tahliye tapası yağ karterine takılır. Araç her bakıma girdiğinde, tapa çıkarılır ve yeniden takılır. Tapa çok sık kurcalandığı için kolayca sızıntı kaynağı haline gelebilir. Bazen sızıntıyı onarmak için tahliye tapasını sıkabilir veya arkasına yedek bir conta takabilirsiniz. Diğer durumlarda, tahliye tapasının değiştirilmesi gerekebilir.
Yağ Karteri Olmadan Araba Sürülebilir mi?
Evet, araç yağ karteri olmadan da kullanılabilir, ancak bu tavsiye edilmez. Sadece aracın motorunu strese sokmakla kalmaz, aynı zamanda aracın aerodinamiğini de kaybedersiniz. Yağ karterinin bulunduğu göbek tepsisinde hava girişleri vardır. Ayrıca aracın yüksek hızlarda dengede kalmasına yardımcı olur. Ayrıca karterin içindeki yağı soğuk tutar, böylece motor patlamaz.