- 1. Gaziantep Kalesi
- 2. Zeugma Mozaik Müzesi
- 3. Zeugma Antik Kenti
- 4. Rumkale
- 5. Bey Mahallesi
- 6. Zincirli Bedesten
- 7. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
- 8. Gaziantep Hayvanat Bahçesi
- 9. Gaziantep Botanik Bahçesi
- 10. Dülükbaba Tabiat Parkı
- 11. Dülük Antik Kenti
- 12. Mitras Tapınağı
- 13. Şahinbey Parkı
- 14. Gaziantep Arkeoloji Müzesi
- 15. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
- 16. Gaziantep Panorama Müzesi
- 17. Yesemek Açık Hava Müzesi
- 18. Parkantep Harikalar Diyarı
- 19. Kaleoğlu Mağarası
- 20. Karkamış Antik Kenti
- 21. Gaziantep Hamam Müzesi
- 22. Naip Hamamı
- Gaziantep’e Nasıl Gidilir? Gaziantep Yol Tarifi
- İstanbul Gaziantep Arası Kaç km?
- Ankara Gaziantep Arası Kaç km?
- Adana Gaziantep Arası Kaç km?
- Gaziantep Kaç Günde Gezilir?
- Gaziantep’e Hangi Mevsimde Gidilir?
- Gaziantep’te Ne Yenir?
- Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
- Gaziantep Konaklama Seçenekleri
- Gaziantep Araç Kiralama
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ülkemizin güzide büyükşehirlerinden biridir. Yaklaşık 2.200.000 nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık onuncu şehridir. Kilis, Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman’a komşu olan Gaziantep, Suriye ile de sınır şehrimizdir. Toplam 9 ilçesi bulunan Gaziantep’in yüzölçümü 6,803 km² dir. Plaka kodu 27 olan Gaziantep’in alan kodu ise 342’dir.
Gaziantep kelimenin tam anlamıyla bir tarih şehridir. Tarihe meraklı gezginlerin ilk tercihleri arasında bulunmaktadır. Birbirinden güzel tarihi yerlere ev sahipliği yapan Gaziantep’e dair hazırlamış olduğumuz “Gaziantep Gezilecek Yerler” listemizde “Gaziantep’e nasıl gidilir?” , “Gaziantep tarihi yerler nereler?", “Gaziantep’te ne yenir?” gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
1. Gaziantep Kalesi
Gaziantep gezilecek yerler listemizin ilk durağı olan Gaziantep Kalesi şehir merkezindeki bir tepede bulunan muhteşem manzaralı ve oldukça etkileyici bir yapıdır. Şehrin simge yapılarından biri olan Gaziantep Kalesi’nin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Bilinen en eski bilgi ise Roma döneminde gözetleme amaçlı kullanıldığıdır. 1200 metrelik çevresi ve günümüze ulaşan 12 kulesiyle gezginler için büyüleyici bir kale olan Gaziantep Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Pazartesi günleri hariç 08.30 – 17.30 saatleri arasında Gaziantep Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Gaziantep Kalesi giriş ücreti 10 TL’dir.
Gaziantep Kalesi konumu için tıklayınız.
2. Zeugma Mozaik Müzesi
Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi, muhteşem mimarisi ile hem şehrin en önemli müzesidir hem de Gaziantep gezilecek yerler listesinin en önemli yerlerinden biridir. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi eserler ve Romalılara ait heykeller, sütunlar ve mozaikler bu müzede sergilenmektedir. Zeugma Mozaik Müzesi’nde Çingene Kızı mozaiği, Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli, Okeanos ve Tethys mozaiği, Akratos ve Euphrosine mozaiği gibi bazı önemli eserler sergilenmektedir.
Haftanın her günü 8.30 – 22.00 saatleri arasında Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Giriş ücreti 65 TL’dir ve sesli rehberlik hizmeti sunulmaktadır.
Zeugma Mozaik Müzesi konumu için tıklayınız.
3. Zeugma Antik Kenti
Zeugma Antik Kenti, Büyük İskender’in generallerinden biri olan Selevkos Nikator tarafından kurulmuştur. Daha sonra Romalılar tarafından ele geçirilen şehir bugünkü bilinen adı olan Zeugma ismini almıştır. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan birçok mozaik Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir. Kentin büyük bir kısmı maalesef Birecik Barajı’nın suları altında kalmıştır. Tarihin derinliklerine inmek isteyen gezginlerin Zeugma Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret etmesi gerekmektedir.
