Aracın kaymasına verilen ad olan ve ciddi sorunlara yol açabilen patinaj hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
- Patinaj Nedir?
- Araba Neden Patinaj Yapar?
- Patinaj Nasıl Çekilir?
- Patinaj Yapmak Arabaya Zarar Verir mi?
- Patinaj Nasıl Önlenir?
- Araba Patinaj Yaparken Ne Yapılmalı?
- Patinaj Yapmak Yasak mı?
Patinaj, motor sporlarına ilgi duyan kişilerin gördüklerinde heyecan duydukları bir durumdur. Estetik olarak da göze hoş gelen patinaj gündelik hayatta ise oldukça korkutucu sonuçlar doğurabilmektedir. Sürücülerin karşılaşmaktan en çok korktukları durumların başında gelen patinajın ne olduğunu ve bu durumla karşılaşıldığı zaman neler yapılması gerektiğini bilmek çok önemlidir. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için hazırladığımız bu içerikte patinaj nedir, araba neden patinaj yapar ve patinaj nasıl önlenir gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Patinaj Nedir?
Patinaj basitçe bir tabirle, aracın hareketsiz bir haldeyken tekerleklerinin dönmesi durumudur. Patinaj sonucu tekerleklerin yol ile teması azalarak aracı kontrol etmek zorlaşır. Genellikle ıslak, buzlu, kaygan ve yokuşlu yollarda karşılaşılan aracın patinaj yapması durumu kimi zaman sürücülerin bilerek yaptıkları bir durum da olabilmektedir. Oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilen patinajın kesinlikle bilerek yapılmaması gerekmektedir.
Araba Neden Patinaj Yapar?
Aracın patinaj yapmasının en sık nedeni hava koşullarına bağlı durumlardır. Aşırı yumuşak ve kaygan olan zeminde aracın ağırlığı sonucu birden zemine gömülen veya zeminle teması kesilen lastikler aracın patinaj yapmasına neden olmaktadır. Bunun dışında arabanın patinaj yapmasının bazı sebepleri şunlardır:
- Fazla yükü olan bir arabada ani bir şekilde gaza basılması.
- Aracın lastiklerinin eski ve yıpranmış olması.
- Yüksek eğimli bir yolda sürüş.
- Asfaltın bozuk olması veya zeminin çakıl veya kumla kaplı olması.
- Vitesin ve debriyajın yanlış kullanılması.
Patinaj Nasıl Çekilir?
Yukarıdaki sebeplerin dışında bazı sürücüler kendi istekleriyle patinaj çekebilmektedirler. Patinaj nasıl çekilir diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı ise çalışır vaziyetteki bir araçta debriyaj pedalına basılı durumdayken motor devrini 4000 seviyelerine çıkararak gaza basmak ve aynı anda debriyajdan ayağı çekmek aracın patinaj çekmesine yol açacaktır. Oldukça kötü sonuçlar doğurabilen patinaj çekmenin kesinlikle yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca patinaj çekmek trafik kurallarına aykırıdır ve ağır para cezası uygulanmaktadır.
Patinaj Yapmak Arabaya Zarar Verir mi?
Aracın patinaj yapması ciddi problemlere yol açabilmektedir. Herkesin bildiği üzere patinaj sonucu aracın lastikleri ciddi seviyede zarar görmektedir. Zemin ile ekstra sürtünme sonucu arabanın lastikleri aşınarak kullanılamaz hale gelebilmektedir.
Bunun dışında işin görünmeyen tarafında ise daha büyük sorunlar gerçekleşmektedir. Debriyajın sert ve yanlış kullanılması ile balatalar ciddi zarar görebilmektedir. Ayrıca patinaj sonucu aracın yakıt tüketimi de artabilir ve yüksek devirlenme sonucu motorda arıza oluşabilmektedir.
Patinajın araçta bu denli ciddi sorunlara yol açabilmesinin yanı sıra herhangi bir kazaya davetiye çıkarabileceğini de unutmamak gerekir. Kendi ve çevredeki insanların sağlığı için kesinlikle bilerek patinaj çekmemek gerekir.
Patinaj Nasıl Önlenir?
Patinajın önlenmesi için bazı şeyler yapılabilse de bazen kaçınılmaz son olabilmektedir. Arabanın patinaj yapmaması için yapılması gereken başlıca şey dikkatli bir şekilde aracı kullanmaktır. Park veya kısa süreli duraklama sonrasında ani bir şekilde kalkış yapılmamalı ve devir 1500 seviyesindeyken debriyaj bırakılmalıdır. Bunun dışında:
- Yağmurlu ve karlı havalarda ekstra dikkatli olunmalı.
- Frenlerin bakımı düzenli olarak yapılmalı.
- Hava şartlarına uygun olarak lastik seçimi yapılmalı.
- Aşırı hızdan kaçınılmalı.
Günümüz arabalarında aracın patinaj yapmaması için ASR adı verilen bir güvenlik sistemi kullanılmaktadır. ASR hakkında daha detaylı bilgi almak için “ASR Nedir? ASR Ne İşe Yarar?” adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Araba Patinaj Yaparken Ne Yapılmalı?
Araç genellikle virajlı yollarda patinaj yapmaktadır. Bu esnada panik yapan sürücüler ani hareketlerle durumu daha da kötü bir hale getirebilmektedirler. Araç patinaj yaparken yapılması gereken ilk şey sakin kalmaktır. Ani şekilde frene veya gaza basmaktan kaçınılması gerekmektedir. Gazdan ayağı çekerek aracın kendi kendine yavaşlaması sağlanmalıdır. Ayrıca aracı toparlamak için ani direksiyon hareketleri de yapılmamalıdır. Direksiyon olabildiğince az hareket ettirerek direksiyon hakimiyetini kaybetmenin önüne geçilmelidir.
Patinaj Yapmak Yasak mı?
Kasıtlı olarak arabaya patinaj çektirmek yasaktır ve yapan sürücüler hakkında büyük cezai işlemler uygulanmaktadır. Patinaj çekerek drift atan sürücülere uygulanan ceza tutarı 20.342 TL’dir.