- 1. İlginç bilgilerin ilki yazımızın başında belirttiğimiz hikâyenin başlangıç noktası
- 2. Türkiye’nin Avrupa standartlarında ilk oteli
- 3. Osmanlı sarayları dışında ilk elektrik verilen yapı
- 4. İlk elektrikli asansöre sahip yapıdır.
- 5. İlk sıcak suya sahip bina
- 6. Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklamayı en sevdiği oteldir.
- 7. 101 numaralı oda
- 8. İlk resim sergisi
- 9. İlk yılbaşı balosu
- 10. Köri baharatın ilk kullanıldığı mutfak
- 11. İlk Kaplumbağa Çorbası
- 12. Ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie’nin çözülemeyen sırrı
- 13. İran Şahı Muhammed Ali Şah Pera Palace Hotel’de konakladı.
- 14. İran Şahı Rıza Şah PehleviPera Palace Hotel’de konakladı.
- 15. İngiliz Kralı VIII. EdwardPera Palace Hotel’de konakladı.
- 16. Sırp Kralı Pierre Pera Palace Hotel’de konakladı.
- 17. Alman Büyükelçisi Von Papen Pera Palace Hotel’de konakladı.
- 18. ABD First Layd’si Jacqueline Kennedy Onassis Pera Palace Hotel’de konaklayanlardan
- 19. The Snows of Kilimanjaro eserinde Pera Palace Hoteli
- 20. Travels With My Aunt eserinde Pera Palace Hoteli
- 21. Doğu Ekspresi’nde Cinayet kitabında Pera Palace Hoteli
- 22. Hotel odaları aynı zamanda müze
- 23. Pera Palace Hotel’de unutulmaz sözler söylenmiştir.
- 24. Pera Palace Hotel’in tasarımı ünlü mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılmıştır.
- 25. Otelin olağanüstü mimarisi
- 26. Eşsiz odalar
- 27. Ünlü casus Mata Hari Pera Palace Hotel’de konakladı.
- 28. Nazi casusu Çiçero Pera Palace Hotel’de konaklamıştır.
- 29. Otelin farklı dönemlerde farklı işletmecileri oldu.
- 30. Otel 2008 yılında restore edildi.
- 31. Özel eşyalar
- 32. Özel alanlar
- 33. Pera Palace Hotel’in adına yapılmış dizi
- 34. Konum ve Ulaşım
Pera Palas son zamanlarda ismi çokça duyduğumuz hotel. İsmini çokça duymamıza neden olan sebep ise Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisi oldu. Diziden sonra Pera Palas’ın tarihi ve Pera Palas hakkındaki ilginç bilgiler en çok merak edilenler oldu. Türkiye’nin en yeni araç kiralama platformu Miniyol olarak bizde sizler için Pera Palas’ın hikâyesini ve Pera Palas hakkındaki ilginç bilgileri derledik.
Pera Palace Hotel’in hikâyesi 19.yüzyılın sonlarında başlıyor. 1888 yılında Paris-İstanbul seferi yapan Orient-Express yani Şark Ekspresi yolcuları İstanbul’a geldiklerinde yüksek standartlarda kaliteli otellerde kalmak istiyorlardı fakat İstanbul’da böyle bir otel bulunmuyordu. Bu boşluğun doldurulması için 1892 yılında Pera Palace’nin inşaatına başlanmış ve otel 1895 yılında hizmete açılmıştır.
Otel kültürel ve sosyal faaliyetlerin çok olduğu ve küçük Avrupa olarak nitelendirilen Pera’nın Tepebaşı bölgesinde kurulmuştur. Otelin mükemmel Haliç manzarası ile güzelliğine güzellik katan bir konumda bulunmaktadır.
Pera Palace Hotel hakkında birçok ilginç bilgi bulunuyor, haydi bunları hep birlikte inceleyelim.
1. İlginç bilgilerin ilki yazımızın başında belirttiğimiz hikâyenin başlangıç noktası
Hikâyenin başlangıç noktasının Şark Express’i orijinal adı ile Orient Express’den geliyor olmasıdır. Bu treni oldukça ileri düzey insanların yolculuklarından sonra lüks konaklama ihtiyacından doğması ve bu eksikliğin giderilmesi için bu hotel yapılmıştır. Hotelin ne kadar lüks ve gösterişli olduğunu gösteren en büyük sebeplerden birisi. Treni kullanan yolcularda haklı sonuçta paraları var ve 80 saatlik yolculuğun ardında güzel İstanbul’da güzel zaman geçirmek istiyorlar.
