- Tam Otomatik Vites Nedir?
- Otomatik Vites Harf İşaretleri
- Yarı Otomatik Vites Nedir?
- Tam Otomatik ve Yarı Otomatik Vites Farkları Nelerdir?
- Tam Otomatik Vitesli Araç Kiralama
Tam Otomatik Vites Nedir?
Tam otomatik vites araçlar; yük ve yol durumuna uygun olarak kendi kendine vites değişimi yapan bir sisteme sahip araçlardır. Çift kavrama prensibi ile çalışan tam otomatik vitesli araçlar; direksiyonu, gazı ve vitesi kontrol eden bir bilgisayar sistemi tarafından çalıştırılmaktadır. Bu sayede sürücünün debriyajı ve diğer işlevleri kontrol etmesine gerek kalmaz. Tam otomatik araçlarda sürücü istese dahi vitesi değiştireme imkanı bulunmamaktadır.
Tam otomatik vitese sahip araçlarda yokuş kalkış desteği bulunmasa bile araç geriye kaçma yapmaz. Bu açıdan daha konforlu bir sürüş deneyimi sunmaktadır. Tam otomatik araçlarda sürücü vites, geriye kayma ve debriyaj gibi alanlarla uğraşmayarak yalnızca yol ve trafik durumuna odaklanabilir.
Tam otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı ve manuel bir vites kolu bulunmamaktadır. Bu vites tipine sahip otomobillerde vites değişimi otomatik olarak gerçekleşmektedir. Otomatik geçiş için kavrama değil tork konvertörü kullanılmaktadır. Otomatik vitesli araba kullanırken ani kalkışlar yapmamaya özen göstermeniz faydalı olacaktır. Çünkü ani kalkış durumlarında aracın şanzımanı zarar görebilir.
Otomatik Vites Harf İşaretleri
P: P işareti aracın park edilmesi durumunda devreye girmektedir. Arabanın park edileceği alana yerleşmesinden sonra tam olarak durması sağlamaktadır.
D: D vites işareti aracın günlük sürüş modunu ifade eder. Şanzıman dişlisi motora bağlanır ve bu sayede araç tekerlekleri rahatça hareket eder.
N: N vites işareti vitesin boşta olduğunu ifade eder. Aracın beklemesi durumunda aktifleşir.
R: R vites işareti, geri vitesi ifade etmektedir. Araç geri geri yanaşacağında r vitesine geçer.
S: Spor vitesini ifade etmektedir. Spor ve hızlı mod olan bu vites aracı en yüksek hız seviyesine çıkarabilmektedir.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Yarı otomatik vitesli araçlarda şanzıman otomobilin bilgisayarı tarafından kontrol edilir ancak araç kontrolü hala sürücüdedir. Yarı otomatik vitesli araçlarda vites tek kavramalıdır. Sürücünün basmasına ihtiyaç olmadan araç kendiliğinden debriyajı kontrol etmektedir.
Tam Otomatik ve Yarı Otomatik Vites Farkları Nelerdir?
- Tam otomatik vitesli araçlar, yarım otomatik vites araçlara kıyasla çift kavrama prensibine uygun olarak çalışmaktadır.
- İki vites tipinde de yokuş kalkış desteği bulunur. Ancak yarı otomatik araçlar geriye kayma yapabilirken tam otomatik araçlar kayma yapmaz.
- Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişi hissedilmez. Ancak yarı otomatik vitesli araçlarda bu geçişi hissedilebilir.
- Yarı otomatik vitese sahip araçlar tam otomatik vites araçlara kıyasla göre daha az yakıt harcamaktadır.
- Otomatik vitese sahip araçların avantajı sürüş kolaylığı sağlamasıdır. Yarı otomatik araçlara kıyasla sürücüye daha kolay kontrol olanağını sunar ve yalnızca yola odaklanılan bir yolculuk imkanı sağlayabilir.
- Otomatik vites araçlarda daha rahat hız değişikliği yapabilirsiniz. Ayrıca iniş ve kalkışlarda otomatik kontrol imkanı daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlayabilir.
Tam Otomatik Vitesli Araç Kiralama
Miniyol’da 600’den fazla lokasyon seçeneği içinde 80.000’den fazla araç listeleme ve size en uygun aracı kolaylıkla bulma imkanınız bulunmaktadır. Dilediğiniz vites seçeneğine uygun kiralık aracı; 3 adımda kolaylıkla kiralayabilir ve seyahatinize başlayabilirsiniz. Miniyol’un kolay filtreleme paneli üzerinden otomatik ya da manuel vites tercihinizi yapabilirsiniz.
İstediğiniz araç özelliklerine uygun onlarca aracı kolaylıkla karşılaştırabilir, kıyaslayabilir ve size en uygun aracı kiralayabilirsiniz. Tam otomatik vitesli araç kiralama işleminizi tamamlayarak konforlu ve keyifli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Miniyol en keyifli yolculuklarınızda her daim yanınızda!