Kredi notumu nasıl yükseltebilirim? Kredi notumu nasıl öğrenebilirim? Kredi notunu neler etkiler? kredi notu tüyoları nedir?
İçerik Başlıkları
- Kredi Notumu Yükseltmek İçin Ne Yapmalıyım?
- 1- Tüm banka borçlarınızı kapatmalısınız.
- 2- Fatura borçlarınızı kapatmalısınız.
- 3- Ödemelerinizi düzenli hale getirmelisiniz.
- 4- Düşük limitli kredi kartı
- 5- Kredi notu oluşturmalısınız
- 6- Borçlarınız ve geliriniz dengede olmalıdır.
- 7- Kefil olacağınız kişileri iyi tanımanız gerekmektedir.
- 8- Kullanmadığınız hesaplarınızı kapattırın.
- 9- Bankalara başvurun.
- 10- Kredi çekmek için sabırlı olun.
- 11- Kredi notunuzu kontrol edin.
İlk olarak kredi notu nedir? Nerelerde işimize yarar ve nasıl öğrenilir sorularının cevaplarını öğrenmemiz gerekmektedir. Kredi notu ya da findeks notu nedir? Sorularının cevaplarını öğrenmek için Findeks Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Araç kiralama yapılırken birçok firma findeks notuna yani kredi notuna göre kiralama yapmaktadır. Kiralama yapacağınız aracın sınıfına göre puan incelemesi yapılmaktadır. Findeks notunuz mevcut kredi kartı borcunuzun %35’i, kredi ödeme düzenlerinizin %35’i, kredi kullanma yoğunluğunuzun %11’i ve diğer faktörlerin %9’una bakılarak hesaplanmaktadır. Kredi notunuz riskli grupta ise kredi kartı almanız ve kredi çekmeniz oldukça zor olacaktır.
Kredi notu grupları şu şekildedir;
- 0 – 699 En riskli grup
- 700 – 1099 Orta riskli grup
- 1100 – 1499 Az riskli grup
- 1500 – 1699 İyi
- 1700 – 1900 Çok iyi
Kredi Notumu Yükseltmek İçin Ne Yapmalıyım?
1- Tüm banka borçlarınızı kapatmalısınız.
Kredi notunuzu yükselmeniz için zaman gerekmektedir. Bu süreç içerisinde banka borçlarınızı kapatmalısınız. Kredi notunuzu anında yükseltmeniz mümkün değildir. Harcamalarınızı çok kontrollü bir şekilde yapıp tüm banka borçlarınızı kapatmalısınız.
Sadece asgari tutarı değil tüm borçlarınızı ödemelisiniz.
2- Fatura borçlarınızı kapatmalısınız.
Kredi notuna bakılırken sadece banka borçlarına değil aynı zamanda üstünüze kayıtlı olan faturalara da bakılmaktadır. Fatura borçlarınızda gecikme ya da ödememe durumları kredi notunuzu etkilemektedir.
3- Ödemelerinizi düzenli hale getirmelisiniz.
Banka ve fatura borçlarınızın ödemelerini düzenli hale getirmeniz kredi notunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Kredi kartı borçlarınızda ödeme yapabileceğiniz tarihleri özenle belirmelisiniz ki hesap özetiniz o tarihte kesilerek ödemenizi rahatlıkla yapabilesiniz. Birkaç gün sonra ödemeniz bile notunuzu olumsuz yönde etkileyecektir.
4- Düşük limitli kredi kartı
Borçlarınızı kapadıktan sonra daha düşük bütçeli bir kredi kartı almalısınız. Bu aldığınız kartın ödemelerini tam tarihinde yapmalı ve kontrollü harcama yapmalısınız. Mümkünse borcunuzu hesap kesim tarihinden önce yapmalısınız.
5- Kredi notu oluşturmalısınız
Kredi notunuzun oluşması için harcamalarınızın kredi kartından yapmalısınız. Nakit para harcamak kadar güvenli olan ödeme yöntemi olan kredi kartlarında önemli olan harcamalarınızı ve ödemelerinizi düzenli olarak yapmaktır. İlerde kredi çekmek isterseniz ödemeleriniz ve harcamalarınızın düzenine bakarak bankalar size kredi vermektedir.
Düşük limitli bir kredi kartı alarak ve ödemelerinizi düzenli olarak yaparak kredi notunuzu oluşturabilirsiniz.
6- Borçlarınız ve geliriniz dengede olmalıdır.
Kredi kartlarında oluşan en büyük sorun gelirden çok daha fazla harcama yapılmasıdır. Erteleme ve taksit imkânları sayesinde harcamaların dengesi bozulmakta ve kredi kartı kullanıcıları bir düzene girememektedir. Mutlaka harcamalarınızı yaparken gelirinize göre harcama yapmalısınız.
7- Kefil olacağınız kişileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Birçok alım satım işleminde kefil gerekmektedir. Birine kefil olduğunuzda o kişinin ödemelerini düzensiz yaptığında kredi notunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebepten kefil olurken çok dikkatli olmasınız. Kefil olmak sizi maddi açından sıkıntıları sokabilir.
8- Kullanmadığınız hesaplarınızı kapattırın.
Kullanmadığınız kredi kartı veya hesabımız varsa mutlaka kapatmalısınız. Kredi kartlarının yıllık ödemeleri olduğundan dolayı bu ödemeler gözden kaçabilir. Bu sebepten dolayı borçlu olabilirsiniz.
9- Bankalara başvurun.
Merak ettiğiniz veya takıldığınız konular olursa mutlaka bankalarla iletişime geçmelisiniz. Bankalarla iletişime geçerek bilgilerini güncel ve doğru tutabilir aynı zamanda harcamalarınızı kontrol edebilirsiniz. Bunun için bankaların mobil uygulamalarından da yararlanabilirsiniz.
10- Kredi çekmek için sabırlı olun.
Kredi çekmeye çalıştınız ve kredi denemeniz kabul edilmedi bu durumda tekrar tekrar bankalara gidip kredi çekmeye çalışmayın. Bu durum sizin lehinize olacak hatta kredi notunuzu düşürecektir. Kredi notunuzu yükselterek adım adım ilerlemeniz gerekmektedir.
11- Kredi notunuzu kontrol edin.
Bankalardan talep ederek kredi notunuzu sürekli kontrol etmelisiniz. Düzenli ödemeler ile kredi puanınızı yükseltebilirsiniz. Bunu acele etmeden zamanla yapabileceğinizin altını çizmekte fayda var.
Toplam kredi kartı borcunuzu öğrenmek için E-Devlet üzerinden Risk Merkezi Raporu Başvurusu yapabilirsiniz. Findeks notunuzu ise bankalardan veya findeks.com üzerinden öğrenebilirsiniz