Kosova’nın güneybatısında bulunan bu şehir dil bilimcilere göre büyük kale ve kasaba anlamına gelmektedir. Kosova’nın en önemli ikinci şehri olma özelliğine sahip olmasının yanı sıra Osmanlı devleti içinde oldukça önemli bir şehirdir.
İçerik Başlıkları
- Prizren Hakkında
- Taş Köprü
- Sinan Paşa Cami
- Prizren Kalesi
- Saviour Kilisesi
- Gazi Mehmet Paşa Hamamı
Kosova’nın güneybatısında bulunan bu şehir dil bilimcilere göre büyük kale ve kasaba anlamına gelmektedir. Kosova’nın en önemli ikinci şehri olma özelliğine sahip olmasının yanı sıra Osmanlı devleti içinde oldukça önemli bir şehirdir. 1455-1912 yılları arasında Osmanlının sancak merkezi olmuştur. Balkanlar’ın üç dilinin konuşulduğu tek şehir olma özelliğine sahip olması kenti dikkat çekici yapmaktadır. Gezip görülecek yerlerin bir hayli fazla olması yıl içerisinde binlerce turiste ev sahipliği yapmasına sebebiyet vermektedir.
Kosova gezi rehberi için tıklayın!
Prizren Hakkında
Taş Köprü
Prizren köprüsü olarak da anılan taş köprü tarihi bir Osmanlı köprüsüdür. Köprünün inşa tarihi tam olarak bilinmemesine rağmen Osmanlı tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Osmanlının mimari tarzına uygun olarak inşa edilmiş olan taş köprü 31 Aralık 1948 yılında devlet koruması altına alınmıştır. Köprü bir ana göz ve iki yan gözden oluşmaktadır. Üzerinde toplam üç gözü bulunan bu köprünün uzunluğu 28.50 metredir, genişliği ise 4.20 metredir.
Sinan Paşa Cami
Osmanlı-Türk eserleri arasında oldukça önemli olan Sinan Paşa camisi şehrin merkezinde yer almaktadır. Cami içerisinde bulunan kayıtlar sayesinde Sinan Paşa tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmektedir. Caminin yapımı ile ilgili herhangi bir yazılı belgeye rastlanmamıştır. Cümle kapısı dikdörtgen biçimine sahiptir. 1912 yılına kadar cami olarak kullanımına devam edilmiş olan yapı Balkan savaşı sırasında ise Sırp işgali ile cephanelik haline getirilmiştir.
Prizren Kalesi
Orta çağ kalesi olan Prizren kalesi şehre tepeden bakan bir konuma sahiptir. İlk hisarlarının doğu roma döneminde yapıldığı bilinen kaleye Osmanlı döneminde de eklemeler yapılmıştır. Kalenin mimari yapısı incelendiğinde Osmanlı tarafından eklenen bölümler rahatlıkla görülebilmektedir. Yapılan eklemeler sayesinde kale büyütülmüş ve olduğundan çok daha görkemli bir hale getirilmiştir.
Saviour Kilisesi
Şadırvan meydanında bulunan Saviour Kilisesi şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Kilisenin korunabilmesi için oldukça titiz davranılmasına özen gösterilmektedir. Ne yazık ki savaş döneminde çıkan isyanlar sebebiyle klişe tahrip edilmiştir. Günümüzde gezip görmek isteyenlerin fotoğraf çekmesine izin verilmemesine karşın oldukça yoğun bir ilgi görmektedir.
Gazi Mehmet Paşa Hamamı
1574 yılında inşa edilmiştir. Balkanların en büyük hamamlarından biri olarak kabul edilen Gazi Mehmet Paşa Hamamı Unesco’nun koruması altındadır. Mimari yapısı ile dikkat çeken hamamın üzerinde bulunan kurşunların çalınması restorasyon çalışmasına neden olmuştur. Çalışmalar sırasında kurşunların tekrar tekrar çalınması sürecin 3 yıl kadar uzamasına sebebiyet vermiştir. Günümüzde tamamlanan restorasyon ardından koruma önlemleri arttırılarak ziyaretçilerin tekrar görebilmesi için uygun hale getirilmiştir.