- Dünyanın Yüzölçümü En Büyük Ülkesi: Rusya
- Dünyanın Yüzölçümü En Küçük Ülkesi: Vatikan
- Dünyanın Nüfusu En Kalabalık Ülkesi: Çin
- Dünyanın Nüfusu En Az Ülkesi: Vatikan
- Dünyanın Nüfusu En Kalabalık Şehri: Tokyo, Japonya
- Dünyanın En Büyük Adası: Grönland
- Dünyanın En Yüksek Noktası: Everest Tepesi
- Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru
- Dünyanın En Yüksek Şelalesi: Angel Falls, Venezuela
- Dünyanın En Büyük Sıcak Çölü: Büyük Sahra Çölü, Orta/Kuzey Afrika
- Dünyanın En Büyük Gölü: Hazar Denizi
- Dünyanın En Uzun Nehri: Nil Nehri, Afrika
- Dünyanın En Büyük Okyanusu: Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu)
- Dünyanın En Büyük Kıtası: Asya
- Dünyanın En Çok Konuşulan Dili: Çince
- Dünyanın En Yüksek Binası: Burj Khalifa, Dubai/Birleşik Arap Emirlikleri
- Dünyanın En Uzun Köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü, Çin
- Dünyanın En Uzun Asma Köprüsü: 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye
- Dünyanın En Derin Gölü: Baykal Gölü, Rusya
- Dünyanın En Uzun Tüneli: Chengdu Metrosu 6. Hattı, Çin
Dünyanın Yüzölçümü En Büyük Ülkesi: Rusya
Rusya, dünyanın toplam kara kütlesinin kabaca sekizde biri olan 17.098.250 km2alanı kaplıyor. Rusya’nın sahip olduğu topraklar, tüm Antarktika kıtasından daha büyüktür. Ayrıca dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Kanada'nın neredeyse iki katı büyüklüğünde olan Rusya, Güney Amerika kıtasının tamamı kadar büyüklüğe sahiptir.
Rusya, en büyüğü Yakutistan olan 85 adet federal bölümden oluşmaktadır. Rusya’nın toplam büyüklüğünün yaklaşık altıda biri olan Yakutistan, 3.083.523 km2 yüzölçümü ile eğer bir ülke olsaydı, dünyanın en büyük sekizinci ülkesi olurdu.
Dünyanın Yüzölçümü En Küçük Ülkesi: Vatikan
Vatikan, katolik kilisesi ile İtalya hükümeti arasında yaşanan anlaşmazlıklar sonucu 1929 yılında kurulmuş bir ülkedir. Etrafı İtalya’nın Roma şehri tarafından sarılan Vatikan bir mikro devlettir ve yüzölçümü 0,44 km2dir. Basit bir karşılaştırma yapacak olursak Türkiye’nin yüzölçümü en küçük ilçesi olan İstanbul’un Adalar ilçesi, Vatikan’dan 37 kat daha büyüktür.
Dünyanın Nüfusu En Kalabalık Ülkesi: Çin
Çin yaklaşık 1.452.000.000 nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesidir. 1930'ların sonlarına doğru 500 milyon nüfusa ulaşan Çin, 1981'de de 1 milyarı aşan ilk ülke olmuştur. Çok dengesiz bir şekilde dağılan Çin’in nüfusunun %95'i ülkenin doğu kesiminde yaşamaktadır. En yüksek nüfus yoğunluğu ise kilometrekareye 800 kişi düşen Kuzey Çin Ovasında bulunur.
Dünyanın Nüfusu En Az Ülkesi: Vatikan
Vatikan yaklaşık 1.000 kişilik nüfusu ile dünyanın en az nüfuslu ülkesidir. Nüfusunun çoğunluğu kilise görevlilerinden ve İsviçre Muhafızları adı verilen kilise askerlerinden oluşmaktadır. %95’i erkeklerden oluşan Vatikan nüfusunun geri kalan %5’lik kısmı kilise askerlerinin eşleri ve çocuklarıdır. Ayrıca Vatikan, dünyada doğum oranının 0 olduğu tek ülkedir. Bunun sebebi ise Vatikan’da doğum hastanesi bulunmaması.
