Yük ve yolcu taşıması için gerekli belge olan SRC belgesi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
- SRC Belgesi Nedir?
- SRC Belgesi Türleri Nelerdir?
- SRC 1 Nedir?
- SRC 2 Nedir?
- SRC 3 Nedir?
- SRC 4 Nedir?
- SRC 5 Nedir?
- SRC Belgesi İçin Yaş Sınırı Nedir?
- SRC Belgesi Nasıl Alınır?
- Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır?
- Sınavlı SRC Belgesi Nasıl Alınır?
- SRC Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- SRC Belgesi Fiyatı Ne Kadardır?
- SRC Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Trafikte çeşitli araç türleri bulunmaktadır. Bu araçların bazılarını kullanmak içinse sadece ehliyet sahibi olmak yetmiyor. Ehliyetin yanı sıra özel eğitim ve belge alınmasını gerektiren bazı araç türleri de bulunuyor. Bu özel belgelerden en bilindik olanı ise SRC belgesi. Ticari taşımacılık alanında en popüler kavramlardan biri olan SRC belgesi de kendi içerisinde sınıflara ayrılmaktadır. Peki herkesin merak ettiği SRC belgesi nedir? SRC belgesi türleri nelerdir? SRC belgesi yaş sınırı nedir? SRC belgesi nasıl alınır? SRC belgesi için gerekli evraklar nelerdir? SRC belgesi fiyatlı ne kadar? gibi sorularınızın yanıtlarını araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için cevaplandırdık. Keyifli okumalar dileriz.
SRC Belgesi Nedir?
SRC belgesi ticari araç kullanan herkesin alması gereken bir belgedir. Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen bu belge mesleki yeterlilik belgesi olarak geçmektedir. Bir aracı ticari amaçla insan veya eşya taşıma için kullanmak isteyen herkesin SRC belgesi alması gerekmektedir. Özel bir eğitim alan sürücülerden yeterliliklerini kanıtlayanlar bu belgeyi alarak ticari amaçlı araç kullanabilirler.
SRC Belgesi Türleri Nelerdir?
SRC belgesinin SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 ve SRC 5 olmak üzere 5 çeşidi vardır.
SRC 1 Nedir?
SRC 1, uluslararası yolcu taşımacılığı yapmak için gerekli olan yeterlilik belgesidir. Yurt dışına taşımacılık yapmak isteyen kişiler SRC 1 belgesi almak zorundadırlar. En az 32 saatlik bir eğitime tabi tutulan sürücüler psikoteknik testinden de geçtikten sonra SRC 1 belgesi almaya hak kazanırlar. SRC 1 belgesine sahip kişiler otobüs ve minibüs kullanabilirler.
SRC 2 Nedir?
SRC 2, Türkiye sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı yapmak için gerekli olan yeterlilik belgesidir. Yurt içinde yolcu taşımacılığı yapmak isteyen kişiler SRC 2 belgesi almak zorundadırlar. En az 28 saatlik bir eğitime tabi tutulan sürücüler psikoteknik testinden de geçtikten sonra SRC 2 belgesi almaya hak kazanırlar. SRC 2 belgesine sahip kişiler taksi, servis, dolmuş, şehir içi veya şehirler arası otobüs kullanabilirler. SRC 1 belgesine sahip kişilerin SRC 2 belgesi almasına gerek yoktur.
SRC 3 Nedir?
SRC 3, uluslararası yük taşımacılığı yapmak için gerekli olan yeterlilik belgesidir. Yurt dışına yük taşımacılığı yapmak isteyen kişilerin SRC 3 belgesi alması zorunludur. En az 32 saatlik bir eğitime tabi tutulan sürücüler psikoteknik testinden de geçtikten sonra SRC 3 belgesi almaya hak kazanırlar. SRC 3 belgesine sahip kişiler tır, çekici, kamyon, kamyonet, pikap ve panelvan kullanabilirler.
SRC 4 Nedir?
SRC 4, Türkiye sınırları içerisinde yük taşımacılığı yapmak için gerekli olan yeterlilik belgesidir. Yurt içinde yük taşımacılığı yapmak isteyen kişiler SRC 4 belgesi almak zorundadırlar. En az 38 saatlik bir eğitime tabi tutulan sürücüler psikoteknik testinden de geçtikten sonra SRC 4 belgesi almaya hak kazanırlar. SRC 4 belgesine sahip kişiler Türkiye sınırlarında eşya veya kargo taşımacılığı yapan firmalarda şoförlük yapabilirler. SRC 3 belgesine sahip sürücülerin SRC 4 belgesi almasına gerek yoktur.
