Önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Kayseri bu sebeple binlerce yıllık tarihe sahiptir. Bu kadar eski bir şehir olmasından dolayı Türkiye’nin en zengin tarihi yapılara sahip şehirlerindendir. Özellikle Selçuklu döneminden kalma bu yapıların birçoğu oldukça iyi korunmuştur. Yeteri kadar tanıtımı yapılmadığı için turizmde biraz arka planda kalan Kayseri’ye yapacağınız gezinizde görmeniz gereken bir hayli fazla tarihi ve doğal güzellik bulunuyor.

1. Kayseri Kalesi

Kayseri kalesi

Kayseri merkezinde yer alan Kayseri Kalesi şehrin sembolik yapılarındandır. Selçuklu döneminden kalma bu tarihi yapı, 3. yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından yapılmıştır. Daha sonra Selçuklu hükümdarı II. Kılıçarslan tarafından restore edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.

Kayseri Kalesi, Osmanlı dönemi boyunca da kullanılmıştır ve sonrasında askeri amaçlar için kullanımı devam etmiştir. Günümüzde kale, turistlerin ziyaret ettiği önemli bir tarihi yer olarak kabul edilir. Kaledeki yapılardan bazıları arasında tarihi hamam, çeşme, su kuyusu, cami ve savunma duvarları yer alır.

2. Kayseri Saat Kulesi

Kayseri saat kulesi

Şehir merkezinde bulunan Kayseri Saat Kulesi 1906 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir ve günümüzde hala sağlam bir şekilde ayakta duruyor. Kayseri Saat Kulesi'nin yüksekliği 15 metredir ve dört katlıdır.

Kule, bir saat mekanizması ile donatılmıştır ve ışıklı bir yüzeye sahip olan kadranı ile hem gündüz hem de gece boyunca şehrin sembolik simgesi haline gelmiştir. Geleneksel Osmanlı mimarisi tarzına uygun olarak inşa edilmiş olan kule, dönemin zanaatkarlarının ustalık eseri olarak kabul edilir.

3. Mimar Sinan Evi

Mimar sinan evi

Osmanlı Devleti’nin en ünlü mimarı olan Mimar Sinan’ın 21 yaşına kadar yaşadığı evi Melikgazi ilçesinde yer alıyor. Oldukça güzel taş mimarisine sahip olan bu evin, ünlü mimarın kendisine ilham veren ilk yapı olduğu söylenir. Evinin mimari başarısında büyük pay sahibi olduğu bilinen Mimar Sinan, bu evden etkilenerek Kayseri’de birçok yapı yapmıştır.

Evin içindeki odalar, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmakta olup, süslemeler, oymalar ve freskler ile süslüdür. Evin içindeki sergilerde, Mimar Sinan'ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi veren materyaller ve görseller yer alıyor.

Mimar Sinan Evi Ziyaret Günleri ve Giriş Ücreti

  • Haftanın her günü açık olan Mimar Sinan Evi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

4. Meryem Ana Kilisesi ve Kütüphanesi

meryem ana kilisesi ve kütüphanesi

Melikgazi’de bulunan Meryem Ana Kilisesi’nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Fakat yapılan araştırmalar sonucu 18. ve 19. Yüzyıl arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. 19. yüzyılda yapılan eklemeler ve onarımlarla bugünkü halini alan kilise, üç nefli bazilikal planlıdır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonla kütüphaneye dönüştürülen kilise, 50 binden fazla kitap arşivine sahiptir.

5. Bürüngüz Camii

bürüngüz camii

1977 yılında Refik Bürüngüz tarafından inşa edilen Bürüngüz Camii, Osmanlı cami mimarisiyle yapılmıştır. Melikgazi ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan cami, şehrin en büyük camilerindendir. Dikkat çekici güzellikte cam işçiliği ve kubbesi bulunan Bürüngüz Camii hem merkezi konumu hem de harika mimarisiyle Kayseri’de mutlaka görülmesi gereken yapılar arasındadır.

