İstanbul’un en çok merak ziyaretçi alan yerlerinden birisi Beyoğlu’dur. Yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören bir yer olan Beyoğlu tarihi dokusu ile ziyarete gelenleri büyülüyor. Beyoğlu’nu daha iyi keşfetmenin yollarından biriside araç kiralama yapmaktadır. Araç kiralama yapmanın en iyi yolu ise Miniyol’dan araba kiralama yapmaktır.
İçerik Başlıkları
- Beyoğlu Karaköy Tüneli
- Metro Han
- Mısır Apartmanı
- Narmanlı Han
- Alman Lisesi
- Anadolu Han ve Pasajı
- Atlas Han ve Pasajı
İstanbul’un en çok merak ziyaretçi alan yerlerinden birisi Beyoğlu’dur. Yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören bir yer olan Beyoğlu tarihi dokusu ile ziyarete gelenleri büyülüyor. Beyoğlu’nu daha iyi keşfetmenin yollarından biriside araç kiralama yapmaktadır. Araç kiralama yapmanın en iyi yolu ise Miniyol’dan araba kiralama yapmaktır.
Beyoğlu araç kiralama yapmak için tıklayınız.
İşte Beyoğlu’nda gezilecek yerler;
Beyoğlu Karaköy Tüneli
İstanbul’un ilk metrosudur. Karaköy Meydanı ve İstiklal Caddesi’ni birbirine bağlar. 1874 yılında inşa edilen metro Londra metrosundan sonra dünyanın en eski ikinci metrosudur. Tünel Fransız mühendis Eugene Henri Gavand’ın girişimiyle yaptırılmıştır. Karaköy dönemin ticaret ve bankacılık merkeziydi, Pera ise sosyal hayatın en çok olduğu yerdi. Bu iki yer arasında gidip gelenlerin işlerini kolaylaştırmak amacı ile yapılmıştır. Sultan Abdülaziz Han’dan alınan izin ile 10 Haziran 1869’da başlanan tünel yapımı 42 yıl sürmüştür. Tünelin inşası 5 Aralık 1874’de tamamlanmıştır. Günümüzde metro 573 metrelik mesafeyi 90 saniyede aşmaktadır.
Beyoğlu Karaköy Tüneli harita bilgisi için tıklayınız.
Metro Han
Metro Han 1912 yılında metro gar istasyonu ve otel olarak inşa edilmiştir. Tünel meydanında Eskiharp Sokak ile Birinci Belediye Sokağı arasında bulunmaktadır. Han 4 katlı olarak inşa edilmiştir. 5.katta ise iki katlı kule bulunmaktadır. Tünelin kemerli altı adet girişi bulunmaktadır. Günümüzde bina İETT ofisleri olarak kullanılmaktadır. En alt kattan tünel metrosuna gidilmektedir.
Metro Han harita bilgisi için tıklayınız.
Mısır Apartmanı
Mısır Apartmanı İstiklal Caddesi’nde Galatasaray semtinde yer alan apartmandır. 1910 tarihinde inşa edilmiştir. İstiklal Caddesi ve Acara Sokağı’nın kesiştiği yerde bulunmaktadır. Bulunduğu yerde 1910 yılına kadar Trocadero Tiyatrosu yer almaktaymış. Bu tiyatro yıkıldıktan sonra 1910 yılında Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından buraya kışlık konak inşa edilmiştir. Mısır Apartmanı İstanbul’un ilk betonarme yapılarından birisidir. Binanın mimarı Ermeni asıllı Hovsep Aznavuryan’dır. Bina Art Nouveau tarzında yaptırılmış ve malzemelerin büyük çoğunluğu Fransa’dan getirilmiştir. Abbas Halim Paşa burayı kişisel konutu olarak kullanmıştır. Paşanın ölümünden sonra varisleri binayı apartmana dönüştürmüştür. 1940 yılında bina Hayri İpar’a satılmıştır. İpar Ailesi bina üzerinde bir takım değişiklikler yapmış ve binaya 2 kat daha eklemiştir. Hayri İpar daha sonra yurt dışına yerleşmiş ve bina bakımsız kalmıştır. Binanın %70’i 2000 yılında Koray İnşaat tarafından alınarak restore edilmiştir. Bina 5 yıl içerisinde tamamen restore edildi. Mehmet Akif Ersoy görevinden dolayı kaldığı Mısır’dan 16 Haziran 1936 tarihinde Türkiye’ye döndüğü günden ölümüne kadar bu apartmanda yaşadı. Bu apartmanda yaşayan bir diğer şair olan Mihat Cemal Kuntay’da ölümüne kadar bu binada yaşayanlar arasında. Şairlerin yanında Mustafa Kemak Atatürk’ün dişçisi Musevi asıllı Sami Günzberg’in muayenehanesi bu binada yer almaktaydı. Atatürk diş muayenesi için bu binaya gelmiştir. Günümüzde binada restoran, tiyatro, sanat galerisi, lokal ve çalıma ofisleri bulunmaktadır.