2. Türkiye’nin Avrupa standartlarında ilk oteli
Tarihler 1895 yılına geldiğinde İstanbul’un bu ihtişamlı yapısı özel bir balo ile hizmete girdi ve hizmete girdiği andan itibaren çok üst düzey yapı olmayı başardı. Ülkemizin Avrupa standartlarında ilk oteli olan Pera Palace halen ihtişamlı bir şekilde ayakta durmaya devam ediyor.
3. Osmanlı sarayları dışında ilk elektrik verilen yapı
Osmanlı Devleti’nde sadece saraylarda kullanılan ve oldukça lüks olan elektrik saray dışında ilk defa ülkemizde Pera Palace Hotel’de kullanılmıştır.
4. İlk elektrikli asansöre sahip yapıdır.
Osmanlı sarayları ile yarışacak güzelliğe ve altyapıya sahip Pera Palace Hotel aynı zamanda ilklerinde otelidir. İlk elektrikli asansör bu yapıda kullanılmıştır.
5. İlk sıcak suya sahip bina
Uzun bir yolculuktan sonra kim istemez sıcak suyla banyo yapmak. Pera Palace Hotel o kadar lüks bir oteldi ki müşterilerinin bu lükslerini düşünerek müşterilerine sıcak su sağladı. Böylece Pera Palas Hotel ilk sıcak suya sahip bina unvanına sahip oldu.
6. Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklamayı en sevdiği oteldir.
Mustafa Kemal Paşa İstanbul’a geldiğinde, 1917’den itibaren birçok kez Pera Palace Hotel’de konaklamıştır.
7. 101 numaralı oda
Bir oda düşünün o odada bir ülkenin kaderini belirleyecek kararlar alındı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Pera Palace Hotel’de kaldığı 101 numaralı oda doğumunun 100.yılında müze yapıldı. Oda Atatürk’ün en sevdiği renkler olan gün doğumu rengi ve şafak pembesi renkleri odada kullanılmıştır. Odada aynı zamanda Atatürk’ün özel eşyaları, müzayedelerden alınan kitapları, dergileri, imzalı fotoğrafları ve madalyaları gibi eserler sergilenmektedir.
8. İlk resim sergisi
Kültür ve sanat etkinlikleri Pera Palace Hotel’de sıklıkla yapılmaktaydı. İlk resim sergisi Pera Palace Hotel’de yapılmıştır. Resim sergisi 1895 yılında Şeker Ahmet Paşa tarafından gerçekleştirilmiştir.
9. İlk yılbaşı balosu
Tarihler 1925 yılını gösterdiğinde İstanbul’da Pera Palace Hotel’de ilk yılbaşı balosu gerçekleştirildi. Bu balo Türkiye’de Miladi Takvime gerçekleştirilen ilk etkinliktir.
10. Köri baharatın ilk kullanıldığı mutfak
Güneydoğu Asya Mutfağında oldukça sık kullanılan baharat karışımı Osmanlı Dönemi’nde ilk kez Pera Palace Hotel mutfağında kullanılmıştır.
11. İlk Kaplumbağa Çorbası
Garip bir çorba. Menüde gördüğünde kim tercih eder bilmiyoruz ama ilk olarak Osmanlı’da Pera Palace Hotel’de yapılmıştır.
12. Ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie’nin çözülemeyen sırrı
Ünlü yazar Agatha Christie 1926 ve 1932 yıllarında İstanbul seyahatleri gerçekleştirmiştir. Bu seyahatlerinde Pera Palas Hotel 411 numaralı odada konaklamıştır. 411 numaralı oda müze haline getirilmiştir. Oda ziyarete açıktır.
Agatha Christie 1926 yılında İstanbul’a geldiğinde 11 gün boyunca ortadan kaybolmuştur. Bu süreçte iddiaya göre otelin o zamanki sahibinin Yeniköy’deki villasında kalmaktaydı. Yazar öldükten sonra ünlü medyum Tamara Rand yazarın kaybolduğu o döneme ait detayların Pera Palace Hotel’de kaldığı 411 numaralı odada olduğunu öne sürdü. Medyum Tamara Rand’ın tarifine göre 11 kayıp günün sırrını çözecek bir anahtar bulundu. Otel yönetimi ve sırrı hikayeleştirmek isteyen Warner Bros arasında anlaşmazlıklar olduğundan sır çözülemedi.
