Alternatör, otomobillerde önemli sistemlerden birisidir. Alternatör aracın motoru çalışırken akünün şarj olmasını sağlar.
İçerik Başlıkları
- Alternatör Tarihi
- Alternatör Arıza Belirtileri
- Arızanın belirtileri;
- Alternatör Tamiri
- Alternatör kayışı nedir?
Alternatör, otomobillerde önemli sistemlerden birisidir. Alternatör aracın motoru çalışırken akünün şarj olmasını sağlar. Araçta birçok cihaz akü sayesinde çalışmaktadır. Akü olmadığı süreçte ne araç ne araç içi donanım çalışır. Akünün bitmemesi için araçta bulunan alternatör aküyü tekrar şarj eder ve hemen bitmemesini sağlar. Araç çalışır durumda bıraktığınızda araç içi donanım çalışır fakat motoru çalıştırmadığınızda alternatör aküyü şarj edemez. Böylece akü biter.
Alternatör olmadan önce 1960’lı yıllara kadar otomobillerde DC dinamo jeneratörleri kullanılmaktaydı. Dinamo hareket enerjisi içinde bulunan mıktanıs ve bobin sayesinde elektrik enerjisi oluşturan bir donanımdır. Silikon diyot redresörlerin icadı ile araçlarda alternatörler kullanılmaya başlandı.
Aracın farları, silecekleri, radyosu vb. elektrikli donanımı bu sayede çalışmaktadır.
- Alternatörlerin avantajları;
- Ucuz, hafif ve sağlamdır.
- Rölanti hızında bile şarj eder.
- Bir komütatöre göre büyük ölçüde uzatılmış fırça ömürlü kayma halkaları kullanır
- Alternatördeki fırçalar yalnızca DC jeneratörün fırçaları tarafından taşınan akımın küçük bir kısmı olan ve jeneratörün tüm çıkışını taşıyan DC uyarma akımını taşır.
Alternatör Tarihi
Alternetörler ilk olarak 2.Dünya Savaşı’nda araçlarda radyo ekipmanlarına elektrik sağlamak için yapılmıştır. Daha sonra bu donanım ambulanslarda ve diğer resmi araçlarda kullanılmaya başlanmıştır. 1960 yılında Ford ve General Motors’dan önce Chrysler Corporation’un araçlarında standart ekipman olarak tanıtılmaya başlanmıştır.
Alternatör Arıza Belirtileri
Aracınızda uyarı ışığı yanar. Farlarınız kısılır ve gösterge ekranınız titreyebilir. Kırmızı aküye benzer simge yanar. Alternatör arızaları yavaş yavaş başlayıp sonucunda aracınızı çalıştırmaz hale getirecek kadar önemli bir sistem parçasıdır.
Arızanın belirtileri;
- Uyarı ışığı
- Loş ışıklar
- Titrek ışıklar
- Bitik akü
- Bozuk veya gevşek bağlantılar
- Eskimiş veya yıpranmış kayışlar
- Garip Sesler
- Garip Kokular
- Yavaş Aksesuarlar
Alternatör Tamiri
Alternatör diğer adı ile şarj dinamosu gücünü motordan almaktadır. Gösterge tablosundan kırmız akü işareti kızarmaya başladığında elektrik üretimi yapılıyor anlamına gelmektedir. Hafif kızarma ya da yanma başlarsa oto elektrikçiye gitmeniz gerekmektedir. Arabada elektrik ile çalışan donanımı kapatmalısınız bu durumda. Radyo vb.
Alternatör içerisinde en çok bozulan parça konjektördür. Konjektörler genelde kömürleri bittiğinde bozulur.
Araç aküdeki enerji kadar ilerler daha sonra çalışmaz. Yaklaşık 1 km. Akü bittiğinde buji ateşleme yapmaz. Aracınız dizel ise enjektörler çalışmaz ve araç stop eder. Bu durumda çekici çağırmak zorunda kalacaksınız.
Alternatör kayışı nedir?
Alternatör kayışı diğer adı ile v kayışı. Motorda bulunan krank milinin motor dışında kalan kasnağından aldığı hareketi su pompasına, alternatöre ve kompresör sistemine ileten kauçuktan yapılmış parçaya alternatör kayışı (v kayışı) denilmektedir.
Miniyol’dan araç kiralama yaptığınız takdirde sorunsuz bir şekilde aracınızı kullanabilirsiniz. Miniyol’un tedarikçileri sizlere güvenli ve sağlıklı bir yolculuk sunmak için araç kiralama işlemlerinden önce aracınızı tüm kontrollerini ve temizliğini yapmaktadır. Türkiye’nin yeni araç kiralama yolu Miniyol.com veya Miniyol telefon uygulaması üzerinden anında araç kiralama yapabilirsiniz.