Egzoz gazının devridaiminde görevli olan EGR valfi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
- EGR Valfi Nedir?
- EGR Valfi Nasıl Çalışır?
- EGR Valfi Ne İşe Yarar?
- EGR Valfi Neden Arızalanır?
- EGR Valfi Arıza Belirtileri Nelerdir?
- Arızalı EGR Valfi ile Araba Kullanılır mı?
- EGR Valfi Temizliği
Aracın motor yönetim sisteminin ayrılmaz bir parçası olan, egzoz gazı devridaim valfi veya kısaca EGR valfi, daha yüksek motor verimliliği, daha düşük yakıt tüketimi ve daha düşük nitrojen oksit (NOx) emisyonları için gazını motor giriş sistemine yeniden sirküle eder. EGR valfi nedir? EGR valfi nasıl çalışır? EGR valfi ne işe yarar? EGR valfi arıza belirtileri nelerdir? EGR valfi temizliği nasıl yapılır? gibi sorularınıza araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak cevaplar hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.
EGR Valfi Nedir?
EGR (Egzoz Gazı Devridaimi) valfi, nitrojen oksitlerin oluşumunu azaltmak amacıyla yanma odası sıcaklığının korunmasına yardımcı olan bir emisyon kontrol cihazıdır. EGR valfi, gelen hava/yakıt karışımını seyrelten, haznelerdeki sıcaklığı düşüren ve nitrojen oksitleri kabul edilebilir sınırlara getiren bir giriş vakumu aracılığıyla egzozu çeker. EGR valfi ayrıca motorun oktan gereksinimlerini azaltır ve patlama (vuruntu kıvılcımı) tehlikesini azaltır.
EGR Valfi Nasıl Çalışır?
EGR valfi, egzoz gazının bir kısmını taze giriş havasıyla birleştiği yanma odasına geri dönüştürür. Bu, Oksijen miktarını düşürür ve tepe yanma sıcaklığını düşüren yanma karışımındaki su buharı içeriğini arttırır. Pik yanma sıcaklığı yükseldikçe daha fazla nitrojen oksit (NOx) üretildiğinden, EGR valfı motor tarafından üretilen nitrojen oksit miktarını etkili bir şekilde azaltır.
EGR valfı, motor çalışıp doğru çalışma sıcaklığına ulaştığında çalışmaya başlar ve aracın hızı artar. Yavaş yavaş egzoz gazlarının akışını düzenler. Araç yavaşladığında ve motor durduğunda, EGR valfi kapalı konumuna geri döner ve egzoz gazlarının akışını engeller.
EGR Valfi Ne İşe Yarar?
EGR valfi, motora giren havanın kimyasal yapısını etkili bir şekilde değiştirerek, kesin miktarda egzoz gazının giriş sistemine yeniden girmesine izin verir. Egzoz gazlarının motor silindirine geri verilmesi, yanma odasındaki sıcaklığı düşürür. Bu da üretilen ve daha sonra atmosfere salınan nitrojen oksitlerin sayısını azaltır. Bu durum emisyon kontrolü için çok önemlidir. Çünkü nitrojen oksitler, karbon monoksitten bile daha fazla doğaya zarar vermektedir.
EGR Valfi Neden Arızalanır?
Tıkanmış bir EGR valfi, EGR sistemine sahip araçlarda yaygın bir sorundur. Aşırı miktarda karbon birikintisi, valfin sıkışmasına ve geçişleri tıkayarak egzoz gazının devridaim etmesini engelleyebilir. Bazı durumlarda ise tıkalı bir EGR valfinin değiştirilmesi gerekmez.
EGR Valfi Arıza Belirtileri Nelerdir?
Arızalı bir EGR valfi, EGR sisteminin akışında ve çalışmasında sorunlara yol açarak güçte azalma, hızlanmada azalma ve yakıt verimliliğinde azalma gibi performans sorunlarına yol açabilir. EGR valfinin en yaygın arıza belirtileri şunlardır:
- Düşük performans: EGR valfi açıkken veya kapalıyken düşük performansa neden olabilir. EGR valfinin yanlış çalışması, aracınızın düzensiz performansına neden olabilir.
