Sinop orta Karadeniz’de yer alan ve doğal güzellikleri ile ün salmış bir şehirdir. Yalnızca doğal güzellikleri değil doğanın ortaya çıkardığı İnaltı mağarası ile de oldukça dikkat çekmektedir. Oldukça dikkat çekici olan İnaltı Mağarası kimilerine göre ürkütücü bir görüntüye sahip olsa da aslında büyüleyicidir.
İçerik Başlıkları
- İnaltı Mağarası Nerede?
- İnaltı Mağarası’na Nasıl Gidilir?
- İnaltı Mağarası’nın Özellikleri
Sinop orta Karadeniz’de yer alan ve doğal güzellikleri ile ün salmış bir şehirdir. Yalnızca doğal güzellikleri değil doğanın ortaya çıkardığı İnaltı mağarası ile de oldukça dikkat çekmektedir. Oldukça dikkat çekici olan İnaltı Mağarası kimilerine göre ürkütücü bir görüntüye sahip olsa da aslında büyüleyicidir. Geçmişte insanların yaşam alanı olarak kullandığı bu mağarayı yakından görmek için oto kiralama ayrıcalıklarımızdan faydalanabilirsiniz. Yolculuğunuzun kusursuz geçmesi adına sizler için her türlü detayı düşünerek hareket etmekteyiz.
İnaltı Mağarası Nerede?
İnaltı Mağarası Sinop’un Ayancık ilçesinde yer almaktadır. Görenleri hayrete düşüren bu mağaraya ulaşım oldukça zordur. Ayancık ilçesinde bulunan İnaltı Köyü bu mağaraya ev sahipliği yapmaktadır. İnaltı Mağarası köye yaklaşık olarak 400-500 metre uzaklıkta yer almaktadır. Ayancık ilçesine ise uzaklığı 35 km’dir. Köyde bulunan mağarayaa ulaşımın çok daha keyifli olarak yapılabilmesi adına sizlerde araç kiralama seçeneklerimizi değerlendirebilirsiniz.
İnaltı Mağarası’na Nasıl Gidilir?
Ulaşım için yol düzenlemeleri yapıldığından kolaylıkla ulaşımın sağlanması mümkündür. Fakat bir köy içerisinde bulunduğundan ulaşım için kişisel aracın tercih edilmesi çok daha yaygındır. Bu sebeple mağaraya gitmek için kişisel araç kullanımı tavsiye edilmektedir. Birçok yer ile kıyaslandığında aslında zor bir rotaya sahiptir. Özellikle ziyaret için yaz aylarının tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
İnaltı Mağarası’nın Özellikleri
İnaltı Mağarası denizden 1070 metre yükseklikte yer almaktadır. Yüzyıllar öncesinde insanların yaşamak amacıyla tasarlamış olduğu mağarada yaşanmışlığa dair izlere rastlamak mümkündür. Kimilerine ürkütücü gelse de aslında büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Çevresinde az yerleşkenin bulunması ve telefonların çekmemesi gibi durumlar söz konusudur. 2001 yılında yapılan düzenlemelerin ardından ziyaretçilere açılmış olan mağarada, arkeolojik çalışmalar yapılmış ve yüzyıllar öncesinde insanların bu mağarada yaşadığı kanıtlanmıştır. Tarihe karşı ilgi duyanların mutlaka gezip görmesi gereken mağaranın içerisinde ışıklandırılma çalışmaları yapılmıştır. Aynı zamanda ulaşım yolu ve çevre düzenlemesi gibi birçok değişiklik yapılarak ziyaretçilere açık hale getirilmiştir. Mağara içerisinde bulunan ulaşım yolları özel projeler ile hazırlanmış ve hayata geçirilmiştir. Bu sebeple mağara içerisinde rahatlıkla gezinti yapılabilmektedir. Ulaşımın sağlanabilmesi adına birçok detay düşünülmüş olsa da eğimli bir orman yoluna sahiptir.
• 300 metrelik bir bölümü üzerinde çalışmalar yapılarak aydınlatılmıştır. Günümüzde yalnızca bu kısım turizme açıktır.
• Mağaranın 125 metrelik kısmı ise turizme açık değildir.
• Direkt olarak giriş bölümünün boyu 125 metredir.
• Giriş bölümünün tavan yüksekliği 15 metredir bu sebeple oldukça ferah bir görüntüye sahiptir.
• Mağara toplam 700 metre uzunluğa sahiptir.
• Mağara içerisinde 400 metre sonrasında su ve çamur ile karşılaşılmaktadır.
• Mağara oluşumunda erime özelliğine sahip olan oldukça fazla kireçtaşı bulunmaktadır.
• Yapılan düzenlemeler ile ulaşım kolaylaştırılmıştır. Bu ulaşımı daha da konforlu hale getirmek için otomobil kiralama seçeneği değerlendirilebilmektedir.
• Türkiye’nin en büyük on mağarası arasında yer almaktadır.
•Mağaranın yaşının 75 milyon olduğu yapılan arkeolojik çalışmalar ile ortaya çıkartılmıştır.