- Beygir Gücü (HP) Nedir?
- Araçlarda Beygir Gücünün Anlamı
- Tork Gücü Nedir?
- Tork Gücü ve Beygir Gücü Arasındaki Fark
Araçlara ilgisi olanların, araç satın almak isteyenlerin bir şekilde duyduğu beygir gücü ve tork gücünün ne olduğu, araçlarda ne anlama geldiği merak edilmektedir. Sadece beygir gücünün ve torkun ne olduğu değil aralarındaki farkını da anlamak isterseniz yazıya bakmanız iyi bir fikir olabilir.
Beygir Gücü (HP) Nedir?
Bir güç birimi olarak beygir gücü genellikle otomobil ve elektrik motorlarının güçlerinin belirlenmesi için kullanılır. Beygir gücü yani HP (horse power),motorların güçlerini belirtir. Genelde halk tarafından bir beygir gücü bir beygir gücüne (HP/horse power) eşittir şeklinde bilinse de beygir gücü biraz daha farklı bir anlam taşımaktadır, daha çok bir ölçüdür, birimdir. Kısacası beygir gücü (HP) 75 kg ağırlığındaki bir yükün 1 saniyelik zaman diliminde 1 metre mesafe gidebilmesi için gereken güç miktarıdır. Beygir gücünü öğrendik ama 1 HP kaç beygir ya da 100 HP kaç beygir nedir merak ediyor olabilirsiniz. Bu aslında 1 HP yani bir at/beygir gücü ne demektir sorusu ile aynı anlama gelmektedir. 1HP = 1 beygir gücü, 100 HP ise 100 tane atın ürettiği güç demektir.
Araçlarda Beygir Gücünün Anlamı
Beygir gücü diğer bir adıyla HP (horse power) herhangi bir motorlu taşıtın performansına dair en iyi ipucunu veren bilgidir. Bu yüzden de motorlu taşıtların ücretlerine etki eden temel faktörlerden biridir. Motorun belli bir zamanda elde ettiği gücü ifade eden beygir gücü (HP) otomotiv piyasasına da yön verir. Çünkü ikinci el ya da sıfır araba alacak olan sürücüler, kişiler için beygir gücü ciddi derecede önem arz etmektedir.
Tork Gücü Nedir?
Kısaca döndürme kuvveti anlamına gelen tork gücü aracın motorunda bulunan krank milinin bir dakika içinde yaptığı dönüş sayısına denmektedir. Dönüşlerin sıklığı, yani az ya da çok olması, aracın hızını ve çekiş gücünü belirler. Tork motorun dönme kuvvetinin tekerlekleri itme kuvvetine dönüştürülmesini sağlayan şeydir. Örnek vermek gerekirse eğer aracın torku iyiyse aracın çekiş gücü ve yokuş yukarı çıkarken gösterdiği performans da o derece iyidir.
Tork Gücü ve Beygir Gücü Arasındaki Fark
Tork gücü aracın çekiş gücünü ifade ederken, beygir gücü ise hız ile ilgili temel terimlerden biridir. Örnek vermek gerekirse yarış arabalarının çok hızlı olması gerektiği için beygir gücü fazla olmaktadır. Tork gücü ise hızdan tamamen bağımsızdır. Tork ve beygir güçlerinin net farkı da işte budur. Yine tork gücü ve beygir gücünü anlamak için arabanın seyir halindeki durumu düşünülebilir. Beygir gücü doğrudan hız ile alakalı olduğu için, onu aracın hız göstergesine bakarak anlayabiliriz. Tork gücünü anlamak için ise, mutlaka devir göstergelerine bakılmalıdır. Araç normal şartlar altında ne kadar az devirle ne kadar yüksek hız yapabiliyorsa arabanın tork gücü de o kadar fazladır. Tork gücü ile beygir gücü aracın motor performansını direkt olarak etkiler. İkisi de aracın teknik performansı için önem arz etmektedir. Bu yüzden araba satın alınırken, bu tür değerlere önem verilmeli ve dikkat edilmelidir.