Süspansiyon nedir? Süspansiyon çeşitleri nelerdir? Süspansiyon nasıl çalışır? Süspansiyon ne işe yarar? Süspansiyon parçaları nelerdir? gibi sorularınızın cevaplarını Miniyol olarak sizler için hazırladık.
İçerik Başlıkları
- Süspansiyon Nedir?
- Süspansiyon Ne İşe Yarar?
- Süspansiyon Nasıl Çalışır?
- Süspansiyon Parçaları Nelerdir?
- Yaylar
- Amortisörler
- Bağlantı Çubukları
- Mafsallar
- Süspansiyon Çeşitleri Nelerdir?
- Bağımlı-Yarı Bağımsız Süspansiyon Sistemi
- Bağımsız Süspansiyon Sistemi
Modern arabalar gerçek mühendislik harikalarıdır. Sorunsuz ve güvenli çalışmayı garanti etmek için birlikte çalışan birden fazla bileşene ve mekanik sisteme sahiptirler. Bununla birlikte, çoğu insan araçlarının tekerlekleri, direksiyon sistemleri ve frenleri hakkında biraz bilgi sahibi olsa da birçoğu süspansiyonların ne olduğunu veya nasıl çalıştıklarını anlamıyor. Aracınızdaki süspansiyonun ne olduğunu ve tam olarak ne işe yaradığını merak mı ediyorsunuz? Miniyol Araç Kiralamanın Yeni Yolu olarak sizler için hazırladığımız bu yazıda, otomobil süspansiyonunun nasıl çalıştığına ve süspansiyon çeşitlerine dair bilgileri bulabilirsiniz.
Süspansiyon Nedir?
Süspansiyonu basitçe ifade etmek gerekirse, otomobilin yolda ilerlerken aldığı kuvvetlerin çoğunu ortadan kaldıran ve kabinin hareketsiz kalmasını sağlayan bir otomobil parçası olarak tanımlayabiliriz. Süspansiyonun en bilindik görevi, yolda bir tümsek veya çukur olduğu zaman bir yastık görevi görmesidir. Fakat süspansiyon bundan çok daha fazlasını yapmaktadır. Peki araba kullanmayı kolaylaştıran süspansiyon ne işe yarar?
Süspansiyon Ne İşe Yarar?
Sürüş sırasında aracınız birçok tümsek ve çukurun üstünden geçer. Bu tümsekler ve çukurlar, her seferinde kuvvet uygulayarak aracınızın tekerlekleriyle etkileşime girer. Örneğin yolda bir tümsekle karşılaştığınız zaman aracınızın tekerlekleri dik bir açıda yukarı ve aşağı hareket ederler ve aynı şekilde aracınızda yukarı aşağı sarsılır. Eğer bu durumda araçta bir süspansiyon olmasaydı tümsekten geçerken aracınız yerden kesilir ve şiddetle tekrar yere inerdi. Bu durum karşısında sürücü yol tutuşunu kaybedebilir ve kazalar yaşanabilirdi.
Süspansiyon, tekerleklerden arabaya aktarılan enerjiyi emer ve kusurlu yollarda araç kabininin nispeten daha yumuşak bir şekilde yol almasını sağlar. Ayrıca, süspansiyon sistemleri aracınızın ömrünü ve dayanıklılığını artırmaya yardımcı olurlar.
Süspansiyon Nasıl Çalışır?
Bir süspansiyon, kuvveti ısıya dönüştürmeyi ve böylece kuvvetin yaratacağı etkiyi ortadan kaldırmayı içeren kuvvet dağıtma prensibi üzerinde çalışır. Bunu başarmak için yaylar, amortisörler ve destekler kullanır. Yay enerjiyi tutarken damper onu ısıya dönüştürür.
Süspansiyon Parçaları Nelerdir?
Süspansiyon sistemini oluşturan yüzlerce parça bulunmaktadır. Bu parçalar arasında en bilindik olanları ise şunlardır:
Yaylar
Yaylar, süspansiyon sistemindeki en bilindik parçadır. Genellikle kıvrılmış ve esnek bir biçimde olan yaylar, uygulanan dış kuvvete bağlı olarak sıkışır veya uzar. Araba süspansiyonundaki yay da aynı prensipte çalışır. Bununla birlikte, yaylar tek başına düzgün bir sürüş deneyimi sağlayamaz çünkü yaylar yalnızca enerji depolamak için iyidir ve enerjiyi dağıtmada o kadar iyi değillerdir. Amortisörler burada devreye giren parçadır.
Amortisörler
Amortisörler, tümseklerin ve çukurların etkisini azaltmak için yaylarınızın yanında çalışır. Yaylar teknik olarak darbeyi absorbe etse de yayları hareketlerini azaltarak destekleyen amortisörlerdir. Bu sayede araba bir tümsekten geçtikten sonra sürekli olarak aşağı yukarı zıplamaz. Amortisörlerin içinde kalın yağ bulunur. Bu yağ dışarı sızarsa, süspansiyon sisteminin diğer alanlarında sorunlara neden olabilir.
Bağlantı Çubukları
Süspansiyon sisteminin farklı bileşenlerini birbirine bağlayan birkaç bağlantı çubukları vardır. Bunlar, son derece dayanıklı olan ve aracın kullanım ömrü boyunca olması gereken metal bağlantılardır. Bağlantı çubuklarının hasar görebileceği tek an, bir kaza sonucu hasar almasıdır. Onun dışında oldukça dayanıklı çubuklardır.
Mafsallar
Mafsallar, bağlantıları daha büyük bileşenlere bağlı tutan şeydir. Aynı zamanda belirli bileşenler tarafından kayma ve burulma hareketlerinin yapılmasını sağlar. Bununla birlikte kauçuktan yapılmışlarsa çabuk aşınabilirler ve gevşeyebilirler. Bu nedenle, süspansiyon sisteminizde bir sorun yaşarsanız, muhtemelen buna neden olan mafsallardan birinin eskimiş olmasıdır.
Süspansiyon Çeşitleri Nelerdir?
Süspansiyon çeşitlerini en basitinden iki farklı olarak ele alabiliriz. Bunlar, bağımlı-yarı bağımsız süspansiyon sistemleri ve bağımsız süspansiyon sistemleridir.
Bağımlı-Yarı Bağımsız Süspansiyon Sistemi
Süspansiyon sistemi, helezon veya yaprak yay olabilen yaylardan oluşur. Bağlantı çubukları ve amortisörler de sistemi oluşturur ve tekerleği yerde tutar. Bununla birlikte, çeşitli kurulumlar vardır. Bunlardan bazıları tekerleğe bağlı bir bobin ve bir yay kadar basit değildir.
Bağımlı-yarı bağımsız süspansiyon sisteminde, sol tekerleği sağa bağlayan bir kiriş veya aks vardır. Böylece iki tekerler birbirleriyle tandem olarak çalışırlar. Bu süspansiyon sistemi, yaprak yaylar ve amortisörler veya helezon yaylar ve amortisörlerin bir kombinasyonu ile yaylanabilir.
Bağımsız Süspansiyon Sistemi
Bağımsız süspansiyon sisteminde iki tekerleği birbirine bağlayan bir çubuk bulunmaz. Bunun yerine, her tekerleğe kendi yay ve amortisörleri verilir, bu da daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlar. Bunun nedeni, bir tekerleği etkileyen bir tümsek veya çukurun diğerini etkilememesidir. Bağımsız süspansiyon sistemi, ön tekerlekleri yerde tutmak ve arabayı doğru yöne yönlendirmek için günümüzde yaygın olarak önde veya arkada kullanılabilir.