Haftanın her günü 08.00 – 19.00 saatleri arasında Zeugma Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.
Zeugma Antik Kenti’ne giriş ücreti 20 TL’dir.
Zeugma Antik Kenti konumu için tıklayınız.
4. Rumkale
Gaziantep gezilecek yerler listenizde kesinlikle olması gereken bir yer Rumkale. Birçok gezgine göre bölgenin en etkileyici yeri olarak görülen Rumkale olağanüstü manzarasıyla dünyanın her yerinden gezginlerin ilgi odağı olmaktadır. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği yerde bulunan Rumkale, mimarisinde Roma ve Ortaçağ izleri taşıdığı için bu dönemlerde yapıldığı düşünülmektedir. Hz. İsa’nın havarilerinden olan Yohannes’in Rumkale’ye gelerek bölgede Hristiyanlık dinini yayma çalışmaları sebebiyle de Hristiyanlar için kutsal yerlerden biridir.
Rumkale konumu için tıklayınız.
5. Bey Mahallesi
Asırlık tarihi yapıları ile Gaziantep şehrinin en eski yerleşim bölgesi olan Bey Mahallesi, fotoğraf ve kültür turlarının daimi adreslerinden biridir. Mustafa Kemal Atatürk'ün resmi sicilinin de bulunduğu Bey Mahallesi, 16. yüzyıldan kalma etkileyici taş evleri, yalıları, camileri, hamamları ve dar sokakları ile unutulmaz bir gezi fırsatı sunmaktadır.
Bey Mahallesi konumu için tıklayınız.
6. Zincirli Bedesten
Şahinbey ilçesinde bulunan Zincirli Bedesten, 18. yüzyılda Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. “Kara Basamak Bedesteni” olarak da bilinen bu bedesten özellikle turistik eşyaları ve baharatları ile ünlüdür. Gaziantep gezinizde rotanızı Zincirli Bedestene çevirerek alışveriş yapabilir ve birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Zincirli Bedesten konumu için tıklayınız.
7. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
Ahşapla kaplanmış dükkanları ve taş döşemeli sokaklarıyla tarihin sokaklarında geziyormuş hissine kapılacağınız Gaziantep Bakırcılar Çarşısı birçok el sanatı ustasının dükkanının bulunduğu bir çarşıdır. Ayrıca çarşıda yöresel yiyecekler, Antep baklavası, baharatlar ve hediyelik eşyalar gibi ürünler de satılmaktadır.
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı konumu için tıklayınız.
8. Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi yaklaşık 1000 dönüm arazi üzerinde bulunmaktadır. 250’den fazla tür ve yaklaşık 6800 hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Çocuklar için birçok aktive imkanının da bulunduğu Avrupa’nın en büyük hayvanat bahçelerinden biri olan Gaziantep Hayvanat Bahçesini ziyaret etmeyi unutmayın.
Gaziantep Hayvanat Bahçesini haftanın her günü 09.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Giriş ücreti yetişkinler için 16 TL, öğrenciler için 8 TL’dir.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi konumu için tıklayınız.
9. Gaziantep Botanik Bahçesi
Yaklaşık 750 bitki türü ve 30.000’den fazla bitkinin bulunduğu Gaziantep Botanik Bahçesi 2009 yılında kurulmuştur. Gaziantep’te doğa ile iç içe olmak isteyen gezginlerin favori yerlerinden biridir. Bitki çeşitliliğinin bu kadar fazla olması sayesinde yeşilin her tonunu görebileceğiniz Gaziantep Botanik Bahçesinde dört mevsim birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Gaziantep Botanik Bahçesini haftanın her günü 09.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Gaziantep Botanik Bahçesi konumu için tıklayınız.
10. Dülükbaba Tabiat Parkı
Şehitkamil ilçesinde bulunan Dülükbaba Tabiat Parkı ev sahipliği yaptığı onlarca bitki ve hayvan türüyle günlük hayatın yorgunluğunu atabileceğiniz harika bir yer. Ayrıca kamp, yürüyüş, çocuk alanları gibi imkanlar da bulunan Dülükbaba Tabiat Parkını ve içerisinde bulunan biyolojik göleti ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Dülükbaba Tabiat Parkına giriş ücreti 4 TL’dir.
