Arama yapın

Tadına Bakmanız Gereken Karadeniz Lezzetleri

Tadına Bakmanız Gereken Karadeniz Lezzetleri
Sinan Daşpınar
Karadeniz Bölgesi sadece muhteşem doğası ile değil mutfağı ile de çok ünlüdür. Karadeniz mutfak kültürü ne ait lezzetleri merak ediyorsanız yazımıza göz atmalısınız.
İçerik Başlıkları
    • Kaygana 
    • Pepeçura
    • Laz Böreği
    • Hamsili Pilav
    • Mısır Ekmeği
    • Turşu Kavurma
    • Karalahana Sarması
Mıhlama
Karadeniz deyince aklımıza gelen lezzetlerin başında mıhlama gelir. Metrelerce uzayan özel peyniri, tereyağın mis kokusunu alır gibisiniz sizlerde öyle değil mi? Hemşin bölgesinde üretilen peynir ile yapılır. Karadeniz mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan mıhlama bazı bölgelerde de kuymak olarak adlandırılmaktadır. İnsana enerji ve tok tutan bir özelliğe sahiptir. Yapımında kullanılan malzemeler ise şunlardır; mısır unu, tereyağı ve o metrelerce uzayan mıhlama peyniri.  
 

Kaygana 

Batı mutfağındaki krepi andıran kaygana, yumurtalı bir yiyecektir. İçeriğinde daha çok kavrulmuş sebzelerden yapılmaktadır. Yapımında kullanılan malzemeler ise şunlardır; yumurta, un, süt, maydanoz, dereotu, soğan ve tuz. Karadeniz mutfak lezzetlerinden biri olan kaygananın eşsiz tadına bakmayı sakın unutmayın.
 

Pepeçura

Bir çeşit muhallebi tatlı türüdür. Bölgesel olarak farklı isimlerle de termon ve ekşaş olarak da bilinmektedir. Siyah üzümün ezilmesi ve şırasının alınması ile yapılır rengini de buradan alır. Yapımında kullanılan malzemeler ise şunlardır; siyah üzüm şırası, su, şeker, mısır ve buğday nişastası yapımında kullanılan malzemelerdir. Bu Karadeniz lezzeti pepeçuranın tadına muhakkak bakmalısınız.
 
karadeniz-yemekleri
 

Laz Böreği

Adı her ne kadar börek olsa da Laz Böreği şerbetli bir tatlı çeşididir. Bölgede çok sevilen, özel günlerde, festivaller ve çeşitli kutlamaların olmazsa olmazlarından. Baklava hamuru arasına hazırlanan muhallebinin eklenmesiyle yapılıyor ve baklavaya nazaran büyük dilimler halinde kesilerek servis ediliyor. Laz Böreği ağızlarda bıraktığı enfes tadıyla da deneyenlerin zihinlerinde güzel bir yer edinmektedir.

Laz böreği malzemeleri ise; 
Yufka hamuru için; un, süt, su, tereyağı, sıvı yağ. 
Muhallebisi için; süt, şeker, bir miktar tuz, yumurta ve buğday unu 
Şerbeti için; toz şeker, su, bir miktar limon suyu.
 

Hamsili Pilav

Karadeniz sofralarının vazgeçilmezi olan bu yemek deyimi yerindeyse görüntüsüyle görsel bir şölen oluştururken ağızlarda bıraktığı tatla da hafızalarımızda yer ediyor. Yapımında kullanılan malzemeler ise şunlardır; hamsi, maydanoz, pirinç, kuş üzümü, çam fıstığı, soğan, zeytinyağı, sıcak su, tuz ve karabiberden oluşmaktadır.
 

Mısır Ekmeği

Mısır ekmeği adından da anlaşılacağı üzere mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir.  Yöresel Karadeniz lezzeti olan mısır ekmeği tadıda bir hayli lezzetli. Mısır ekmeği yapımında kullanılan malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir; mısır unu, tuz, şeker eklenerek mayalandıktan sonra pişirilir.
 

Turşu Kavurma

Karadeniz bölgesinde hemen hemen her evde sıkça yapılan bir lezzet olduğunu öğreniyoruz. Akşam yemeği olarak yenilmesinin yanında sabah kahvaltısı olarak da tüketilebilmektedir. En çok bilineni fasulye turşusu kavurması olsa da lahana turşusu, karışık turşu türleri kullanılarak da yapılmaktadır. Turşu kavurma malzemeleri ise şunlardır; dilediğiniz bir tür turşu olan(lahana, taze fasulye, karışık turşu),soğan, zeytinyağı, tereyağı, sarımsak, tuz dilerseniz pul biber.
 

Karalahana Sarması

Mutfak kültürümüzün vazgeçilmezleri arasında olan sarmalardan karalahana sarması bölge halkının sık sık yaptığı ve oldukça lezzetli bir sarma türüdür. İçerdiği yüksek miktar C vitamini ile de lezzetli olmasının yanı sıra bir hayli sağlıklıdır. Lezzeti ve görüntüsü bir hayli güzel olan bu yemeğin yapılışı ise biraz meşakkatli olduğunu öğreniyoruz. Karalahana sarmasında kullanılan malzemeler ise şunlardır; karalahana, kuru soğan, tuz, zeytinyağı, kırık pirinç, kıyma, kuru nane, kimyon, karabiber, maydanoz, domates salçası ve dilerseniz pul biber.

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.