- Fazla yakıt tüketimi: Fazla yakıt tüketimi, EGR valfi sürekli açık olduğunda ortaya çıkan durumlardan biridir. Bunun nedeni, sıcaklığın daha düşük olması ve böylece yakıtın optimum sıcaklıkta yanmamasıdır.
- Arabanın sık sık stop etmesi: Araba boşta çalışırken stop etme, genellikle EGR valfinin sürekli açık olması ve sürekli olarak EGR sistemine egzoz gazları salması nedeniyle oluşur.
- Yakıt kokusu: Emme manifolduna sürekli bir egzoz gazı akışı varsa, genellikle yakıt kokusu alabilirsiniz, çünkü düşük devirlerde yakıtın tamamı yanmaz. Bu, egzoz borusundan yayılan hidrokarbon gazlarının miktarının önemli ölçüde artması ve yakıt kokusu oluşturması anlamına gelir.
- Artan emisyon: EGR valfi doğru çalışmadığında daha fazla emisyon yayılacaktır. Daha önce belirtildiği gibi, valf açık kalırsa sıcaklık düşer ve bu da tüm yakıtın yanmasını önler. Bu duruma egzoz borusundan yanmamış halde çıkan hidrokarbon gazlarının akışının artması denir.
- Motordan gelen vuruntu sesleri: EGR sürekli kapalıysa motordan vuruntu sesleri gelebilir. Vuruntu seslerinin nedeni, yüksek sıcaklıkla karşılaşan yakıtın düşük devirde erken tutuşmasıdır. Normal ateşlemenin sonrasında ikinci bir ateşleme meydana gelebilir. Bunun sonucunda da patlamalar (vuruntu kıvılcımı) gerçekleşebilir.
Arızalı EGR Valfi ile Araba Kullanılır mı?
Çoğu durumda, arabalar arızalı bir EGR valfi ile çalışmaya devam edebilirler. Ancak, dengesiz hızlanma ve yavaşlama gibi performans sorunları muhtemelen sürüşü tatsız hale getirecektir. Bunun dışında araç çok fazla nitrojen oksit üretecek ve bu da emisyon testinden geçememesine neden olabilecektir.
EGR Valfi Temizliği
Arabadan maksimum verimi alabilmek için bakımlarını yapmak önemlidir. EGR valfinin de temizliği oldukça önemlidir. EGR valfi temizliği yapmadan önce arabayı düz bir yolda park konumuna alın ve motoru kapatın. Daha sonra şu adımları takip ederek EGR valfi temizliği yapabilirsiniz:
- Akünün eksi kutbundaki kabloları çıkarın.
- EGR valfini bulun.
- Vanayı ve içindeki diğer parçaları çıkarın.
- EGR valfine bağlı olabilecek elektrik konektörlerini çıkarın.
- Vananın montaj cıvatalarını ve contayı çıkarın. (Conta hasarlıysa veya düzensiz aşınma belirtileri varsa değiştirin.)
- Valfi temizlemek için aside dayanıklı bir çift eldiven giyin. Temizlik sırasında karbon birikintileri havaya karışabilir. Bu yüzden güvenlik gözlüklerini de takın.
- EGR valfı temizleyicisini karbon birikintilerinin üzerine püskürtün.
- Boru temizleme fırçası ve mat kazıyıcı kullanarak karbon birikimini giderin. Tüm karbon birikintileri giderilene kadar işlemi tekrarlayın.
- Boru temizleme fırçasıyla temiz bir bez kullanarak yüzeyi silin.
- Temizlemeyi bitirdiğinizde, EGR valfini orijinal konumuna getirin.
- Cihazın çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Motor arıza lambası artık yanmıyorsa, temizliğin başarılı olduğunu anlayacaksınız.