- 1. Queimada Grande Adası (Yılan Adası),Brezilya
- 2. Lascaux Mağarası, Fransa
- 3. Pravcicka Brana, Çekya
- 4. Kuzey Sentinel Adası, Hindistan
- 5. Surtsey Adası, İzlanda
- 6. Ise Tapınağı, Japonya
- 7. 51. Bölge, Amerika Birleşik Devletleri
- 8. Qin Shi Huang Mezarı, Çin
İnsanlar tarih boyunca meraklı bir yapıda bulunmaktadırlar. Bunun sebebiyle imkan buldukça sürekli yeni yerleri gezmeyi ve keşfetmeyi istemektedirler. Fakat dünya üzerinde insanların asla gezip keşfedemeyecekleri bazı yerler bulunuyor. Zehirli canlıların varlığı, kalıcı hastalıklar ve kaza riskinin çok yüksek olması gibi tehlikeli nedenler ya da sadece kraliyet ailelerinin ziyaret edebilmesine izin verilmesi bu yerlerin ziyaretlerini insanlara yasak kılıyor. Miniyol olarak sizler için hazırladığımız “Dünyada Girilmesi Yasak Olan Yerler” listemizde bu yerler hakkında merakınızı gidermeye çalışacağız. Bu listede bulunan yerlere sizi her yere götüren Miniyol ile bile gitmeniz mümkün değildir. :) Keyifli okumalar dileriz.
1. Queimada Grande Adası (Yılan Adası),Brezilya
Brezilya’da bulunan ve dünya çapında daha çok Yılan Adası ismiyle üne kavuşmuş olan Queimada Grande Adası, 1920’li yıllara kadar insanlara ev sahipliği yapmaktaydı. O yıllardan sonra terk edilen bu adanın yeni ev sahipleri ise yılanlar. Yaklaşık 430.000 metrekare yüzölçümüne sahip olan Queimada Grande Adası’nda metrekareye bir yılan düştüğü tahmin edilmektedir. Üstelik bu yılanlar zararsız çim yılanları değil. Aralarında dünyanın en zehirli yılanı olarak bilinen altın mızrakbaşlı engerek de olmak üzere neredeyse 4000’den fazla zehirli çıngıraklı yılan türünün bu adada yaşadığı tahmin edilmektedir.
Yalnızca Brezilya donanması ve biyomedikal araştırma ekiplerinin adaya inmesine izin verilir. Queimada Grande Adası o kadar tehlikeli bir yer ki Brezilya’da adayı ziyaret etmek yasa dışı sayılmaktadır. Dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri olan Queimada Grande Adası’na girişler yasak olmasa bile kimsenin bu adayı ziyaret etmeye cesaret edeceğini sanmıyoruz.
2. Lascaux Mağarası, Fransa
Fransa’nın güneybatısındaki Dordogne’de bulunan Lascaux Mağarası, arkeologlar için hazine niteliği taşıyan bir yerdir. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan bu mağaralar 1940 yılında dört genç tarafından tesadüfen keşfedildi. Keşfinden 8 yıl sonra ziyaretçilere kapısını açan Lascaux Mağarası, 1963 yılında ise girilmesi tamamen yasak bir yer oldu. Mağara, Paleolitik döneme kadar uzanan yaklaşık 17.300 yıllık harika ve garip duvar çizimlerine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada girilmesi yasak olan yerler arasında yer almasının sebebi ise mağaranın ziyaretçilerin ürettiği karbondioksit ve küf oluşumuna neden olan ısıdan olumsuz etkilenmesidir. Günümüzde sadece bazı özel araştırmacıların girmesine izin verilmektedir. Lascaux Mağarası’nın çarpıcı eserlerini görmek isteyenler için ise mağaraya yakın bir konumda replikası kurulmuştur.
3. Pravcicka Brana, Çekya
Çekya’nın en görkemli simge yapılarından biri olan Pravcicka Brana, Avrupa'nın en büyük kumtaşı kemeridir. Elbe Kumtaşı Dağları’nın bir parçası olan Pravcicka Brana yerden 16 metre yüksekliğe sahiptir. Geçmişte Çekya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri özelliğindeki bu kemer, 1982’denberi ziyaretçilere kapalıdır. Bunun sebebi ise çok fazla ziyaretçi geldiğinden kemerin çökme riski oluşturması. Yine de yetkililer bu yasağa rağmen bir gün Pravcicka Brana’nın çökeceğini düşünüyorlar. Yine de bu harika kumtaşı kemerini ziyaret etmek isteyen turistler uzaktan görebiliyorlar. Fakat kemerin üstü dünyada girilmesi yasak olan yerlerden biri olarak biliniyor.