Dünyada yüzölçümü ve nüfusu Vatikan’dan daha az olan ülkeler vardır. Fakat onlar mikro ulus olarak geçtiği için resmiyette Vatikan en küçük yüzölçümlü ve en az nüfuslu ülke olarak geçmektedir.
Dünyanın Nüfusu En Kalabalık Şehri: Tokyo, Japonya
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin olmasına rağmen en kalabalık şehri Çin’de değildir. Japonya’nın başkenti olan Tokyo yaklaşık 38 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık şehridir. Kalabalık olmasının yanı sıra oldukça gelişmiş bir şehir olan Tokyo, dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biridir.
Dünyanın En Büyük Adası: Grönland
Grönland, yaklaşık 2.166.000 km2 yüzölçümü iledünyanın kıta olmayan en büyük adasıdır. Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland, buz örtüsüyle kaplı bir adadır. Başkenti Nuuk olan Grönland’ın nüfusu ise yaklaşık 56.000’dir.
Dünyanın En Yüksek Noktası: Everest Tepesi
Nepal ile Çin'in özerk bir bölgesi olan Tibet arasında yer alan Everest Dağı’nın tepesi 8.849 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek noktası olarak kabul edilmektedir. “Ölüm bölgesi” olarak adlandırılan Everest’in 8.000 metresinden sonrası dağcılar için popüler bir keşif noktasıdır. Everest'e tırmanmak, başka yerlerde çok fazla dağcılık deneyiminin yanı sıra sağlık, ekipman ve eğitimli bir Nepal rehberi sertifikası gerektirir.
Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru
Marina Çukuru, Batı Pasifik Okyanusu'nda Dünya yüzeyinin en derin kısmıdır. Challenger Deep olarak adlandırılan, dünyanın en derin noktasını içerir. Yaklaşık 10.994 metrelik bir derinliğe sahip bu noktaya ulaşmak dünyanın en yüksek noktası olan Everest Tepesi’ne ulaşmaktan çok daha zordur.
Dünyanın En Yüksek Şelalesi: Angel Falls, Venezuela
Venezuela’da bulunan Angel Falls şelalesi 979 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek şelalesidir. 18 Kasım 1933 tarihinde Amerikalı pilot Jimmie Angel şelalenin üstünden bir uçuş gerçekleştirerek şelalenin varlığını insanlarla paylaşmıştır ve şelaleye onun ismi verilmiştir.
Dünyanın En Büyük Sıcak Çölü: Büyük Sahra Çölü, Orta/Kuzey Afrika
Büyük Sahra Çölü, dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Ayrıca Antarktika ve Kuzey Kutbu'ndan sonra üçüncü en büyük çöldür. Orta ve Kuzey Afrika’yı birbirine bağlayan bu devasa çölün büyüklüğü yaklaşık olarak 9.200.000 km2dir. Büyük Sahra Çölü’nün büyüklüğünü anlatmanın en iyi yolu ise yüzölçümünün hemen hemen dünyanın en büyük dördüncü yüzölçümüne sahip olan ülkesi olan Çin ile aynı olmasıdır.
Dünyanın En Büyük Gölü: Hazar Denizi
Hazar Denizi, yaklaşık 371.000 km2 yüzölçümü ile dünyanın en büyük gölüdür. Batıda Kafkas Dağları ve doğuda Orta Asya bozkırları ile Avrupa ve Asya'nın kavşağında yer alır. Kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran, güneydoğuda Türkmenistan ve kuzeydoğuda Kazakistan ile komşudur. Hazar Denizi’nin büyüklüğünü basitçe anlatmak gerekirse, Türkiye’nin yüzölçümünün yarısı kadardır. Küresel ısınma yüzünden yüzölçümü küçülmeye başlasa da Hazar Denizi hala dünyanın en büyük gölüdür.
Dünyanın En Uzun Nehri: Nil Nehri, Afrika
Dünyanın en uzun nehri olarak kabul edilen Nil Nehri, yaklaşık 6.853 kilometre uzunluğundadır. Doğu Afrika'nın tropikal iklimi boyunca kuzeye ve Akdeniz'e akan nehir, Tanzanya, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Etiyopya, Eritre, Güney Sudan, Sudan ve Mısır olmak üzere 11 ülkeden geçmektedir.
