- MAP Sensörü Nedir?
- MAP Sensörü Nasıl Çalışır?
- MAP Sensörü Görevi Nedir? Ne İşe Yarar?
- MAP Sensörü Araçta Nerede Bulunur?
- MAP Sensör Arızası Nasıl Anlaşılır?
- MAP Sensörünün Ömrü Ne Kadardır?
- Arızalı MAP Sensörü ile Araç Kullanılır mı?
Arabalarda çeşitli sistem ve işlevleri izleyen ve kontrol eden birçok elektrikli bileşenler bulunur. Bu bileşenler o kadar çoktur ki birçoğunun adını dahi bilmiyor olabilirsiniz. Halbuki her bir parçanın sistemde oldukça önemli görevleri vardır. Bir tanesinin çalışmaması bütün sistemi ciddi bir şekilde etkiler. Arabanın sistemindeki adını duymamış olabileceğiniz bir sensör de “Mutlak Basınç Sensörü” yani daha bilindik adıyla MAP sensörüdür. Araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak MAP sensörü hakkında sizleri aydınlatmak adına bir rehber hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
MAP Sensörü Nedir?
MAP kelimesi İngilizce harita demek olsa da harita veya navigasyonla hiçbir ilgisi yoktur. Motora hava akışını izleyen, manifold mutlak basınç sensörü adı verilen “Manifold Absolute Pressure” bileşeninin kısaltmasıdır. MAP, aracın bilgisayarının hava yoğunluğunu hesaplamasına ve yakıt dağıtım seviyelerini ayarlamasına yardımcı olur. MAP sensörü; yakıt tasarrufu sağlamak, doğru hızlanmayı yakalamak ve emisyonlarla motor düzgünlüğünün doğru kombinasyonunu korumak için gereklidir.
MAP Sensörü Nasıl Çalışır?
Mutlak basınç sensörü, dış havanın uygun miktarlarda bölündüğü ve her bir silindire dağıtıldığı emme manifoldundaki basınç veya vakum miktarını ölçer. Bu basınç ölçmesi, her bir silindire ne kadar yakıt verilmesi gerektiğini ve ayrıca ateşleme zamanlamasını belirlemek için motor kontrol modülü ile paylaşılır. Gaz kelebeği sonuna kadar açıkken ve hava emme manifolduna hücum ederken (basınçta düşüşe neden olur),MAP sensörü motor bilgisayarına daha fazla yakıt göndermesi için sinyal verir. Gaz kelebeği kapandığında, basınç yükselir ve MAP sensöründen alınan değerler, bilgisayara motora giden yakıt miktarını azaltmasını söyler.
MAP Sensörü Görevi Nedir? Ne İşe Yarar?
Manifold mutlak basınç sensörü, motorun elektronik kontrol sisteminde kullanılır. MAP, motorun elektronik kontrol ünitesine anlık manifold basınç bilgisi sağlar. Veriler, hava yoğunluğunu hesaplamak ve motorun hava kütle akış hızını belirlemek için kullanılır ve bu da mükemmel yanma için gereken yakıt dağıtımını belirler. Yakıt enjeksiyonlu bir motor, giriş hava akışını algılamak için MAF sensörünü veya basınç sensörünü kullanabilir.
Ayrıca MAF, gaz kelebeği performansını ve turbo performansını ölçmek için kullanılabileceği gibi giriş manifoldundaki sızıntıları tespit etmek için de kullanılabilir.
MAP Sensörü Araçta Nerede Bulunur?
MAP sensörü araçtan araca farklı olarak ön panelin altı, güvenlik duvarı, iç çamurluk alanı veya emme manifoldunun yakını dahil olmak üzere birkaç farklı noktadan birinde bulunabilir.
MAP Sensör Arızası Nasıl Anlaşılır?
MAP sensörü arızalandığında, yakıt sistemi ve araç performansı ile ilgili çeşitli sorunlara neden olabilir. Sensörden yanlış bir okuma, bilgisayarın gönderdiği yakıt miktarını değiştirmesine neden olarak motorun gücünü çalabilir veya kötü çalışmasına neden olabilir. Motora daha az yakıt girerse, performans açıkça düşer, ancak bu aynı zamanda motorun stop etmesine ve büyük bir güvenlik sorununa neden olabilir.
Arızalı bir MAP sensörünün sonucunda genellikle "motoru kontrol et" uyarı ışığı yanar. Yalnızca sensör arızalanmakla kalmaz, aynı zamanda vakum hortumlarında sızıntılar oluşabilir veya elektrik kontakları arızalanarak uyarı ışığını tetikleyebilir. MAP sensörü arıza belirtileri arasında şunlar da olabilir:
- Ani hızlanma veya yavaşlama
- Fazla yakıt tüketimi
- Egzozdan siyah duman atma
- Araçta titreme
MAP Sensörünün Ömrü Ne Kadardır?
Bunu cevaplamak zor çünkü MAP sensörü pek çok farklı faktörden etkilenebilir. Araç engebeli, kirli arazide sert bir şekilde sürülürse, MAP sensörünün daha fazla baskı altında kalacağını ve hasar görebileceğini varsaymak mantıklıdır.
Arızalı MAP Sensörü ile Araç Kullanılır mı?
Arızalı bir MAP sensörü ile aracı kullanmak mümkündür fakat pek iyi bir fikir değildir. Hava/yakıt karışımında bir sorun varsa motor en iyi performansını gösteremez. Durma, güç kaybı, aracın normal çalışma ve sürüş kabiliyetindeki diğer beklenmedik değişiklikler güvenlik sorunlarına neden olabilir. Ayrıca aracın aktarma organlarının diğer parçalarına zarar verebilir.