4. Kuzey Sentinel Adası, Hindistan
Kuzey Sentinel Adası, Bengal Körfezi'nde küçük bir kara kütlesidir. Ada, en az 30.000 yıldır burada yaşayan Sentinel kabilesi ile ünlüdür. Sentinel kabilesi, dış dünyayla hiçbir temasta bulunmamaktadır ve modern insanlar tarafından dokunulmamış nadir insanlardan biri olarak bilinmektedir. Tarih boyunca dış dünya ile hiç tanışmamış olan bu halk, adaya gelen ziyaretçileri oklarla öldürmektedir. Hindistan hükümeti hem ada sakinlerinin hem de ziyaretçilerin güvenliği açısından Kuzey Sentinel Adası’na ziyaretleri engellemiştir. Sonuç olarak Hindistan’a bağlı Kuzey Sentinel Adası girilmesi yasak ve tehlikeli olan yerlerden biridir.
5. Surtsey Adası, İzlanda
İzlanda’da bulunan ve dünyanın en genç adalarından biri olan Surtsey, 1963'ten 1967'ye kadar süren bir volkanik patlama sonucu ortaya çıktı. İnsan etkisi olmadan doğanın nasıl olacağını merak eden araştırmacılar için hazine niteliğinde bir yerdir. Günümüzde sadece bilimsel araştırmalar için kullanılan adaya ziyaretçi girişi yasaktır. Dünyada girilmesi yasak olan yerlerden biri olmasının sebebi ise insan müdahalesinin adada meydana gelen ekolojik ardışıklığı bozacağına inanılmasıdır. Yine araştırmacıların tahminlerine göre gelecekte bu ada sular altında kalacaktır.
6. Ise Tapınağı, Japonya
Japonya, tapınak kültürü için dünya çapında popülerdir ve yaklaşık 80.000 tapınağa ev sahipliği yapmaktadır. Bu tapınaklar arasında en popüler olan ise Şinto dininin en önemli tanrıçalarından biri olan güneş tanrıçası Amaterasu’yu onurlandırmak adına yapılan Ise Tapınağı’dır. 8. yüzyıla kadar uzanan Şinto geleneklerini sürdürmek için bu tapınak her 20 yılda bir yıkılıp yeniden inşa edilir.
Tamamen ahşaptan yapılan bu tapınakta tek bir çivi bile çakılmaz. 20 yılda bir yeniden inşa edilmesi sırasında da bu işlem devam etmektedir. Rahipler ve Japonya imparatorluk ailesinin üyeleri dışında diğer ziyaretçiler Ise Tapınağı’nın içine giremezler. Sadece dışarıdan bakabileceğiniz Ise Tapınağı, dünyada girilmesi yasak olan yerlerden biridir.
7. 51. Bölge, Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Nevada eyaletinde bulunan 51. Bölge, dünyada girilmesi yasak olan yerler arasında belki de en popüler olanıdır. Bu popülerliğinin en büyük nedeni ise yıllardır iddia edilen uzaylı incelemeleridir. İddiaya göre New Mexico eyaletinin Roswell kasabasında düşen bir uzay gemisinin incelemesi 51. Bölge’de yapılmaktadır. Ayrıca bir ABD askeri üssü olan 51. Bölge, silahlar ve uçaklar için test alanı olma ününe sahiptir. ABD hükümeti tarafından reddedilen bu iddialar eşliğinde 51. Bölge’ye girilmesi kesinlikle yasaktır. Hatta Amerikan askerlerinin, yasaklı bölge olarak da adlandırılan 51. Bölge’ye gizlice girmeye çalışan kişileri vurabilme hakkı vardır.
8. Qin Shi Huang Mezarı, Çin
Çin’in ilk imparatoru olan Qin Shi Huang’ın mezarı, 1974 senesinde bir çiftçi tarafından keşfedilmiştir. Çiftçi tarafından bulunan Terracotta Ordusunun (Toprak Askerler) imparator Qin Shi Huang’ın mezarını koruduğu düşünülmektedir. Tüm zamanların en büyük keşiflerinden biri olan Qin Shi Huang Mezarı, tarihçiler ve arkeologlar için bir gizem olmaya devam etmektedir. Mezar kompleksinin, Qin Shi Huang'ın öbür dünyada ihtiyaç duyacağı çeşitli şeyleri içerdiği düşünülmektedir.
Toprağın altında hala binlerce asker ve yüzlerce atlı savaş arabasının bulunduğu tahmin edilmektedir. Fakat hem günümüz teknolojisi ile mezara zarar vermeden açılamayacağı düşünüldüğünden hem de mezarda bulunan bubi tuzaklarının hala aktif olarak çalıştığından endişe edildiğinden Qin Shi Huang Mezarı hala kazılamamıştır. Dünyada girilmesi yasak olan yerlerden biri olan Qin Shi Huang Mezarının sadece Terracotta Ordusunun bulunduğu kısmını ziyaret edebilirsiniz.