Dünyanın En Büyük Okyanusu: Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu)
Yaklaşık 165.200.000 km2lik alanıyla dünyanın en büyük okyanusu Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu)’dur. Dünya üzerinde suyun yarısından fazlasını oluşturan Pasifik Okyanusu, dünya üzerindeki kıtaların hepsini kapsayabilecek büyüklüktedir. Kendisinden sonraki en büyük okyanus olan Atlas Okyanusu’nun iki katı büyüklüğünde olan Pasifik Okyanusu ortalama 4.000 metre derinliğe sahiptir.
Dünyanın En Büyük Kıtası: Asya
Asya, dünyanın kara alanının yaklaşık %30'unu kaplamasıyla dünyanın en büyük kıtasıdır. Aynı zamanda, dünya nüfusunun toplam %60'ı ile dünyanın en kalabalık kıtasıdır. Yaklaşık 44.580.000 km2 yüzölçümüne sahip olan Asya kıtası dünya üzerindeki en yüksek ve en düşük noktalara da ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Asya kıtası Afrika (54) ve Avrupa’dan (47) sonra en çok ülkenin bulunduğu kıtadır (45).
Dünyanın En Çok Konuşulan Dili: Çince
Birçok kişi tarafından dünyanın en çok konuşulan dilinin İngilizce olduğu sanılmaktadır. Fakat aslında ilk sırada Çince yer almaktadır. Bunun sebebi ise Çin’in devasa nüfusu. Dünya üzerinde Çince konuşan insan sayısı 1 milyarın üstündedir. İkinci sırada bulunan İngilizce’yi konuşan kişi sayısı ise 500 milyonun üstündedir.
Dünyanın En Yüksek Binası: Burj Khalifa, Dubai/Birleşik Arap Emirlikleri
Burj Khalifa 828 metre yüksekliğe sahiptir ve dünyanın en yüksek binasıdır. 2004 yılında yapımına başlanan bu devasa gökdelen Ocak 2009’da açılmıştır. Orijinal adı Burj Dubai olan Burj Khalifa’nın yapımı için yaklaşık 1,5 milyar dolar harcanmıştır. 162 katlı olan Burj Khalifa’da 54 asansör bulunup, bu asansörler saatte 60 kilometre hızla 2 dakika gibi bir sürede binanın tepesine ulaşmaktadır.
Dünyanın En Uzun Köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü, Çin
Çin’in Jiangsu eyaletinde Şanghay ve Nanjing arasında bulunan Danyang-Kunshan Köprüsü, 164,8 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun köprüsüdür. 2011 yılının Haziran ayında açılan köprünün yaklaşık 8,5 milyar dolar maliyeti olmuştur. Ayrıca köprü, Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolunun da bir parçasıdır.
Dünyanın En Uzun Asma Köprüsü: 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye
18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2.023 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü olmuştur. Çanakkale Boğazı üzerinden trafiğe açılan devasa asma köprü, Türkiye’nin Asya ve Avrupa topraklarını birbirine bağlamak için yapılmıştır. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden önce ise Japonya’daki Akashi Kaikyo Köprüsü 1991 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü olarak biliniyordu.
Dünyanın En Derin Gölü: Baykal Gölü, Rusya
Rusya’da bulunan Baykal Gölü en derin noktası 1637 metre olması ile dünyanın en derin gölü olarak bilinmektedir. Sibirya’nın mavi gözü olarak da adlandırılan Baykal Gölü, yaklaşık 31.722 km2 alanı ve dünyanın en derin gölü olmasıyla birlikte dünya üzerindeki tatlı su kaynaklarının %20’sini oluşturmaktadır.
Dünyanın En Uzun Tüneli: Chengdu Metrosu 6. Hattı, Çin
Su tedariki amacıyla yapılan tüneller dışında dünyanın en uzun tüneli 18 Aralık 2020 tarihinde Çin’de açılan Chengdu Metrosunun 6. Hattıdır. 56 istasyonu bulunan metro hattı, toplam 68.2 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun tüneli olmaktadır.