SRC 5 Nedir?
SRC 5, tehlikeli madde taşımacılığı yapmak için gerekli olan yeterlilik belgesidir. Tehlikeli madde taşımacılığı yapacak kişilerin SRC 5 belgesi alması zorunludur. En az 19 saatlik bir eğitime tabi tutulan sürücüler psikoteknik testinden de geçtikten sonra SRC 5 belgesi almaya hak kazanırlar. 19 saatlik eğitime ek olarak tanker kullanacak kişilerin 13 saatlik, patlayıcı ve radyoaktif yük taşıyan araç kullanacak kişilerin ise 8 saatlik ekstra ders alması zorunludur.
SRC Belgesi İçin Yaş Sınırı Nedir?
SRC 1, SRC 2, SRC 3, ve SRC 4 belgelerini almak için gerekli olan alt yaş sınırı 18’dir. Buna ek olarak kişilerin 66 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.
SRC Belgesi Nasıl Alınır?
SRC belgesi sınavlı ve sınavsız olmak üzere iki şekilde alınabilir.
Sınavsız SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Sınavsız SRC belgesi almak isteyen kişilerin 25.02.2003 tarihinden önce ehliyet almış olmaları gerekmektedir. 25.02.2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet almış olan kişiler SRC 2 ve SRC 4 belgelerini sınavsız ve eğitimsiz alabilirler. Bu tarihten önce C ve D sınıfı ehliyet almış olan kişiler ise SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 belgelerini alabilirler. Sınavsız SRC belgesi almak isteyen kişiler e-devlet üzerinden "Muafiyetli SRC Belgesi Başvuru” sistemini kullanarak başvuru yapabilirler.
Sınavlı SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Ehliyetlerini 25.02.2003 tarihinden sonra almış olan kişiler SRC belgesi alabilmek için eğitime ve sınava tabi tutulurlar. SRC belgesi almak isteyen kişilerin ilk olarak Mesleki Yeterlilik Eğitim Kurumlarından eğitim alması gerekmektedir. Minimum ders saatini alan kişiler Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenen SRC sınavına girmelidirler. SRC sınavından 100 üzerinden 70 puan alan kişiler başarılı sayılmaktadırlar. Toplam 40 soru olan SRC sınavında yanlışlar doğruyu götürmez ve 28 doğru yapılması durumunda gerekilen puan alınabilmektedir.
SRC Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
SRC belgesi alabilmek için Mesleki Yeterlilik Eğitim Kurumlarına kayıt yaptırmak ve eğitim almak gereklidir. Kaydınız sırasında sizden şu belgeler istenecektir:
- Kimlik fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
- Son altı ay içerisinde çekilmiş biometrik fotoğraf (2 adet)
- Diplomanın aslı
- Sabıka kaydı
SRC Belgesi Fiyatı Ne Kadardır?
SRC belgesi almak için eğitim alacağınız kuruma ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir ve ders saati başına ücret alınmaktadır. SCR belgesi fiyatı ortalama olarak ders saati başına 40 TL olarak alınmaktadır. Bu tutarı alacağınız SRC belgesi türünün gereksinimi olan minimum ders saatiyle çarparak eğitim kurumuna ödemeniz gerekecek ortalama fiyatı hesaplayabilirsiniz.
Eğitim tutarı dışında SRC belgesi almak için SRC sınav harcı ücreti ve SRC kart ücreti masraflarının da ödenmesi gerekmektedir. SRC belgesi sınav ücreti 130 TL’dir. Sınavdan başarılı olmanız durumunda gerekli olan SRC kartını almak içinse 42 TL kart ücreti ödemeniz gerekmektedir.
SRC Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
SRC belgesi almak için ilk olarak eğitim almanız gerekmektedir. Mesleki Yeterlilik Eğitim Kurumlarından alınacak olan bu eğitimler yaklaşık bir ay sürmektedir. Eğitimden sonra sınav süreci başlamaktadır. Sınav süresiyle beraber SRC belgesi almak için toplam 1,5 aylık bir süre yeterlidir.