- 1. Tuz Gölü
- 2. Van Gölü
- 3. İznik Gölü
- 4. Eymir Gölü
- 5. Eğirdir Gölü
- 6. Mogan Gölü
- 7. Burdur Gölü
- 8. Manyas Gölü
- 9. Beyşehir Gölü
Türkiye’de yapısal olarak farklı olan onlarca göl bulunmaktadır. Bu göllerden bazıları çok turist çekerken bazıları hiç bilinmemektedir. Küçük bir araştırma sonrası Türkiye’deki göller arasında görmeniz gerekenleri yazımızda listeledik.
1. Tuz Gölü
İlk kez gidenlerin ‘‘ Daha önce nasıl olur da gelmedim ben’’ deyip geldiklerinde de eşsiz doğa güzelliğinin keyfini sürerken, zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız. Türkiye’deki göller arasında en çok turist çeken göllerimizden biridir. Yüz ölçümü bakımından Türkiye’deki en büyük göl olan Van Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olduğunu coğrafya derslerinden hepimizin aklına kazınmıştır. Büyüklüğüne nazaran Türkiye’nin en sığ gölleri arasında yer almaktadır. Öğrendiğimde şaşırdığım bir bilgi ise Dünya’nın en tuzlu ikinci gölü olması oldu. Tuz Gölü Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde %40’ını karşılamaktadır. Tuz Gölü kuş popülasyonu bakımından da bir hayli zengin göllerden birisidir. Bölge de 85 kuş türü bulunmaktadır ve bunlardan 4 tanesi endemiktir. Göl I. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunmaktadır. Gruplar halinde uçan yağmurcun kuşların sizleri selamlamasına, yaban kazları, flamingoları, angıtları, kılıç gagaları, telli turnaları da görmeniz mümkün.
2. Van Gölü
Türkiye’nin en büyük gölüdür. Dünya’da ise en büyük 15. göl olma özelliğine sahiptir. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3 bin km2’den fazladır. Ayrıca Dünya’nın en büyük sodalı gölüdür. Volkanik bir çöküntü sonucu oluşan bir volkanik set gölüdür. Yapılan son çalışmalarda gölün yaşının 600.000 yıl olduğu belirlenmiştir. Göle girdiğiniz de denizlerde alışkın olduğunuz tuzdan farklı olarak Van Gölü’nün suyu tuzlu ve sodalıdır. Yüksek rakımda sert kış aylarının yaşanmasına rağmen Van Gölü donmamaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında canlı ekosistem açısından bir hayli sınırlıdır. Van Gölü’nün ‘İnci’si olarak tanıttıkları İnci Kefali gölde görülen bir balık türüdür. Yöre halkına göre ise gölde bir canavar yaşamaktadır. Biz canavarı göremedik belki siz göldeki canavarı görürsünüz.
3. İznik Gölü
Türkiye’nin en büyük beşinci gölü olarak bilinmektedir. Bursa il sınırları içeresinde yer almaktadır. Türkiye’deki göller arasında tektonik yapı taşıyan İznik Gölü, akarsular tarafından beslenen bir göl olarak bilinmektedir. Bir efsaneye göre gölün altında bir şehir olduğuna inanılmaktadır. İznik Gölü’nün altında yapılan araştırmalar gölün altında bir şehrin olduğunu doğrular niteliktedir.
4. Eymir Gölü
Eymir Gölü, arazisi ODTÜ’ye ait olan Ankara’ da bulunan küçük göllerimizdendir. Set gölü özelliği taşımaktadır. Gölün kenarında ODTÜ’nün Spor Kulübü Kayıkhanesi mevcuttur. Yazları çok güzel manzaralara ev sahipliği yapan Eymir Gölü kışları donarak ziyaretçilerinin bir hayli ilgisini çekmektedir. Ankara, Konya karayolunun altından geçen kanal Mogan ve Eymir göllerini birbirine bağlamaktadır. Eymir Gölü Mogan Gölüne nazaran üç metre daha alçaktadır ve Mogan Gölünden beslenmektedir.
5. Eğirdir Gölü
İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bu göl Isparta il sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Karstik olaylar sonucu oluşmuştur. Eğirdir Göl’ü etrafında görülmeye değer koy ve sahiller yer almaktadır. Yer altı suları ile beslenmektedir, kaynak suları haricinde çevredeki pınarlardan da beslenmektedir. Bu doğal güzellik içerisinde farklı pek çok canlı türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Eğirdir Gölü içerisinde bulunan başlıca balık türleri ise şunlardır; Çapak, Siraz, Çiçek, Sudak ve Levrek gölde yaşamaktadır.
6. Mogan Gölü
Ankara’da bulunan bir diğer gölümüz olan Mogan Gölü, Gölbaşı ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ içerisinde yer almaktadır. Tektonik bir olukta yer almakta ve farklı bir kaç akarsu ile beslenmektedir. Eymir Gölü ile bağlantılıdır. Mogan Göl’ünün suyunu oksijenleştirmek adına 2008 yılında Kızılırmak’tan su verilmiş ve gölün oksijenlenmesi sağlanmıştır. Bu alanda yapabileceğiniz pek çok aktivite de sizleri bekliyor olacak piknik alanları ve doğa parkı, ahşap köprüler, koşu yolları, çocuk oyun alanları gibi aileniz ve sevdiklerinizle keyifli saatler geçirmenize olanak sağlamaktadır.
7. Burdur Gölü
Burdur Gölü oluk şeklinde tektonik oluşumlu bir göldür. Türkiye’nin yedinci büyük gölüdür. Burdur Göl’ünün suyu arsenik ve tuzludur. Dışarıya akıntısı olmayan kapalı bir havzada bulunmaktadır. Göl ve çevresi çeşitli canlı türlerinin yaşamasına olanak sağlamaktadır. Fakat göl de sodyum sülfat oranın çokluğundan balık yaşayamamaktadır. Göl etrafındaki topraklar sulu ve kuru tarım yapılmaktadır. Sizlerin de bu doğa güzelliklerini görmek ve keşfetmek için Burdur’u ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
8. Manyas Gölü
Biga Yarımadası ve Uludağ arasında kalan bir çöküntü alanında yer almakta ve tektonik oluşumlu bir göldür. Türkiye’de Balıkesir ilinde bulunmaktadır. Tatlı bir su gölüdür. Göl suyu killi yapısı nedeniyle sürekli olarak bulanık haldedir. Pek çok çeşit kuş yaşamına ev sahipliği yaptığı için ‘Kuş Cenneti’ olarak anılmaktadır. İçerisinde ve çevresinde pek çok canlı türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Gölde Krevit ve 20’ye yakın balık türü yaşamaktadır. Kocaçay ve Sığırcı Dereleri göl suyunu beslemektedir.
9. Beyşehir Gölü
Konya’nın Beyşehir ilçesinde ve Isparta sınırları arasında bulunmaktadır. Van Gölü ve Tuz Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü gölü olma özelliğine sahiptir. Tektonik çukurlukta yer almaktadır. Tatlı bir su gölüdür. Göl çevresindeki farklı akarsu ve yağışlarla beslenmektedir. Türkiye’de göl içerisindeki ada oluşumu bakımından ilk sıradadır. Göl pek çok çeşit canlı popülasyonlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Göl içerisinden Sazan, Levrek, Kadife, Aynalı, Akbalık gölde bulunan balık türleri arasında yer almaktadır.