Hızlı ve kolay araç kiralama yapmanın güvenilir ismi olan Miniyol, bu yazıda Atatürk’ün kabri Anıtkabir gezi rehberi yayınladı!
- Anıtkabir Kaç Yılında Yapıldı?
- Anıtkabir Ne Kadara Yapıldı?
- Anıtkabir Ziyaret Saatleri 2022
- Anıtkabir Sanal Tur
- Anıtkabir Nöbet Değişimi
Miniyol bu yazıda Anıtkabir hakkında merak edilenleri sizin için derledi. Anıtkabir Emin Onat ve Orhan Arda tarafından tasarlanan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşını içeren yapıdır. Geçmişte İsmet İnönü, Cemal Gürsel gibi isimlerin de naaşı buraya defnedilmiş olsa da 1980 darbesinden sonra Kenan Evren, İnönü hariç birçok kişinin naaşını Anıtkabir’den kaldırttı. Ana yapıda Şeref Holü denilen bölümde sembolik bir naaş vardır. Gerçek naaş bu yapının alt katındaki mezar odasında yer almaktadır. Mezar odasına giriş Genelkurmay’ın izni ile gerçekleştirilmektedir yani mezar odası ziyarete açık değildir. Atatürk’ün naaşı Türkiye, Kıbrıs ve Azerbaycan’dan yani toplamda 105 ilden getirilen toprağa defnedilmiştir. Yapı içerisinde Atatürk ve Kurtuluş Savaşı müzesi, Aslanlı Yol ve Barış Parkı, tören meydanı, heykel grupları, kuleler ve İsmet İnönü’nün naaşı bulunmaktadır.
Anıtkabir Kaç Yılında Yapıldı?
Ankara’da bulunan yapının inşasına 1944 yılında başlanmış ve 1953 yılında yapının inşası tamamlanmıştır. Atatürk’ün naaşı yapı planlanıp inşa edilene dek Ankara Etnografya Müzesi’nde saklanmıştır. 10 Kasım 1953 tarihinde bir törenle Atatürk'ün naaşı Anıtkabir’e defnedilmiştir. Yapının tasarımı için Cumhuriyet Halk Partisi bir proje yarışması düzenlemiştir. Projenin gerçek hayata geçirilmesinde doğabilecek sıkıntı ve imkansızlıklardan ötürü birçok kez düzenlemeye tabii tutulmuştur. Proje hayata geçirilirken ilk yapılan iş ağaç dikilmek olmuştur.
Anıtkabir Ne Kadara Yapıldı?
Proje için 24 bin liralık bir bütçe belirlenmesine rağmen proje Demokrat Parti’nin hem yapımının hızlanması hem de yapımında bazı tasarruflara gidilmesine karar vermesinin de etkisiyle proje 20 bin liraya tamamlanmıştır.
Anıtkabir Ziyaret Saatleri 2022
Anıtkabir ziyaret saatleri değişkenlik göstermektedir. 1 Şubat ile 14 Mayıs tarihleri arasında sabah 09.00 ile öğleden sonra 16.30’a dek, 15 Mayıs ile 31 Ekim tarihleri arasında sabah 09.00 ila akşam 17.00, 1 Kasım ile 31 Ocak tarihleri arasında sabah 09.00 ile öğleden sonra 16.00’a dek ziyarete açıktır. Özetle yılın her mevsimi 09.00-16.00 arasında Anıtkabir hizmete açıktır. Giriş yapmak için herhangi bir ücret ödemeye de gerek yoktur.
Anıtkabir Sanal Tur
Ankara’ya gidemeyen, yolculuk edemeyenler için tasarlanmış olan sanal müze ile de Anıtkabir’i gezebilirsiniz. Sanal müzeye bu adresten ulaşabilirsiniz. Sanal müze müzeyi dokuz parçaya bölmektedir. Bu parçalar sırasıyla dış mekanlar, Atatürk’ün özel eşyaları, Çanakkale panoraması, tablolar, Sakarya ve Büyük Taarruz panoramaları, Tonozlu galeriler, mezar odası, özel kitaplık ve İnönü müzesi şeklinde sıralanmaktadır. Dış mekanları incelerken günün hangi saatinde görebileceğinizi ne kadar yakın veya uzaktan görebileceğinizi ayarlayabilirsiniz.
Anıtkabir Nöbet Değişimi
Tören nedenleri üç grupta incelenmektedir. İlk grup tören cumhurbaşkanı veya temsilcisinin gittiği veya milli bayram ve Atatürk’ün ölüm yıldönümünde gerçekleştirilen törenleri kapsar. İkinci grup devlet protokolündeki kişilerin katıldığı törenlerdir. Üçüncü grup ise ilk iki gruba girmeyen diğer önemli kişileri veya temsilcileri içerir. İlk gruba ait törende subaylar çelengi aslanlı yoldan lahde dek taşırlar. İstiklal Marşı’nın bir kaydı çalınır ve 10 adet subay tören boyu nöbet tutar. İkinci grupta ise bölük komutanı veya bir subay tören komutanı olur ve erler çelengi aslanlı yoldan lahde dek taşır. Son grupta ise çelenk meydandan lahde taşınır.