- 1915 Çanakkale Köprüsü Nerede?
- 1915 Çanakkale Köprüsü Ne Zaman Açıldı?
- 1915 Çanakkale Köprüsü Maliyeti
- 1915 Çanakkale Köprüsü Yüksekliği ve Uzunluğu
- 1915 Çanakkale Köprüsü Künyesi
- 1915 Çanakkale Köprüsü Özellikleri
- 1915 Çanakkale Köprüsü’nü Hangi Firma Yaptı?
- 1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti
- 1915 Çanakkale Köprüsü Araç Kiralama
- Çanakkale Hakkında
- 18 Mart Çanakkale Zaferi
1915 yılında Türk milletinin kahramanlığının bir simgesi olmuştur. Bu kahramanlık yüzyıllarca nesilden nesile aktarılmaya devam edecektir. Türk milleti geçmişinden güç alarak ilerlemeye ve güçlenmeye devam edecektir. Bunun en büyük göstergesi büyüyen ve gelişen Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Ülkemizde yapılan en büyük yatırımlardan birisi 1915 Çanakkale Köprüsü. Köprü 18 Mart 2022 tarihinde hizmete girdi.
1915 Çanakkale Köprüsü Nerede?
1915 Çanakkale Köprüsü Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında bulunmaktadır. Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsüdür. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun bir parçası olarak faaliyet gösterecektir.
1915 Çanakkale Köprüsü Ne Zaman Açıldı?
1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı 18 Mart 2022 tarihinde Çanakkale Zaferi’nin 107.yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.
1915 Çanakkale Köprüsü Maliyeti
1915 Çanakkale Köprüsü 3.1 milyar Euro’ya yapıldı.
1915 Çanakkale Köprüsü Yüksekliği ve Uzunluğu
2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü olmuştur. 18 metre yüksekliğindeki çelik ayaklar 3’üncü ayın 18’ini simgeliyor. 2023 metrelik orta açıklık ise Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını simgeliyor. Seyit Onbaşı’nın 16 metrelik simge top mermileriyle birlikte kule yükseklikleri 334 metreye kadar çıkıyor.
1915 Çanakkale Köprüsü Künyesi
- Köprü Uzunluğu: 4608 Metre
- Orta Açıklık: 2023 Metre
- Kule Yüksekliği: 318 Metre
- Toplam Proje Uzunluğu: 88+13 km
- Şerit Sayısı: 2x3
- Güzergâh: Malkara-Çanakkale
1915 Çanakkale Köprüsü Özellikleri
- 18 Mart 2017 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından köprünün temeli atıldı.
- 318 metrelik yükseklik 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgelemektedir.
- 324 km uzunluğa sahip olan Kınalı- Tekirdağ- Çanakkale-Savaştepe otoyolu projesinde yer alan köprünün 4,6 km kısmını 1915 Çanakkale Köprüsü oluşturmaktadır.
- Köprü sayesinde endüstriyel bölgelere kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak.
- Çanakkale Boğazı 6 dakikada geçilecek.
- 334 metrelik tepe noktası ile dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü.
- Kule uzunluğu 318 metreyle asma köprüler arasında en uzunu. Yükseklik, Seyit Onbaşı’nın anısına koyulacak top mermileriyle 334 metreye çıkacak.
- İki ayak arası uzunluk Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına atıfla 2023 metre. Bu sayede, dünyanın iki ayak arası en uzun mesafeye sahip köprüsü de olacak.
- Köprü üzerine toplam 6 şerit bulunuyor.
- Proje süresince 15 farklı ülkeden yaklaşık 12 bin personel görev yaptı. 900 mühendis çalıştı, mühendisler %90’u Türk.
- Projede 177 bin ton çelik kullanıldı, bu çelikle 128 bin otomobil üretilebiliyor. Ayrıca, 227 bin ton da beton kullanıldı.
- Kuleler boyanırken Türk bayrağından ilham alındı.
- 1 TL’nin arkasında köprünün çizimi yer alacak. Paralar hatıra parası olarak üretilecek.
1915 Çanakkale Köprüsü’nü Hangi Firma Yaptı?
Köprü Türkiye ve Güney Koreli firmalardan oluşan ‘Daelim–Limak–SK–Yapı Merkezi’ Ortak Girişimi. Köprü Yap-İşlet-Devlet modeli ile hayata geçirildi. Şirketlere günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi.
1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti
- Otomobil Geçişi: 245,25 TL (15 Euro)
1915 Çanakkale Köprüsü Araç Kiralama
Yolculuğunuzu daha uygun fiyatlara getirmek için araç kiralama işlemi yapabilirsiniz. Türkiye’nin yeni araç kiralama platformu Miniyol’dan çok uygun fiyatlara araç bulabilirsiniz. Dilediğiniz zamanda, dilediğiniz lokasyondan araba kiralayarak 1915 Çanakkale Köprüsü’nü kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken çok kolay Miniyol telefon uygulaması ve miniyol.com’a girerek araç kiralama yapmak. Bu kadar basit.
Çanakkale Hakkında
Çanakkale tarihi dokusuyla ziyaret edenleri her zaman etkilemeyi başarmış ilimizdir. Asya ve Avrupa kıtalarını ayıran Çanakkale Boğazı tarihi zamanlara şahitlik etmiş antik kentleri, tatilin doruklarını yaşayacağınız kasabaları ve koyları ve en önemlisi bir milletin kahramanlığına şahitlik edeceğiniz Çanakkale Savaşı’nın yapıldığı coğrafyamız.
Çanakkale hakkında daha fazla bilgi almak ve Çanakkale’de gezilecek yerler listemize bakmak için tıklayınız.
18 Mart Çanakkale Zaferi
I.Dünya Savaş sırasında 1915 ve 1916 yıllarında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara savaşlarında Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri’ni yenerek kazandığı zaferdir. Bu yıl bu büyük zaferimizin 107.yılı kutlanmaktadır. Canları pahasına vatan toprağımızı savunan ve uğruna şehit olan tüm şehitlerimizi başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere sevgi ve saygıyla anıyoruz.
Tarih kitaplarına “Çanakkale Geçilmez” olarak geçen bu şanlı zaferimizde düşmanın hedefi memleket topraklarıydı, Çanakkale’ye geçerek vatan topraklarını düşüreceklerdi fakat unuttukları bir şey vardı şanlı Türk milleti.
Düşman birlikleri karadan önce denizde şansını denedi, deniz çıkarması işe yaramayınca kara çıkarmasına başladı. İki çıkarmada da yenilerek Çanakkale’yi geçemediler.
27 Haziran 2002’de 768 sayılı kanunla 18 Mart Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir.
Çanakkale kahraman Türk ordusunun kahramanlığın en büyük örneklerinden birisi olmuştur. Çanakkale Anadolu’da başlayacak olan büyük direnişin öncüsü olmuştur. Çanakkale Savaşı Türk milletinin azimidir, kararlığı ve umududur. Çanakkale Savaşı ile başlayan bağımsızlık mücadelemiz daha sonra yine Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde devam etmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır.
Şairin şiirinde dediği gibi;
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,
Gördüğüm bu tümsek, Anadolu’nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda,
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.
Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğduğu sele,
Mübarek kanını kattığı yerdir.
Düşün ki, hasrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin,
Bir harbin sonunda, bütün milletin,
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
Necmettin Halil Onan