Dülükbaba Tabiat Parkı konumu için tıklayınız.
11. Dülük Antik Kenti
600 bin yıl öncesine ait yerleşim izlerinin bulunduğu Dülük Antik Kenti, “Kutsal Alan” ve “Antik Kent” olarak iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Toprak altında bulunan antik yerleşim bölümünde Dülük Mitras Tapınağı bulunmaktadır. Kutsal alan ise antik kentin 3 kilometre uzağındaki Dülük Baba Tepesi’nde bulunmaktadır. Gaziantep gezisi sırasında Dülük Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Dülük Antik Kenti konumu için tıklayınız.
12. Mitras Tapınağı
Dünyanın en büyük yeraltı tapınağı olarak bilinen Mitras Tapınağı, Dülük Antik Kenti’nde yer almaktadır. Şarklı Mağarası olarak da bilinen bu muazzam tapınak, binlerce yıl öncesine ait eserleri barındırdığı için dünyanın dört bir yanından arkeoloji ve tarih meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. Birçok motif, kabartma ve resimlerle süslü olan Mitras Tapınağı’nı ziyaret ederek tarihte yolculuğa çıkabilirsiniz.
Mitras Tapınağı konumu için tıklayınız.
13. Şahinbey Parkı
Şehrin en popüler parklarından biri olan Şahinbey Parkı, teleferiği, macera parkı, minyatür parkı, dinlenme alanları ve çocuk oyun alanları ile her yıl on binlerce gezgini ağırlamaktadır. Minyatür Parkı’nda Anıtkabir, Ayasofya Cami, Dolmabahçe Sarayı, Boğaz Köprüsü, Pisa Kulesi gibi ülkemizdeki ve dünyadaki önemli yapıların minyatürleri bulunmaktadır.
Şahinbey Parkı konumu için tıklayınız.
14. Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi, kentin binlerce yıllık büyüleyici tarihine ait çok değerli tarihi hazinelerin sergilendiği yerdir. Ayrıca Gaziantep şehrinin ilk müzesi olma özelliğini de taşır. Gaziantep'te yapılan arkeolojik kazılarından toplanan 1.700'den fazla tarihi eser Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde bulunmaktadır. Jeolojik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar birçok eseri görebileceğiniz Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni Gaziantep gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni haftanın her günü 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Müzeye giriş ücreti 20 TL’dir.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi konumu için tıklayınız.
15. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
1700 tarihinden günümüze oyuncak tarihinin en gözde örnekleri Şahinbey ilçesindeki Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi'nde bulunmaktadır. Özellikle çocukların ve nostalji severlerin ilgi odağındaki müzede 600'den fazla oyuncak vardır. Müzede oyuncakların yanı sıra eski çocuk oyunları da sergilenmektedir. Ayrıca Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin mağazasından oyuncak alışverişi de yapabilirsiniz.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni haftanın her günü 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. (Yaz sezonunda ziyaret saatleri 08.30 – 19.00 arasındadır.)
Müzeye giriş ücreti 5 TL’dir.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi konumu için tıklayınız.
16. Gaziantep Panorama Müzesi
Şehir merkezinde bulunan Gaziantep Kalesi'nde yer alan Gaziantep Panorama Müzesi, 2009 yılında “Kahramanlık Panoramaları Müzesi” olarak açılmıştır ve Kurtuluş Savaşı sırasındaki kahramanca mücadelelerin hikayesini anlatmaktadır. Ayrıca müzenin bir bölümünde Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları, silahları ve üniformaları da sergilenmektedir. Tarihi açıdan çok önemli olan bu müzeyi Gaziantep gezisi sırasında mutlaka ziyaret etmeyi unutmayın.
Gaziantep Panorama Müzesi’ni haftanın her günü 08.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. (Yaz sezonunda ziyaret saatleri 08.30 – 18.30 arasındadır.)
Giriş ücretleri kişi başı 10 TL’dir.
Gaziantep Panorama Müzesi konumu için tıklayınız.
17. Yesemek Açık Hava Müzesi
Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Yesemek semtinde bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi, Hitit döneminden beri aktif olarak kullanılan oyma atölyeleri ile ünlü, dünyanın dört bir yanından kültürel ve arkeolojik meraklısı gezgini çeken etkileyici bir turizm alanıdır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi’nde pek çok farklı döneme ait tarihi eserler görebilirsiniz.
