Dolu çoğu zaman beklenmedik bir şekilde yağar ve doludan en çok hasar alan şey ise araçlardır. Doludan arabaları koruma yolları listesini sizler için hazırladık.
İçerik Başlıkları
- Dolu
- Aracınızı Doludan Nasıl Koruyabilirsiniz?
- Dolu Hasarları
- Dolu İçin Çözüm
- Kiralık Aracım Dolu Hasarı Alırsa
Son yıllarda dolu yağışlarının artması ile birçok kişi doludan mustarip olmuştur. Özellikle İstanbul’da artan dolu yağışları araç sahiplerini düşündürüyor. Dolunun arabada açtığı zararlar ya da doludan korunma yolları gibi sorular çok soruluyor. Doludan en doğru şekilde korunmak, doludan arabaları korumak için yazımıza göz atabilirsiniz.
Dolu
Dolunun çoğu zaman zamansız geldiğini düşünsek de hangi mevsimlerde yağma olasılığının yüksek olduğunu biliriz. Dolu yağışları genellikle yaz veya kış mevsim geçişlerindeki hava değişimleriyle oluşur. Rüzgârlarla gelen bulutların, ani sıcaklık düşüşü karşında etkilenmesi ile dolu süreci başlar. Bulut içindeki yağmur damlaları bu ani sıcaklık düşüşü ile donması sonucu dolu yağar. Kısaca hava durumlarını takip ederken mevsim geçiş zamanlarında dikkatli olmanız sizi dolu yağışlarına karşı koruyabilir.
Aracınızı Doludan Nasıl Koruyabilirsiniz?
Dolu zamanı hepimiz arabaların üstünde serili yorganlar, kilimler hatta halılar bile görmüşüzdür. Tabi bu koruma yöntemleri aslında yetersizdir. Bir dönem yağan dolu yüzünden arabaların sunrooflarında, kaputlarında, tavanlarında kırıklar, ezikler ve delikler oluştuğunu hepimiz hatırlarız. Bu yüzden doludan arabaları koruma yolları içinde en mantıklısı doluya özel üretilmiş koruyucu brandalar olacaktır. Birçok markanın dolu için özel olarak ürettiği brandaları kolaylıkla edinebilirsiniz.
Dolu Hasarları
Tavan, kaput, bagaj kapağında göçük ya da ön ve arka camlarda çatlak gibi durumlar dolunun arabada açtığı hasarlar arasındadır. Daha şiddetli bir yağış olduysa dış direkler, kapı ve çamurlukların üst kısımları, stop lambaları ve ayna kapakları hasar görebilmektedir. Buna göre dolunun arabada açtığı zararlar bazen büyük olabilmektedir.
Dolu İçin Çözüm
Kaportada göçüğünüz yoksa cam, far, ayna gibi parçalarınızda hasar varsa kendinizi daha şanslı görebilirsiniz. Çünkü cam, far, ayna gibi parçaların hasarı kaportaya kıyasla daha kolay çözülebilmekte. Çoğu oto tamircisi kaporta göçüklerini tabi ki düzeltebilmektedir fakat tavan ve kaputtaki göçükler özel işlemlerle düzeltilebilmektedir. Sıcak su ve vakum işlemleri bu göçükleri düzeltmek için oto tamircilerde yapılmıyor. Bunun en önemli nedeni oluşan göçüğün kısmen düzeltilmesine rağmen vakum – sıcak su işlemlerinin arabanın boyasına zarar verme ihtimalidir.
Kiralık Aracım Dolu Hasarı Alırsa
Araç kiralama işlemi yaptınız hatta aracı kullanmaya başladınız fakat o da ne? Yağan doludan aracınız hasar görmüş. Hemen itfaiyeyi aramalı ve kiraladığınız aracın dolu yağışından hasar aldığınıza dair tutanak tutturmalısınız. Bu tutanakla aracı kiraladığınız firmaya başvurduğunuzda aracın hasarının doğal afet kapsamında değerlendirilecek ve hasar araç kiralama şirketi tarafından karşılanacaktır.