- Araba Klimasının Bozulmasının Başlıca Nedenleri
- Az Hava Üflemesi
- Klimadan Gürültü Gelmesi
- Kötü Koku
- Arabanın İçinde Su Olması
- Klima Havasının Aniden Isınması
- Klimadan Yanık Kokusu Gelmesi
- Klimayı Açınca Hiçbir Şey Olmaması
- Araç Kliması Nasıl Tamir Edilir?
Araç kliması sıcak havalarda arabanın içini serinleterek rahat ve konforlu sürüş imkanı sağlarken soğuk havalarda da arabayı ısıtarak üşümenizi engeller. Arabanın çalışıp çalışmamasından sorumlu olmasa da sürüş konforunu artırdığı için oldukça önemli bir sistemdir. Günümüzde tüm arabalarda standart bir özellik olan klimalar olmazsa olmazımız konumundalar. Fakat klimalar da diğer tüm araba parçaları gibi arızaya ve bozulmaya eğilimli parçalardır. Sahip oldukları karmaşık yapı dolayısıyla farklı bileşenlerinde sorun meydana gelebilir. Düşük seviyede soğutma, klima kompresörünün çalışmaması, sıcak hava üflemesi gibi belirtiler en yaygın bozuk araç kliması belirtileridir. Araç kiralamanın yeni yolu olan Miniyol olarak sizlere araç klimasının neden bozulabileceğini ve nasıl tamir edileceğini anlatacağız. Keyifli okumalar dileriz!
Araba Klimasının Bozulmasının Başlıca Nedenleri
Aracınızın klimasının bozulmasının nedeni gösterdiği belirtiye göre değişiklik gösterebilir. Klimanın bozuk olduğunu gösteren en yaygın belirtilere ve nedenlerine birlikte göz atalım.
Az Hava Üflemesi
Klimayı çalıştırdıktan sonra üfleyicilerden gelen havanın az ve zayıf olması sebebiyle klima aracın içini soğutmaz. Bu en yaygın klima arızası belirtilerinden biridir.
Sebebi: Soğutucu eksikliği, genleşme tankının tıkanması, soğutucu şarj hortumunun tıkanması, kompresörün bozulması, fan motorunun bozulması, kondansatörün bozulması, evaporatörün arızalanması gibi sebeplerden dolayı klimanız az hava üfleyebilir.
Klimadan Gürültü Gelmesi
Klima açıldığı zaman yüksek sesli bir gürültü duyulması halinde klimanızda bir arıza olması muhtemeldir.
Sebebi: Klimadan ses gelmesi sorunun en temel nedeni klima kompresörünün arızalanmasıdır. Klima kompresörünün içerisinde yer alan parçalardan herhangi biri dahi kırılsa klimadan ses gelmesi olasıdır.
Kötü Koku
Araç klimasının arızalı olduğunu gösteren en rahatsız edici belirtilerden biri kötü kokudur. Arabanın içinde küf kokusuna benzer bir koku alıyorsanız sebebi muhtemelen klimanızdan geliyordur.
Sebebi: Kabin hava filtresi veya HVAC filtresinde kir birikmiş veya aşınmış olabilirler. Evaporatörün veya havalandırma deliklerinin küflenmesi de kötü kokuya sebebiyet verebilir. Filtrelerin temizlenmesi, gerekirse de değiştirilmesi sorunun önüne geçecektir. Ayrıca kabin hava filtresinin düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Bu sayede kötü kokuların önüne geçileceği gibi yakıt tüketiminden de tasarruf edebilirsiniz.
Arabanın İçinde Su Olması
Park halindeki bir aracın altında su olması sağlıklı bir klima sistemine işarettir. Fakat suyun arabanın içinde olması klima arızasının belirgin işaretlerindendir.
Sebebi: Evaporatörden gelen su, tahliye hortumunda oluşan tıkanma sebebiyle aracın içine sızabilir. Aracın içine biriken su elektrik sisteminde önemli hasarlar meydana getirebilir. Bu sebeple mümkün olduğunca kısa sürede tamir edilmesi gerekir.
