Araçların çalışma sisteminde önem arz eden birden çok parça bulunmaktadır. Enjeksiyon da bu hayati parçalardan biridir. Peki Enjeksiyon nasıl çalışır? Enjeksiyon arızası nasıl giderilir? İşte enjeksiyon ile ilgili merak edilen tüm soruların cevapları bu yazımızda! Miniyol keyifli okumalar diler.
İçerik Başlıkları
- Enjeksiyon Nedir?
- Enjeksiyon Çeşitleri Nelerdir?
- Gaz Kelebeği Gövdeli Yakıt Enjeksiyonu
- Çok Noktalı Enjeksiyon
- Sıralı Enjeksiyon
- Direkt Enjeksiyon
- Enjeksiyon Arızası
- Enjeksiyon Arızası Neden Olur?
- Enjeksiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?
- Enjeksiyon Arızası Nasıl Giderilir?
- Enjektör Ömrü Ne Kadardır?
- Enjeksiyon Tamiri Fiyatları Ne Kadar?
Enjeksiyon Nedir?
Enjeksiyon sistemi aracın ihtiyaç duyduğu hava ve yakıt karışımını çeşitli sensörlerden aldığı verilere göre düzenleyen elektronik bir sistemdir.
Motora gönderilen yakıt miktarını, alınan hava miktarına ve basıncına uygun şekilde ayarlayan enjeksiyon sistemi motor beynine (ECU) bağlı şekilde çalışarak; motor sıcaklığına, krank ve kam millerinin açısına bağlı sensörler yardımıyla belirlemektedir.
Enjeksiyon Çeşitleri Nelerdir?
Araç motorlarına bağlı olarak Gaz Kelebeği Gövdeli Yakıt Enjeksiyonu, Çok Noktalı Enjeksiyon, Sıralı Enjeksiyon ve Direkt Enjeksiyon olmak üzere 4 farklı enjeksiyon sistemi bulunmaktadır.
Gaz Kelebeği Gövdeli Yakıt Enjeksiyonu
En eski yakıt enjeksiyonu olan bu sistem zamanlama hatası yapabildiği için artık günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır. Gaz Kelebekli yakıt enjeksiyonu; yakıtı silindirlere aktarmadan önce havayla karışmasını sağlayan emme manifolduna göndermektedir. Bakımı oldukça kolay olan Gaz Kelebeği Gövdesi Enjeksiyon Sistemi uygun fiyatlıdır.
Çok Noktalı Enjeksiyon
Çok noktalı enjeksiyon sistemi her silindirin kendi yakıt enjeksiyonunu almasını sağlamakta ve bu sayede yakıtın daha verimli dağılmasına yardımcı olmaktadır.
Sıralı Enjeksiyon
Sıralı enjeksiyon sistemleri çok noktalı enjeksiyon sistemine benzer şekilde çalışmaktadır. Sıralı enjeksiyonlarda çok noktalı enjeksiyon sistemlerinden farklı olarak silindirlere yakıt aynı anda değil sırayla gönderilmektedir. Silindir hareketlerine bağlı şekilde çalışan bu sistem yakıt tasarrufu açısından tercih edilmektedir.
Direkt Enjeksiyon
Direkt Enjeksiyon sisteminde hava ve yakıt karıştırıldıktan sonra direkt silindirlere gönderilir. Silindirin içinde homojen şekilde dağıtılarak daha verimli bir yanma gerçekleştirilir. Yakıt tasarrufu ve performans açısından faydalı olan bu sistem; turbolu, benzinli ve dizel araçlarda kullanılmaktadır.
Enjeksiyon Arızası
Enjeksiyon arızası maksimum verim sağlanabilecek olan yakıt ve hava karışımına aracın ulaşamamasından kaynaklanan sorundur. Yakıt kanallarındaki daralma ve tıkanmalar enjeksiyon arızası yapabilmektedir.
Enjeksiyon Arızası Neden Olur?
Enjeksiyon arızası olma sebepleri değişkenlik gösterebilir. Uzun süre bakımı yapılmayan araçlarda pas kaynaklı enjektör tıkanması yaşanabilmektedir bu durum da arızaya sebep olmaktadır. Aracın uzun süre rölantide bırakılmasından kaynaklanabilir. Bir diğer enjeksiyon arızası sebebi kirli yakıt enjektörlerinden kaynaklanmaktadır. Zaman içinde yanmış ve kirli yakıtın enjeksiyonlarda birikme yapması arızaya sebep olabilir.
Yakıt enjeksiyonunda kaçak bulunması da arıza sebeplerinden biridir. Arızanın yanı sıra sızıntı yaparak yangına sebep olabilmektedir. Tüm bu arıza sebeplerinin başınıza gelmemesi için araç bakım ve muayenelerini düzenli şekilde yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Enjeksiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?
Enjeksiyon arızası araç performansından anlaşılabilir. Enjeksiyonunuzda arıza olup olmadığını anlayabileceğiniz bazı noktalar şunlardır;
- Aracınızın yakıt tüketim değerleri artarken hızlanma ve sürüş konforunda düşüş olduğunu gözlemliyorsanız sebebi enjeksiyon arızası olabilir.
- Aracınız rölantideyken araçta hafif sarsılmalar yaşıyorsanız ve motor soğuk havalarda aniden stop ediyorsa bu sorunların kaynağında da enjeksiyon arızası olabilmektedir.
- Aracınız normalden geç çalışıyor ve düşük devirde stop ediyorsa enjeksiyon arızası kaynaklı olabilir.
- Araç egzozunuzdan yakıt sızımı gözlemliyorsanız yine sebebi enjeksiyon arızası olabilmektedir.
Enjeksiyon Arızası Nasıl Giderilir?
Enjeksiyon arızasının neden kaynaklığı olduğunu bulmak için enjeksiyonları çıkartmak gerekmektedir. Ancak çıkartılan enjeksiyonların tıkanıklarını açmak her zaman sorunun giderilmesini sağlamamaktadır. Bu sebeple bir uzmana danışarak aracınızın yakıt basıncını ölçtürmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca araçta sızıntı bulunuyorsa sebebini ve ideal yakıt karışımını da öğrenmeniz faydalı olacaktır. Bu noktada bir yetkili servise ya da ustaya danışmanız gerekmektedir.
Enjektör Ömrü Ne Kadardır?
Enjeksiyon ömrü araç motor çeşidine göre değişmektedir. Aracınız benzinli ise yaklaşık olarak 40.000 Km’de bir enjeksiyon bakımı yaptırmanız gerekmektedir. Dizel araçlarda ise yaklaşık olarak 30.000 Km’de bir enjeksiyon temizliği ve bakımı yaptırılması gerekmektedir.
Enjeksiyon Tamiri Fiyatları Ne Kadar?
Enjeksiyon tamiri fiyatları araç markasına ve yıldan yıla değişkenlik göstermektedir. Araç modeline bağlı olarak enjeksiyon tamiri 1500 TL ila 10.000 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir.