Arabaların güvenlik sistemlerinden biri olan ASR hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için hazırladık!
İçerik Başlıkları
- ASR Nedir?
- ASR Ne İşe Yarar?
- ASR Nasıl Çalışır?
- ASR’nin Önemi Nedir?
- ASR Açık mı Olmalı Kapalı mı?
Günümüzde sürüş güvenliğinin artırılması ve kazaların önlenmesi için temel kurallar ve temel önlemler çoğu sürücü tarafından bilinmektedir. Ancak hız sınırlarına uyulması veya sürüş sırasında emniyet kemerinin takılması tek başına kazalardan kaçılmasını veya en az hasarı almakta yeterli olmayabilir. Bu nedenle günümüz otomobillerin tasarımında üst düzey güvenlik sistemleri kullanılmaktadır. Bu güvenlik sistemlerinden biri olan ASR ile ilgili bilmeniz gereken ve merak ettiğiniz her şeyi araç kiralamanın yeni yolu Miniyol olarak sizler için hazırladık.
ASR nedir? ASR ne işe yarar? ASR nasıl çalışır? ASR’nin önemli nedir? ASR açık mı olmalı kapalı mı? gibi sorularınızın cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
ASR Nedir?
ASR, bir tür çekiş kontrolüdür ve kayma önleyici düzenleme anlamına gelir ve Türkçe’ye “Çekiş Kontrol Sistemi” olarak geçmiştir. Halk arasında anti patinaj sistemi olarak da bilinen ASR, her bir tekerlekte bulunan hız sensörlerinin kullanılmasıyla, bir veya iki tekerlek kaydığında veya patinaj meydana geldiğinde otomatik olarak devreye girer.
ASR Ne İşe Yarar?
ARS, tekerleklerin kaymasını önleyen bir özelliktir. Tekerleklerin her birine yerleştirilen sensörler aracın güzelliğini azaltmazlar. Bu sensörler, tekerlekler kaydığında aracınızın hareket etmesini önleme özelliği ile çalışır. Aynı anda birden fazla tekerlek kayarsa, sistem motora daha az güç kullanmasını söyler. Ardından, tekerleklerin ihtiyaç duydukları çekişi elde edene kadar aracın bu hızı korumasını sağlar.
ARS özelliği, tek bir tekerlek kaydığında da işe yarar. Örneğin kar fırtınası sırasında bir tekerlek yoldan kayarsa ARS devreye girer. Sistem otomatik olarak o tekerleğe fren uygular. Araba dengede olana ve tekrar çekişe sahip olana kadar freni tutar.
ASR Nasıl Çalışır?
ASR, değişik yöntemler kullanarak tekerleğin kaymasının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Örneğin, her iki tahrik tekerleği de kayıyorsa, ASR, çekiş kazanılana kadar motor gücünü azaltarak müdahale eder. Tahrik tekerleklerinden yalnızca biri kayıyorsa, ASR, kaymakta olan tekerleği otomatik olarak frenleyerek müdahale eder.
ASR açık bırakıldığı sürece manuel bir müdahale gerekmeden otomatik olarak dört tekerleği de izlemektedir. Aracın hızı ne olursa olsun çalışmaya devam eder. ASR bir kayma algıladığında frenlemenin yanı sıra, bir veya birden fazla silindiri bastırabilir ve silindirlere yakıt beslemesini sınırlayabilir. ASR bulanan bir aracın en iyi yanlarından biri, her türlü yolda ve her koşulda çalışmasıdır.
ASR’nin Önemi Nedir?
ASR’nin en önemli kullanım nedeni güvenli bir sürüşe yardımcı olmasıdır. Karlı veya yağmurlu bir havada yolculuk yaparken endişe yaşamanızın önüne geçer. Ayrıca çamurlu alanlardan geçerken de işe yaramaktadır. Bir tekerleğin dönmesini engelleyebilir ve kaymanın önlenmesi için silindirlere verilen gücü sınırlayabilir.
ASR Açık mı Olmalı Kapalı mı?
ASR manuel olarak kapatılabilmektedir. Çoğu modelde direksiyon simidinin üstünde veya yanında küçük bir düğme bulunur. Kapatmak için bir kez basılması yeterlidir, ancak bazı modellerde düğmeye birkaç saniye basılı tutmak gerekmektedir.
ASR çoğu zaman açık olmalı ve sadece belirli durumlarda kapatmalısınız. Örneğin bir kar yığınında sıkışıp kalınması durumunda, ASR kapatılabilir. Böylece, dört tekerleğin hepsinin patinajı algılanır ve zor noktadan çıkmak için ihtiyaç duyulan güç azalır.