6. Atatürk Evi ve Müzesi

atatürk evi ve müzesi

İmamizade Raşit Ağa Konağı olarak da bilinen bu ev, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün Kayseri'ye yaptığı 3 seyahat sırasında konakladığı ve bazı toplantılar yaptığı yer olması sebebiyle Atatürk Evi olarak anılmaya başlanmıştır. 1998 yılından beri müze olarak hizmet veren Atatürk Evi’nde Atatürk'ün zamanında kullandığı bazı eşyaları ve özel eşyalarını içerir.

Evin odaları, yatak odası, misafir salonu, mutfak ve diğer yaşam alanlarını içerir. Ayrıca, müze, Atatürk'ün resimlerini, heykellerini, belgelerini ve hatıralarını da içerir. Atatürk Evi ve Müzesi, ziyaretçilere Atatürk'ün yaşamına ve Türkiye'nin modernleşme sürecine dair bir bakış sunuyor.

Atatürk Evi ve Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Atatürk Evi ve Müzesi’ni pazartesi günleri dışında 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Atatürk Evi ve Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

7. Hunat Hatun Camii ve Külliyesi

hunat hatun camii ve külliyesi

Kayseri’nin en etkileyici yapılarından biri Melikgazi ilçesinde yer alan Hunat Hatun Camii ve Külliyesi’dir. Anadolu Selçuklu Devleti’nden kalma pek çok yapı arasında en güzellerinden olan Hunat Hatun Camii ve Külliyesi 1238 senesinde I. Alaeddin Keykubad’ın eşi Mahperi Hatun adına yaptırılmıştır. Cami, medrese, hamam ve türbeden oluşan külliye Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildikten sonra bugünkü halini almıştır.

Hunat Hatun Camii ve Külliyesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Hunat Hatun Camii ve Külliyesi’ni haftanın her günü 08.30 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Hunat Hatun Camii ve Külliyesi’ne girişler ücretsizdir.

8. Erciyes Dağı

erciyes dağı

Kayseri’nin sembollerinden olan Erciyes Dağı, 3.917 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en büyük beşinci dağıdır. Aktif olmayan yanardağlardan olan Erciyes Dağı Türkiye’nin en popüler kış sporu merkezlerindendir. Aynı zamanda dağın eteklerinde, kamp alanları, dağ evleri ve turistik tesisler bulunuyor. Doğal güzellikler parkı da olan Erciyes Dağı, trekking, dağ bisikleti gibi aktiviteler yapmak isteyenler için de idealdir.

9. Kapuzbaşı Şelalesi

kapuzbaşı şelalesi

Yahyalı ilçesinde bulunan Kapuzbaşı Şelalesi 60 metreye kadar bulan yüksekliğiyle Türkiye’nin en büyük şelalelerindendir. Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden olan Kapuzbaşı Şelalesi’nin suyu kristal berraklığıyla dikkat çekiyor. Etrafı doğal ormanlık alanı olan şelalede doğal güzellikleri keşfederek yürüyüş yapabilir ve piknik yapabilirsiniz.

10. Sultansazlığı

sultansazlığı

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından olan Sultansazlığı, yılın çoğu zamanı su ile kaplı olan bataklık bir alandır. Önemli bir kuş gözlem alanı da olan Sultansazlığı, flamingo, pelikan, leylek, karabatak, turna, akbaba, çulluk, ördek ve kaz gibi kuş türlerine ev sahipliği yapar.

Sultansazlığı ayrıca, bölgenin ekosistemini koruma ve sürdürülebilir bir şekilde kullanma çabaları nedeniyle bir koruma alanıdır. Burada, bölgenin flora ve faunasının korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda çalışmalar da yapılıyor.

Rezervasyon Sorgulama

Miniyol'daki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metni ’ni inceleyebilirsiniz.

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi hatırladınız mı?

Üye Girişi