13. İran Şahı Muhammed Ali Şah Pera Palace Hotel’de konakladı.
9 Ocak 1907 ile 16 Temmuz 1909 tarihlerinde İran Şahı olarak hüküm süren Muhammed Ali Şah 1920 yılında Pera Palace Hotel’de konaklamıştır.
14. İran Şahı Rıza Şah PehleviPera Palace Hotel’de konakladı.
15 Aralık 1925 ile 16 Eylül 1941 yılları arasında İran’da hüküm süren Rıza Şah Pehlevi 1934 yılında yaptığı ve Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmede Pera Palace Hotel’de konaklamıştır.
15. İngiliz Kralı VIII. EdwardPera Palace Hotel’de konakladı.
1936 yılında İstanbul’a bir ziyaret gerçekleştirerek Mustafa Kemal Atatürk ile görüşen İngiliz Kralı VIII. Edward Pera Palace Hotel’de konaklamıştır.
16. Sırp Kralı Pierre Pera Palace Hotel’de konakladı.
Sırbistan Kralı Aleksandar'ın 1894 Yılındaki İstanbul seyahatinde Pera Palace Hotel’de konakladı.
17. Alman Büyükelçisi Von Papen Pera Palace Hotel’de konakladı.
Eski Almanya Şansölye Yardımcısı olan Türkiye’de Alman Büyükelçiliği görevini yapmaktaydı. Franz von Papen’de Pera Palace Hotel’de konaklayanlar arasında yer alıyor.
18. ABD First Layd’si Jacqueline Kennedy Onassis Pera Palace Hotel’de konaklayanlardan
1961 ve 1963 yılları arasında görev yapan John F. Kennedy’in karısı Kennedy Onassis İstanbul ziyaretinde Pera Palace Hotel’de konaklamıştır.
19. The Snows of Kilimanjaro eserinde Pera Palace Hoteli
Ernest Hemingway’in 1961 yılında yayınlanan kitabı “Kilimanjaro'nun Karları” kitabında mekân olarak Pera Palace Hotel geçmektedir.
20. Travels With My Aunt eserinde Pera Palace Hoteli
Graham Greene’nin kaleme aldığı “Teyzemle Geziler” kitabında Pera Palace Hotel mekân olarak geçmektedir.
21. Doğu Ekspresi’nde Cinayet kitabında Pera Palace Hoteli
Ünlü yazar Agatha Christie’nin sırlarla dolu odası ve Pera Palace Hotel’in mekân olarak kullandığı “Doğu Ekspresi’nde Cinayet” kitabı Ünlü yazar Agatha Christie’nin Pera Palace Hotel’e nasıl önem verdiğinin göstergesi.
22. Hotel odaları aynı zamanda müze
Pera Palace Hotel’in her yerinde bir iz var. Bu izler hotel yönetimi tarafından müzeleştirilmiş aynı zamanda. Atatürk ve Agatha Christie’nin müzeleştirilmiş odalarının haricinde gül kokusu ve ipeklerle dekore edilmiş Greta Garbo suiti, Hemingway kitaplarıyla donatılmış Ernest Hemingway suiti, Haliç ve Pierre Loti manzaralı Pierre Loti suiti bulunmaktadır.
23. Pera Palace Hotel’de unutulmaz sözler söylenmiştir.
Pera Palace Hotel birçok tarihe ana tanıklık etmiştir. Bunlardan en önemlisi Pera Palace Hotel’de konaklayan işgal kuvvetlerini gördüğünde söylemiştir.
“Her ne kadar şu anda İstanbul’un sahibi onlar gibi görünse de yakında gidecekler. Bu nedenle kendileri burada misafirdir. Bizde de misafirler ağırlanır. O yüzden arzu ederlerse onlar benim masama buyurabilirler!”
24. Pera Palace Hotel’in tasarımı ünlü mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılmıştır.
Alexandre Vallaury, İstanbul Arkeoloji Müzesi dâhil birçok tarihi yapıyı coğrafyamıza kazandırmış olan mimardır. Pera Palace Hotel’in görkeminin arkasında olan kişi Alexandre Vallaury’dir.
