- Bebek Koltuğu Nedir?
- Bebek Koltuğu Kullanmak Zorunlu mu?
- Bebek Koltuğu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Beş Noktalı Emniyet Kemeri
- Kolay Kemer Ayarı
- Yan Darbe Koruması
- Test Edilmiş ve Onaylanmış Bir Oto Koltuğu Seçin
- Çocuğunuzun Yaşına, Kilosuna ve Boyuna Uygun Koltuğu Seçtiğinizden Emin Olun
- Kolay ve Güvenli Kurulum
- Kullanım Süresine Uygun Bir Oto Koltuğu Seçin
Söz konusu çocuklarımızın güvenliği ve esenliği olduğunda hiçbir şeyden taviz vermeyiz. Sorumlu ebeveynler olarak, her araba yolculuğunda çocuklarımızı korumanın öneminin farkındayız. Doğru araba koltuğunu seçmek sadece konfor meselesi değil, daha da önemlisi kaza durumunda hayat kurtarabilecek kritik bir karardır. Piyasada bulunan çok çeşitli araba koltuğu seçenekleriyle, mükemmel olanı seçme süreci bunaltıcı olabilir. Miniyol olarak hazırladığımız bu blog yazısında, her yolculukta çocuğunuzun güvenliğini ve rahatını ön planda tutan bilinçli bir karar vermenizi sağlamak için, araba koltuğu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken temel faktörleri size anlatacağız. Keyifli okumalar!
Bebek Koltuğu Nedir?
Bebek koltuğu, araba yolculuğu sırasında bebekler ve küçük çocuklar için koruma sağlamak üzere tasarlanmış özel bir oturma cihazıdır. Bebek koltuğu, arabaya güvenli bir şekilde monte edilir ve çarpışma veya ani fren durumunda çocukları olası yaralanmalardan korumak için emniyet kemerleri ile donatılmıştır.
Bebek koltuğu hakkında daha detaylı bilgi almak için “Bebek Koltuğu Nedir?” blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Bebek Koltuğu Kullanmak Zorunlu mu?
150 cm’den kısa ve 36 kilonun altında olan çocuklar için oto koltuğu kullanımı zorunludur. Bu zorunluluk, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.
Bebek Koltuğu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun güvenliği açısından en doğru koltuğu seçmek önemlidir. Onun için en rahat ve güvenilir koltuğu seçerken dikkat etmeniz gereken başlıca şeyler şunlardır:
Beş Noktalı Emniyet Kemeri
Bu tip emniyet kemeri, tümü orta tokada birleşen iki omuz kayışı, iki bel kayışı ve bir bacak arası kayışından oluşur. Beş noktalı emniyet kemerleri, bir çarpışmadan kaynaklanan kuvveti vücudun daha fazla bölgesine yaydıkları için üç noktalı emniyet kemerlerinden daha güvenlidir.
Kolay Kemer Ayarı
Bir kemer, düzgün bir şekilde takılmadığı sürece işini yapamaz ve ayarlaması kolaysa, doğru takma şansınız çok daha yüksektir.
Yan Darbe Koruması
Kazaların yaklaşık dörtte birinde araca yandan çarpılır. Tercih edeceğiniz oto koltuğunun yan darbe korumasının sağlam olduğundan emin olun.
Test Edilmiş ve Onaylanmış Bir Oto Koltuğu Seçin
Bebek koltukları, ECE R44/04 ve UNR 129 olmak üzere iki farklı yönetmelik kapsamında test edilip onaylanabilmektedir. Ebeveyn olarak bunlardan birine göre test edilmiş bir araba koltuğu seçmeniz önemlidir. ECE R44/04'e göre onaylanmış bir oto koltuğu hem öne hem de arkaya dönük çarpışmalarda test edilirken, UNR 129 tarafından onaylanan bir oto koltuğu da yandan darbe için test edilmiştir.
Çocuğunuzun Yaşına, Kilosuna ve Boyuna Uygun Koltuğu Seçtiğinizden Emin Olun
Alacağınız koltuğun çocuğunuzun boyuna ve kilosuna uygun olması dikkat etmeniz gereken en önemli konulardandır. Grup 0 bebek koltuğu (0-12 kg),Grup 1 bebek koltuğu (0-18 kg),Grup 2 bebek koltuğu (9-18 kg),Grup 2-3 bebek koltuğu (15-36 kg) ve Grup 1-2-3 bebek koltuğu (9-36 kg) olmak üzere dört tane uluslararası standartlara göre farklı koltuk grupları bulunuyor.
Kolay ve Güvenli Kurulum
Arabanızda isofix olup olmadığını kontrol edin. Isofix, oto koltuklarını bağlamak için araç koltuğunun arkasında bulunan küçük metal halkalardır. Isofix bağlantılarının kullanılması hızlı ve kullanışlıdır. Oturma yeri veya tabanın doğru takıldığını gösteren net göstergeler yanlış yapma olasılığını azaltır.
Kullanım Süresine Uygun Bir Oto Koltuğu Seçin
Bebek koltuğunun, tüm kullanım süresi boyunca çocuğunuza en yüksek güvenliği ve konforu sağlayacağından emin olun. Çocukla birlikte birkaç adımda büyüyen bir araba koltuğunu tercih etmeniz en iyisidir.