Kelime anlamı dağıtıcı olan Distribütör, içten yanmalı motorlarda bulunan bir parçadır. Distribütör Nedir? ve Distribütör Parçaları Nelerdir? Miniyol sizin için açıkladı.
İçerik Başlıkları
- Distribütör Çeşitleri Nelerdir?
- Distribütör Parçaları Nelerdir?
- Distribütör Kapağı Arızası Nedir?
- Distrübütör Arızası Nasıl Tespit Edilir?
- Distribütör Tamiri Nasıl Yapılır?
- Distribütör Fiyatları 2023
Kelime anlamı dağıtıcı olan Distribütör, içten yanmalı motorlarda bulunan bir parçadır. Distribütör endükisyon bobini tarafından üretilen yüksek gerilimli elektrik akımını bujilere aktaran parçadır. Ateşleme düzeneğinin bir parçası olarak görülen Distribütör; motorun ihtiyacı olan yüke ve devre uygun şekilde avans verir ve gerekli gücün üretilmesinde tetikleyici rolü oynar.
Distribütör motor silindirinde yer alan supapların açılış ve kapanışlarına uygun şekilde çalışmaktadır. Elektrik akımının geçmesini sağlayan parçadır.
Distribütör Çeşitleri Nelerdir?
Distribütör çeşitleri avas mekanizmasına göre;
- Mekanik Avanslı Distribütör
- Mekanik ve Vakum Avanslı Distribütör
- Tam Vakumlu Distribütör
şeklinde çeşitlere ayrılmaktadır.
Distribütör Parçaları Nelerdir?
Distribütör içerisinde distribütör kapağı, platin tablası, mekanik avans ağırlıkları, kondansatör, tevzi makarası, vakum avans gövdesi ve distribütör mili bulunmaktadır.
- Platin: Motor çalışırken açılıp kapanarak endüksiyon bobininde değişken manyetik alan oluşturarak yüksek gerilimin oluşmasını sağlayan mekanik bir elektrik anahtarıdır.
- Kondansatör (Meksefe): Platin kontakları distribütörün milindeki kam miliyle açılıp kapanırken oluşan fazla endüksiyon akımı kondansatörde depolanmaktadır. Platin kontaklarının bir kontaktan diğer kontağa malzeme taşırken meme yapmasını önleyen parçadır.
- Tevzi Makarası: Distribütör kulesine gelen yüksek gerilimli akımı uygun bujiye gönderen parçadır.
Distribütör Kapağı Arızası Nedir?
Distribütör arızalarının hepsi ana parçalardan kaynaklı şekilde meydana gelmeyebilir. Bu durumda distribütör kapağınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Aracınızın distribütör kapağında çatlama ya da ıslaklık olması durumunda distribütör içerisinde meydana gelen ateşleme bujilere eşit olarak dağıtılamamaktadır. Bu durum sonucunda motor düzenli çalışamamakta ve araç tekleme yapmaktadır.
Distribütör kapağı arızalarından bir diğeri de distribütör kapağının düzgün takılamaması ya da kapatılamamasından kaynaklanmaktadır. Düzgün takılamayan ya da kapatılamayan distribütör kapağı aracın çalışmasına etki etmekte veya engel olmaktadır.
Distrübütör Arızası Nasıl Tespit Edilir?
Aracın önemli parçalarından biri olan Distribütör'ün arızalandığını fark etmenize yardımcı olacak birden çok belirti bulunmaktadır.
Aracınız hareket halindeyken aniden duruyorsa bunun sebebi distribütör arızası olabilir.
Egzoz sisteminde ani patlama ve yanma meydana geliyorsa bu durum distribütör arızasından kaynaklanabilir. Sistem arızalanırsa aracın motoruna gönderilen yakıt egzoz kısmından boşaltılır bu sebeple yanma ve patlama meydana gelir. Bu durum araç performansında düşüşe sebep olmaktadır.
Bu gibi durumlar başınıza geliyorsa bunları kolaylıkla tespit edebilir ve gerekli araç bakımlarınızı yaptırabilirsiniz. Distribütör arızası yakıt tüketiminde ciddi miktarda bir artışa sebep olacaktır. Ayrıca aracın hız almasında ve yüksek hızlarda sürüş yapılırken sorun yaratmaktadır.
Distribütör Tamiri Nasıl Yapılır?
Distribütör aracın çalışmasına direkt olarak etki eden bir parça olduğundan dolayı olası bir sorun durumu fark edildiğinde derhal onarılmalı ya da değiştirilmelidir. Böyle bir durum olduğunu düşünüyorsanız yetkili servis ya da bir tamirciyle görüşmenizi tavsiye ederiz.
Aracın hareket aksamına direkt etki eden distribütör arızasının yolda kalmamak ya da olası bir kaza riskinden kaçınmak adına düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerekmektedir.
Distribütör arızası tespit edildiğinde parçanın arıza durumuna göre onarımının yapılabilirliğine bakılır. Gerekli durumlarda ise direkt olarak distribütör değişikliği yapılmaktadır.
Şayet arıza doğru zamanda giderilmez ise aracın tüm elektrik aksamına etki ederek elektriği kesecektir. Bu durum ateşleme sistemindeki diğer parçalara etki ederek onların da arızalanmasına neden olabilir. Bu sebeple aracınızda distribütör ile alakalı bir sorun olduğunuzu düşünüyorsanız olabildiğince hızlı bir şekilde tamir ya da değişiklik yapmanızı tavsiye ederiz.
Distribütör Fiyatları 2023
Distribütör arızalarında bazı durumlarda direkt olarak parça değişimi gerekebilmektedir. Aracı distribütör sebebiyle arıza yapan sürücüler sıklıkla distribütör fiyatlarını merak etmektedirler. Marka, model ve satış kanalına göre değişmekle birlikle 2023 yılı distribütör fiyatları 450 TL – 2500 TL arasında değişkenlik göstermektedir.