Yesemek Açık Hava Müzesi’ni haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Ücretsiz bir şekilde müzeye giriş yapabilirsiniz.
Yesemek Açık Hava Müzesi konumu için tıklayınız.
18. Parkantep Harikalar Diyarı
Gaziantep gezilecek yerler listesinde çocukları da düşünelim dedik. Gaziantep'te çocuklarınızla gezebileceğiniz Parkantep Harikalar Diyarı, 2019 yılında ziyarete açılmıştır. Parkantep Harikalar Diyarında rafting, kızak, korku tünelleri, tren gezileri ve çocuk diskosu gibi her yaştan çocuk ve genç için olanaklar bulunuyor. Antep’in muhteşem tarihi yerlerini gezdikten sonra çocuklarınızın da gönlünü almak için Parkantep Harikalar Diyarına uğrayabilirsiniz.
Parkantep Harikalar Diyarını haftanın her günü 10.00 – 21.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Parkantep’e giriş ücreti kişi başı 80 TL’dir.
Parkantep Harikalar Diyarı konumu için tıklayınız.
19. Kaleoğlu Mağarası
Gaziantep’in en popüler tarihi yerlerinden biri olan Kaleoğlu Mağarası yaklaşık 500 yıllık tarihe ve etkileyici bir manzaraya sahiptir. Sıcak yaz günlerinde bile ortalama 15 derece sıcaklığa sahip mağaranın havası da tertemizdir. İçerisinde Gaziantep’e has el yapımı ürünler, kilimler ve antika eşyaların sergilendiği Kaleoğlu Mağarası’nda oturup çay veya kahve içebileceğiniz bir kafe de bulunmaktadır.
Ücretsiz bir şekilde mağaraya girebilirsiniz.
Kaleoğlu Mağarası konumu için tıklayınız.
20. Karkamış Antik Kenti
Gaziantep gezilecek yerler listesinin vazgeçilmez yerlerinden biri olan Karkamış Antik Kenti’nin hem Türkiye’de hem de Suriye’de toprakları bulunmaktadır. Dönemin en büyük şehirlerinden biri olan Karkamış Antik Kenti, özellikle antik yaşam biçimine, giyimine ve kültürüne mozaikler ve taş kabartmalarla ışık tutması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Buradan çıkarılan tarihi eserlerin bazıları Gaziantep Arkeoloji Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilenmektedir.
Karkamış Antik Kenti konumu için tıklayınız.
21. Gaziantep Hamam Müzesi
Gaziantep’in en ilgi çekici müzelerinden biri olan Gaziantep Hamam Müzesi 1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Geleneksel Osmanlı hamamı mimarisini ve kültürünü merak eden gezginler için en güzel yerlerden biridir. Gaziantep Hamam Müzesi’ni ziyaret ederek heykel, antika, resim ve taş işçilikleri gibi eserleri görebilirsiniz.
Gaziantep Hamam Müzesi’ni haftanın her günü 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.
Gaziantep Hamam Müzesi konumu için tıklayınız.
22. Naip Hamamı
Gaziantep gezilecek yerler listemizin son rotası olan Naip Hamamı, Gaziantep Kalesi’nin eteklerinde bulunuyor ve 1640 yılında yapılmıştır. Dönemin en ünlü hamamlarından biri olan Naip Hamamı 2009 yılında restore edilip hizmete açılmıştır. Günümüzde sauna, masaj odası ve spor salonu bölümleri bulunan Naip Hamamı kadınlara 09.00-16.00, erkeklere 16.00-23.00 saatleri arasında açıktır.
Naip Hamamı’na giriş ücreti 65 TL’dir.
Naip Hamamı konumu için tıklayınız.
Gaziantep’e Nasıl Gidilir? Gaziantep Yol Tarifi
Türkiye’nin tarihi açıdan en zengin yerlerinden biri olan Gaziantep’e gitmek için bulunduğunuz yerden Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne doğru rotanızı belirlemeniz gerekmektedir.
Otobüs ile Gaziantep’e gitmek için Gaziantep Otogarı’na bilet almanız gerekmektedir. İstanbul’dan Gaziantep’e otobüs bileti fiyatları 400 TL ile 500 TL arası değişiklik göstermektedir. Yolculuk süresi yaklaşık olarak 16 saat sürmektedir.