25. Otelin olağanüstü mimarisi
Otelin dış cephesinde klasik, balo salonunda oryantalist, diğer ikincil mekânlarda ise art nouveau çizgiler bulunmaktadır. Avrupalı asillerin konforlu ve rahat bir şekilde konaklamaları için tasarlanmış otel, en lüks malzemelerle inşa edilmiştir. Bugün halen otelde, o dönemde yapılmış sıhhi tesisat ve donanımlar kullanılmaktadır.
26. Eşsiz odalar
Odaların çoğundan Haliç manzarası seyredilebiliyor. Pera Palace Hotel’in 16’sı süit 115 odası bulunuyor.
27. Ünlü casus Mata Hari Pera Palace Hotel’de konakladı.
Ünlü casus Mata Hari İstanbul’da geçirdiği günlerde Pera Palace Hotel’de konaklamıştır. Mate Hari adına yapılmış Mata Hari Suite odası bulunmaktadır.
28. Nazi casusu Çiçero Pera Palace Hotel’de konaklamıştır.
II.Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına çalışan “Çiçero” lakaplı Elyesa Bazna İstanbul’da Pera Palace Hotel’de konaklamıştır.
29. Otelin farklı dönemlerde farklı işletmecileri oldu.
Otel Rum asıllı sahibi Bay Bodassaki’den sonra 1923 yılında Hazine’ye devredilir. Sonra Atatürk’ün, orduya üniforma kumaşı satan bir ahbabı, Misbah Muhayyeş, otele talip olur, önce otelin işletmeciliğini alan Muhayyeş, sonra da mülkünü satın alır. Çocuğu olmayan Misbah Muhayyeş 1949’da bir vakıf kurarak otelin gelirini Darüşşafaka, Darülaceze ve Verem Savaş Derneği’ne bırakır. Otel daha sonra 2006 yılına kadar Süzer Ailesi tarafından işletilir. 1980 sonrasında çıkan “önemli binaları kamulaştırma yasasıyla” da kamulaştırılır. Dünyaca ünlü Jumeirah Otelleri, 2012 yılından beri Pera Palas Oteli de işletmektedir.
30. Otel 2008 yılında restore edildi.
Zaman geçtikçe otelin bakıma ihtiyacı olmaya başladı ve Nisan 2008 yılında Restorasyon çalışmalarının koruma mimarlığını KA.BA Eski Eserler Koruma ve Değerlendirme Mimarlık, iç mimarisini ise Metex Design Group üstlendi ve yapı restore edildi.
31. Özel eşyalar
Her detayı önem taşıyan otelde kullanılan malzemeler 1800’lü yılların sonunda antikacılardan alınarak odalara yerleştirilmiş.
32. Özel alanlar
Agatha Restaurant, Orient Bar, Patisserie de Pera, Kubbeli Salon gibi hotelde özel alanlar yer almaktadır.
33. Pera Palace Hotel’in adına yapılmış dizi
3 Mart 2022'de yayına giren, yönetmen koltuğuna Emre Şahin'in oturduğu, senaryosunu Elif Usman'ın kaleme aldığı, tarihi dram türündeki Netflix yapımı dizi 1 sezon 8 bölümdür. Charles King’in Midnight at the Pera Palace kitabından uyarlanmıştır.
34. Konum ve Ulaşım
Galata’dan Haliç’e, Eyüp sırtlarından Tepebaşı’na uzanan manzarasıyla Haliç’e bakan Pera Palace Hotel Jumeirah; bir zamanlar İstanbul’un küçük Avrapa’sı olarak bilinen Taksim-Beyoğlu’nun Pera Bölgesi’nde konumlanmaktadır. Tarihi Pera ve günümüz dinamizmini yansıtan Beyoğlu; İstanbul’un tarihi, kültürel ve sosyal merkezinde yer almaktadır. Otel, Taksim Meydanı’na yürüme mesafesinde, tarihi Yarımada’ya 5 km. Atatürk Havalimanı’na 20 km. uzaklıktadır.
Pera Palas’a ulaşımın en kolay yolu araç kiralama yapmaktadır. Araç kiralamanın en kolay yolu ise Miniyol’dan araç kiralama yapmaktadır. Miniyol’un avantajlarla dünyasından araç kiralama işlemi yaptıktan sonra Pera Palace Hotel’e giderek önemli anlara ve önemli insanlara tanıklık yapmış yapıyı yakından inceleyebilirsiniz. Kim bilir belki sizde kendinizi yeni bir hikâyenin içinde bulabilirsiniz.