Klima Havasının Aniden Isınması
En yaygın klima arızası belirtisi soğuk bir havanın aniden ısınmasıdır. Klima çalışmaya başladığında gayet normal olan durum bir anda tam tersine döner. Klimanın soğuk çalışmasına rağmen birden ısınması klima arızasının sebeplerindendir.
Sebebi: Genleşme valfinin tıkanması soğuk havanın evaporatöre akışını engeller. Bu tıkanıklık kompresör debriyajında bir hasar olmasını da işaret ediyor olabilir. Sigorta atması veya sızıntı da yine genleşme valfinin tıkanmasının sonucunda oluşabilir.
Klimadan Yanık Kokusu Gelmesi
Klimayı çalıştırdığınız zaman yanık kokusu alıyorsanız klimanızda arıza olması oldukça muhtemeldir.
Sebebi: Kompresör kablolarının yanması veya aşırı ısınması yanık kokusu gelmesine sebep olabilir. Bu kabloların hasarlı olması klima sisteminin düzgün çalışmasına engel olur. Bu durumda mutlaka kabloların değiştirilmesi gerekir.
Klimayı Açınca Hiçbir Şey Olmaması
Klima düğmesine basmanıza rağmen fan çalışıyor ama hava atmıyorsa muhtemelen klimanızda bir arıza mevcuttur.
Sebebi: Kompresör debriyajı hareket etmezse klimanızı çalıştırsanız bile hava atmaz. Debriyajın sıkışması veya kırılması durumunda kompresör motor gücü alamaz ve işlevini yerine getiremez.
Araç Kliması Nasıl Tamir Edilir?
Bir araç klimasını kendi başınıza onarmak karmaşık bir görev olabilir. Birtakım bilgiler sayesinde aracın klimasını bir uzmana danışmadan kendiniz de onarabilirsiniz. Araç klimasını tamir etmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
- Sorunu Tanımlayın: Bozuk bir klimayla ilgili yapmanız gereken ilk şey sorunun ne olduğunu belirlemek olmalıdır. Sorun klimanın soğuk üflememesi mi, gürültü yapması mı yoksa hiç çalışmaması mı? Bu sorunlardan hangisiyle karşı karşıya olduğunuzu belirleyerek çözüm için ilk adımı atabilirsiniz.
- Soğutucu Sızıntılarını Kontrol Edin: Klima sorunlarının en yaygın nedenlerinden biri düşük soğutucu seviyesidir. Klima sisteminde sızıntı veya yağ lekeleri olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir sızıntı söz konusuysa tamir öncesinde bu sızıntının giderilmesi gerekir.
- Kondansatörü Kontrol Edin ve Temizleyin: Aracın ön tarafında bulunan kondansatör, kir ve böcekler sebebiyle tıkanabilir. Basınçlı hava veya yumuşak fırça yardımıyla kondansatörü temizleyin.
- Kompresörü Kontrol Edin: Soğutucu akışkanının sistemde sirküle edilmesinden sorumlu olan kompresörde yağ sızıntısı veya olağan dışı ses olup olmadığını kontrol edin. Eğer öyle bir durum varsa kompresörü değiştirin.
- Elektrik Sistemini Kontrol Edin: Elektrik bağlantısının hatalı veya arızalı olması durumunda klimanın çalışması engellenebilir. Klima sisteminin kablolarını, sigortalarını ve rölelerini kontrol edin.
- Sistemi Yeniden Doldurun: Eğer önceki adımlarda herhangi bir sorun bulamadıysanız klima sisteminin soğutucu ile yeniden doldurulması denenmelidir. Bu işlem özel ekipman gerektirdiği için uzman bir teknisyen tarafından yapılmalıdır.
- Profesyonel Yardım Alın: Kendi başınıza sorunu çözemiyorsanız mutlaka profesyonel bir teknisyenden yardım isteyin. Unutulmamalıdır ki klima sistemleri basınçlı soğutucu içerdikleri için kendi başınıza tamir etmeye çalışmanız tehlikeli olabilir. Tecrübeli değilseniz veya yeteneklerinize güvenmiyorsanız, yardım için sertifikalı bir teknisyene danışmanız en iyisidir.