Diğer bir alternatif olan uçak ile seyahat için Gaziantep Oğuzeli Havalimanı’na bilet almanız gerekmektedir. İstanbul’dan Gaziantep’e uçak bileti fiyatları 1.000 TL’den başlamaktadır. Yolculuk süresi yaklaşık olarak 1.5 saattir. Uçak yolculuğunuz sonrasında Miniyol aracılığıyla Gaziantep Oğuzeli Havalimanı’ndan araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.
İstanbul Gaziantep Arası Kaç km?
İstanbul Gaziantep arası yaklaşık olarak 1150 kilometredir. Bu da yaklaşık olarak 12.5 saat civarında bir yolculuk yapmanız gerektirmektedir. Araç kiralama hizmetinden yararlanarak daha kısa bir sürede yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Ankara Gaziantep Arası Kaç km?
Ankara Gaziantep arası yaklaşık olarak 700 kilometredir. Bu da yaklaşık olarak 7 saat civarında bir yolculuk yapmanız gerektirmektedir.
Adana Gaziantep Arası Kaç km?
Adana Gaziantep arası yaklaşık olarak 260 kilometredir. Bu da yaklaşık olarak 2 saat 40 dakika civarında bir yolculuk yapmanız gerektirmektedir.
Gaziantep Kaç Günde Gezilir?
Gaziantep gezilecek yerler listenizde bulunan yerleri 3-4 gün içerisinde rahatça gezebilirsiniz.
Gaziantep’e Hangi Mevsimde Gidilir?
Gaziantep’te hava sıcaklığı yazları çok sıcak, kışları ise çok soğuk olduğundan dolayı gezmek için en iyi zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Gaziantep’te Ne Yenir?
Gaziantep gezilecek yerler listesinde bulunan rotalar arasında koşuştururken doğal olarak acıkacaksınız. Yemek molası vermek isteyen gezginler için tadabilecekleri Gaziantep’in en ünlü yemekleri şunlardır:
Ali Nazik kebabı
Lahmacun
İçli köfte
Antep kebabı
Fıstıklı kebap
Yuvalama
Beyran çorbası
Nohut dürümü
Katmer
Baklava
Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
Gaziantep mutfağının dünyaca ünlü tatlısı olan baklava şehrin en popüler simgelerinden birisidir. Emin olabilirsiniz ki baklavayı Gaziantep’te yedikten sonra bugüne kadar yediğiniz baklavaları sorgulamaya başlayacaksınız. Antep’te en iyi baklava nerede yenir sorusuna cevap vermek ise o kadar kolay değil. Zira şehrin simgesine dönüşmüş bu tatlıyı lezzetli şekilde yapan birçok yer var. Gaziantep’in en iyi baklavacılarından bazıları şunlardır:
Koçak Baklava
İmam Çağdaş Baklava
Elmacıpazarı Güllüoğlu Baklava
Hamido Baklava
Tahmis Baklava
Gaziantep Konaklama Seçenekleri
Gaziantep gezilecek yerler listenizi tamamlarken kalabileceğiniz bazı oteller şunlardır:
Aynur Hanım Konağı Butik Otel
Hotel Novotel Gaziantep
İbis Gaziantep Otel
Doğanbey Konağı Butik Otel
DoubleTree by Hilton Gaziantep
Hampton By Hilton Gaziantep
Divan Hotel Gaziantep
Gaziantep Araç Kiralama
Her yanı tarihten bir kesit sunan Gaziantep’i keşfetmek isteyen gezginler için en kolay yol araç kiralama işlemi yapmak. “Gaziantep Gezilecek Yerler” listesinde bulunan yerleri Miniyol aracılığı ile rahatça gezebilirsiniz. Birçok rent a car firmasının fiyatlarını karşılaştırabildiğiniz Miniyol aracılığı ile bütçenize en uygun aracı kiralayarak gezinize başlayabilirsiniz. Miniyol mobil uygulaması veya miniyol.com sitesi aracılığıyla Gaziantep Oğuzeli Havalimanı, Gaziantep şehir merkezi ve Gaziantep Şahinbey’de 3 adımda kolayca araç kiralama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Gaziantep şehir merkezi araç kiralama işlemi için tıklayınız.
Gaziantep Oğuzeli Havalimanı araç kiralama işlemi için tıklayınız.