- E-Haciz Nedir?
- E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?
- Hangi Borçlar İçin E-Haciz Uygulanır?
- E-Haciz Nasıl Kaldırılır?
- E-Haciz Borç Taksitleri Ödenmezse Ne Olur?
- E-Hacizli Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?
- E-Haciz’e Sahip Bir Araç Satışa Çıkarılabilir mi?
Online işlemlerin hayatımızı kolaylaştırmasıyla birlikte günümüzde artık birçok işlem elektronik ortamda gerçekleştirilebilir hale geldi. Devlet tarafından verilen hizmetlerin e-devlet sistemiyle elektronik ortama aktarılması sayesinde borç, haciz, prim gibi aklımıza takılan birçok konunun cevabını tek tuşla öğrenebiliyoruz. Haciz sorgulama da e-devlet sayesinde kolaylıkla cevap alabildiğimiz sorulardan biri. Peki e-devlet’ten haciz nasıl sorgulanır?
E-Haciz Nedir?
E-haciz; mal varlıkları üzerindeki haciz işlemlerini elektronik ortamda görüntülemeye verilen tabirdir. Kredi kartı, kredi, kredili mevduat hesabı gibi hacizlerin yanı sıra araç haczi, vergi borcu haczi, Kyk haczi gibi işlemleri de görüntüleme imkanına sahipsiniz.
E-devlet sistemi üzerinden e-haciz sorgu ekranı sayesinde üzerinizde herhangi bir haciz işlemi olup olmadığını kolaylıkla görüntüleyebilir, ödeme yapabilir, taksitlendirebilir ya da itiraz edebilirsiniz.
E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet sistemine giriş yaparak anasayfada yer alan arama çubuğuna “e-haciz”, “e-haciz sorgulama” arama terimlerini yazarak altta önerilen sorgu seçeneklerini seçmeniz gerekiyor. Araç üzerindeki haciz işlemlerini sorgulamak için “Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” seçeneğini seçmeniz gerekir.
Borç üzerindeki haczi sorgulamak için ise “Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” seçeneğini seçmelisiniz. Seçiminizin ardından uygulamaya git butonuna bastığınızda İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına yönlendirilme yapılmaktadır. Bu sayfadan adınıza yönelik bir haciz işlemi bulunup bulunmadığını görüntüleyebilirsiniz.
Hangi Borçlar İçin E-Haciz Uygulanır?
E-haciz işlemi uygulanan borçlar devlet kurumlarına olan borçlarınızı içermektedir. Özel banka ve kurumlara olan borçları e-devlet üzerinden sorgulama imkanınız bulunmamaktadır. E-haciz uygulanan borçlar;
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Borcu
İdari Para Cezaları
Trafik Cezaları
Mahkeme Cezaları
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Borçları
Sigorta Primi Borçları
Sosyal Güvenlik Destek Primleri
Yargılama Giderleri
şeklindedir.
E-Haciz Nasıl Kaldırılır?
Bulunan borcunuza yönelik e-haciz işlemi uygulanmadan önce tarafınıza tebliğ gerçekleştirilir. Tebliğ gerçekleşmesinin ardından ödeme yapmanız için 15 gün süre tanınır. 15 gün içerisinde borcun %20’lik kısmının ya da tamamının ödenmesi halinde haciz işlemi gerçekleştirilmez. Şayet borcun %20’si ödenirse kalan kısmı taksitlendirerek ödeme imkanınız da bulunmaktadır. Ancak bu 15 günlük süreç zarfında hiçbir ödeme gerçekleştirmezseniz haciz işlemi başlatılmaktadır.
E-Haciz Borç Taksitleri Ödenmezse Ne Olur?
E-haciz işleminizin gerçekleştirilmemesi için 15 günlük sürede borcunuzun %20’sini ödemeniz gerekmektedir. Kalan borcu taksitlendirerek ödeyebilirsiniz fakat borcunuzu taksitlendirmenizin ardından düzenli ödeme yapmazsanız tekrar e-haciz işlemi başlatılmaktadır.
E-Hacizli Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aracınızın e-hacizli olup olmadığını e-devlet üzerinden “Araçlara Uygulanan Haciz Sorgulama” bölümünden yapabilirsiniz. Plakadan rehin sorgulama işlemini de e-devletten gerçekleştirebilme imkanınız bulunmaktadır.
E-Haciz’e Sahip Bir Araç Satışa Çıkarılabilir mi?
E-hacizli araçlar araç sahibi tarafından satışa çıkarılamaz. Araç üzerinde haciz kararı bulunuyorsa satışa icra tarafından çıkarılmaktadır. Borçlu kişinin aracının satışı ardından ödemesi gereken borcundan fazla bir meblağ elde ediliyorsa borçtan geriye kalan kısım kişiye verilmektedir.