Günlük hayatta en sık kullandığımız teknolojilerden olan GPS hakkında bilmeniz gerekenleri Miniyol olarak sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
- GPS Nedir?
- GPS Nasıl Çalışır?
- GPS Ne İşe Yarar?
- GPS’nin Avantajları Nelerdir?
- GPS’nin Kullanım Alanları Nelerdir?
- GPS’nin Bileşenleri Nelerdir?
- GPS Cihazı Kaç Lira?
Açılımı “Küresel Konumlandırma Sistemi” olan GPS; konum, hız ve zaman senkronizasyonu sağlayan küresel bir navigasyon uydu sistemidir. GPS teknolojisi, modern yaşamda neredeyse her yerde bulunur hale gelmiştir. Çoğumuz her gün hiç düşünmeden bile refleks olarak GPS kullanıyoruz. Peki günlük hayatta en çok kullandığımız teknolojilerin başında gelen GPS sistemi nedir? GPS ne işe yarar? GPS nasıl çalışır? Merak ettiklerinizi “Araç Kiralamanın Yeni Yolu: Miniyol” olarak sizler için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
GPS Nedir?
GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi),GPS alıcısının konumunu dünya çapında erişilebilir herhangi bir görüş hattında tespit etmek amacıyla dört veya daha fazla uydu kullanan bir navigasyon sistemidir. Uydu tabanlı bir navigasyon sistemi olan GPS, herhangi bir hava koşulunda konum ve zaman verileri de sağlamaktadır. GPS sistemleri günümüzde uçaklardan cep telefonlarına, araç takip sistemlerinden navigasyon sistemlerine ve haritalamaya kadar pek çok alanda kullanılmaktadır.
GPS Nasıl Çalışır?
GPS, trilaterasyon adı verilen bir teknikle çalışır. Konum, hız ve yüksekliği hesaplamak için kullanılan trilaterasyon, konum bilgilerinin çıktısını almak için uydulardan gelen sinyalleri toplar.
Dünyanın yörüngesinde dönen uydular, dünyanın yüzeyinde veya yakınında bulunan bir GPS cihazı tarafından okunacak ve yorumlanacak sinyaller gönderir. Bir GPS cihazının konumu hesaplaması için en az dört uydudan gelen sinyali okuyabilmesi gerekir. Ağdaki her uydu, günde iki kez dünyayı çevreler ve her uydu benzersiz bir sinyal, yörünge parametreleri ve zaman gönderir. Bir GPS cihazı herhangi bir konumda altı veya daha fazla uydudan gelen sinyalleri okuyabilir.
GPS Ne İşe Yarar?
GPS yol üzerindeki güvenli yolları göstererek sürüş güvenliğini sağlar. Ayrıca gidilecek yere en kısa yolu göstererek yakıt tüketimini minimuma indirir. İşletmeler açısından süreçlerin dijitalleşmesine yardım eder ve verilerin toplanmasını basitleştirerek, doğru bilgilerin tüm ekip üyelerinin erişebileceği merkezi bir yerde toplanıp saklanmasını sağlar. Bunun dışında GPS sisteminin konum izleme özelliği sayesinde hırsızlığın da önüne geçilebilir.
GPS’nin Avantajları Nelerdir?
- GPS ile gezinmek son derece kolaydır çünkü her dönüşte yönü söyler.
- GPS’nin maliyeti çok düşüktür. Bu sayede Telefon gibi teknolojik aletlere entegrasyonu çok kolaydır.
- GPS yeryüzünü %100 kaplamaktadır.
- GPS yakınlardaki restoran, otel, benzin istasyonu, banka gibi yerlerin bulunmasını çok kolaylaştırır.
- GPS düzenli olarak güncellendiği için son derece gelişmiş bir navigasyondur.
- GPS sinyali dünya çapında olduğu için dünyanın herhangi bir yerinde kullanılabilir.
GPS’nin Kullanım Alanları Nelerdir?
GPS, farklı sektördeki işletmeler için güçlü ve güvenilir bir araçtır. Her zaman ve neredeyse tüm hava koşullarında çalışan GPS’nin beş ana kullanımı vardır. Bunlar:
- Konum: Bir konum belirleme.
- Navigasyon: Bir yerden başka bir yere gitmek.
- İzleme: Nesne veya kişisel hareketin izlenmesi.
- Haritalama: Dünyanın haritalarını oluşturmak.
- Zamanlama: Kesin zaman ölçümleri yapmayı mümkün kılar.
GPS kullanım durumlarının bazı özel örnekleri şunlardır:
Acil Müdahale: Bir acil durum veya doğal afet sırasında, ilk müdahale ekipleri harita oluşturmak, hava durumunu ve acil durum personelini takip etmek için GPS kullanır.
Eğlence: Bazı uygulama veya oyunlar GPS sisteminden yararlanılarak oynanır. (Örnek: Pokemon Go)
Sağlık ve Zindelik: Akıllı saatler, zindelik etkinliği (koşu mesafesi gibi) izleyebilir ve benzer bir demografiyle karşılaştırabilir.
Taşımacılık: Lojistik şirketleri, sürücü üretkenliğini ve güvenliğini artırmak için telematik sistemleri uygularlar. Rota optimizasyonunu, yakıt verimliliğini, sürücü güvenliğini ve uyumluluğu desteklemek için bir GPS kullanılmaktadır.
GPS’nin Bileşenleri Nelerdir?
GPS, konum bilgisi sağlamak için birlikte çalışan, segment adı verilen üç farklı bileşenden oluşmaktadır. GPS’nin üç bileşeni şunlardır:
Uydular: Dünyanın etrafında dönen, kullanıcılara coğrafi konum ve saate göre sinyaller ileten uydular.
Yer Kontrolü: Kontrol Segmenti, Dünya tabanlı izleme istasyonlarından, ana kontrol istasyonlarından ve yer anteninden oluşmaktadır. Kontrol faaliyetleri, uyduların uzayda izlenmesini ve çalıştırılmasını ve yayınların izlenmesini içerir. Neredeyse her kıtada izleme istasyonları bulunmaktadır.
Kullanıcı Ekipmanı: GPS alıcıları ve vericileri bulunan dijital saatler, akıllı telefonlar ve telematik cihazlar.
GPS Cihazı Kaç Lira?
Konum bulmayı ve ulaşımı çok kolay bir hale getiren GPS cihazlarının fiyatı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. GPS cihazı fiyatları ortalama 300 TL’den başlamaktadır. Piyasadaki en pahalı GPS cihazı fiyatı ise 28.000 TL’yi bulabilmektedir. Fiyat performans olarak düşünüldüğü zaman 1000-1500 TL fiyatları arasındaki GPS cihazlarının kullanılması uygun olmaktadır.