Mısır Apartmanı harita bilgisi için tıklayınız.
Narmanlı Han
Narmanlı Han diğer adı ile Narmanlı Yurdu. Bina 1831 yılında Mimar Giusepper Fossati tarafından inşa edilmiştir. 1880 yılına Rusya Büyükelçiliği daha sonrasında 1914 yılına kadar Rus hapishanesi olarak kullanılmıştır. Narmanlı ailesi bu yapıyı satın almış ve yapı stüdyo ve konut olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu binada yaşayan ve çalışanlar arasında birçok yazar ve sanatçı yer almaktadır. Bunlar arasında; Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi kişiler yer almaktadır. Ermeni basının önemli gazetelerinden Jamanak’ta bir süre burada bulunmuştur. Han 2014 yılında Erkul Kozmetik’in sahibi Mehmet Erkul ve Eteksan Tekstil’in sahibi Tekin Esen 57 milyon dolara satıldı. Bina 2016 yılında restore edildi ve 2018 yılında restorasyon tamamlandı. bina içerinde mağazalar açıldı.
Alman Lisesi
Alman Lisesi İstiklal Caddesi Şahkulu Bostanı Sokak’ta bulunmaktadır. 1. Meşrutiyetin ilanından 8 yıl sonra “Alman-İsviçre Burjuva Okulu” olarak 1868 yılında kurmuştur. Türk ve Alman genelliklerine göre öğrenciler yetiştirilmiştir. Alman-Türk ilişkilerinin en iyi temsilcilerinden birisi olan okulda günümüzde 800 öğrenci bulunmaktadır. Alman Lisesi “Bazı Derslerin Öğretimini Yabancı Dille Yapan Lise” statüsünde olan özel lisedir. Okuldan mezun olup Yüksek Olgunluk Sınavı’nı geçen öğrencilere Abitur diploması verilmektedir.
Anadolu Han ve Pasajı
İstiklal Caddesi’nde bulunan han Sultan II.Abdülhamit’in mabeyincisi Ragıp Sarıca Paşa tarafından 1890 yılında inşa edilmiştir. Yapı 830 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Zemin katında 17 dükkân bulunmaktadır. Üst katları konut olarak yapılmıştır. 20 daire bulunmaktadır. Günümüzde tamamen mağaza olarak kullanılmaktadır.
Atlas Han ve Pasajı
Atlas Pasajı 1870 yılında Ermeni işadamı Agop Köçeyan tarafından yaptırılmıştır. 1870 yılında bölgede çıkan yangında ahşap binaların yok olması sonucu Köçayan buraya kendine bir konut yaptırmıştır. Binanın altında bir ahır binası bulunmaktadır. Burası daha sonra At Cambazhanesi’ne çevrilmiştir. Daha sonra ki yıllarda yapılan değişikler ile buraya pasaj eklenmiş ve pasaj ve konut birleştirilmiştir. Köçeyan ölmeden önce yapıyı Taksim Vosgeperan Kilisesi’ne bağışlamıştır. 1932 yılında yapılan onarım çalışmaları ile yapı sanat merkezi haline gelmiştir. 1948 yılında 1400 kişilik ve 35 localık bir sinema olmuştur. Sinema günümüzde faaliyetlerini sürdürmektedir. Pasaj içerisinde giyim mağazaları bulunmaktadır.