Bursa'da Gezilecek Yerler
805 TL'den başlayan fiyatlarla1.Koza Han
Yıllar boyunca han içerisinde ipek böceği kozasından satılmış olmasından ismini alan tarihi Koza Han; 1491 yılında yaptırılmıştır. Yüzyıllardır bozulmamış eşsiz mimarisiyle hala aktif şatış noktalarından biridir. Han içerisinde Bursa’nın meşhur ipek kumaşlarından yapılma şallar, elbiseler, eşarplar bulabilirsiniz. 45 dükkanın yer aldığı Koza Han’ın avlusunda bulunan çınar ağaçlarının; eşsiz Osmanlı mimarisiyle buluşması büyülü bir atmosfer oluşturmaktadır.
Tarihi Koza Han ziyaretinizde el işçiliği ürünlerin yer aldığı dükkanları ziyaret ettikten sonra asırlık çınar ağaçlarının altında bir çay ya da kahve molası verebilirsiniz.
2.Ulu Camii
Gören herkesi hem mimarisiyle hem de ihtişamıyla büyüleyen Osmanlı mimarisinin bir diğer eşsiz yapısı Ulu Camii!
1400 yılında inşa edilmiş olan camii yüzyıllardır ibadet etmek isteyenlerin huzur bulduğu bir ibadethane olmasının yanı sıra Bursa’nın en çok turist ağırlayan yerlerinden biridir. Şehrin simgelerinden biri haline gelmiş olan camii 20 kubbe ve 16 şadırvandan oluşmaktadır. Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Ulu Cami, yalnızca büyüklüğüyle değil dönemin çinileri ve hat sanatı örnekleriyle de görenleri büyülemektedir.
Ulu Camii içerisinde yer alan ve Kabe Kapısını örtmüş olan saf altın işlemeli ipek örtü de camii içerisinde sergilenmektedir. Şehre geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken bu camii Bursa gezi rehberinizde mutlaka yer edinmeli!
3.Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi
Bursa’da gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk tarihi yerlerden biri de Osmanlı Devleti’nin kurucuları olan padişahların türbeleridir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin şehir merkezinde yer alan ve Orhan Gazi türbesiyle karşılıklı olan türbeler Tophane Meydanı’nda yer almaktadır. 1324 yılında Bursa Kuşatmasında vefat etmiş olan Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin vasiyeti üzerine inşa edilmiş olan türbe ülkemizin tarihi açıdan büyük öneme sahiptir.
Yılın çoğu dönemi açık olan türbeleri ziyaret ettiğinizde her gün belirli saatlerde görevliler tarafından canlandırması yapılan yeniçeri görev teslimini de izleyebilirsiniz. Geleneksel yeniçeri kıyafetleriyle turistleri oldukça etkileyen bu nöbet değişim töreni görmenin yanı sıra Tophane Meydanı’ndan Bursa’yı kuşbakışı olarak izleme imkanınız da bulunmakta.
4.Bursa Tophane Saat Kulesi
1905 yılında inşa edilmiş olan Tophane Saat Kulesi şehrin bir başka simgesi olarak karşımıza çıkmaktadır. 33 metre yüksekliğe sahip olan kule, Tophane Meydanı’nın ortasında yer almaktadır. Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin yanında bulunan saat kulesini ziyaret ettiğinizde Bursa’yı kuşbaşı olarak izleyebilirsiniz.
5.Saltanat Kapısı (Bursa Kalesi)
Tophane semtinde yer alan Saltanat Kapısı, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin tam karşısında yer almaktadır. Tophane Meydanı’nı ziyaret ettiğinizde görebileceğiniz bu yapı Orhan Gazi Dönemi’nde Bursa’nın ana giriş kapısı olarak görülmekteydi. Şehre gelen tüccarların bu kapıdan geçmesi mecburiydi. Dönemin önemli ticaret yollarından olan İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun geçiş güzargahlarından biri olan Saltanat Kapısı Hisar Kalesi olarak da bilinmektedir.
Ünlü komutan Hannibal tarafında yaptırılmış olan Bursa Kalesi Orhan Gazi döneminde geliştirilmiştir ancak günümüze ulaşana kadar yapı üzerinde belli yıpranmalar ve bozulmalar olmuştur. Aslına uygun şekilde restore edilmiş olan Saltanat Kapısı günümüzde dahi ihtişamını korumaktadır.
Saltanat Kapısı’na şehir içi toplu taşıma otobüsleriyle ulaşabileceğiniz gibi metro hattının Şehreküstü durağında inerek yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüyüşle ulaşım sağlayabilirsiniz. Tophane semtinde bulunan Bursa tarihi yerler gezi noktalarının hepsini tek bir günde gezmek ve kolaylıkla ulaşım sağlamak istiyorsanız Bursa araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.
6.Yeşil Türbe ve Yeşil Camii
Yeşil Türbe Osmanlı Dönemi Erken Mimari örneklerinden biridir. Bursa’nın en çok ziyaret edilen camii ve türbeleri arasında yer alan Yeşil Camii, enfes çini sanatını ve oymacılık sanatını gezip görebileceğiniz noktalardan biridir. 1419 yılında Sultan Mehmet döneminde inşa edilmiş olan Yeşil Tübe ve Yeşil Camii ter t planına sahiptir. Kutsal günlerde çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Yeşil Cami ve Yeşil Türbe günümüzde hala önemini korumaktadır.
7.Tarihi Irgandı Köprüsü
Osmangazi ilçesinin Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Irgandı Köprüsü, 1442 yılında inşa edilmiştir. Oldukça ilginç olan bu tek kemerli köprü görenleri şaşırtmaktadır. Çünkü köprü üzerinde 32 adet dükkan yer almaktadır. Günümüzde aktif satış yapılan bu dükkanları ziyaret ederek alışveriş yapabilme imkanınız mevcut. 2004 yılında aslına uygun şekilde restore edilmiş olan Irgandı Köprüsü geleneksel Osmanlı Mimari özellikleri yansıtmaktadır. Tarihi ve kültürel gezi severlerin görmesini tavsiye ederiz.
8.Fransız Kilisesi
Yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören Fransız Kilisesi, Santa Maria Kilisesi ismiyle inşa edilmiştir. 19 yüzyılda yapılmış olan kilise mimari güzelliğiyle ziyaretçilerini etkilemektedir. Hocaalizade Semti’nde yer alan Fransız Kilisesi gotik tarzı mimarisiyle dikkat çekmektedir.
9.Uludağ
Bursa denildiğine akla ilk gelen yerlerden biri elbette ki Uludağ. Kış tatili severlerin hafta sonu için sıklıkla tercih ettiği Uludağ; 2543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en büyük dağı olma özelliği taşımaktadır. Ülkemizin kış turizminde oldukça önemli bir yeri olan Uludağ yıl içerisinde çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.
Bursa’nın en popüler noktalarından biri olan Uludağ’da çok sayıda aktivite yapma imkanınız bulunmaktadır. Uluslararası standartlarda olan kayak merkezlerinde kayak yapabilir, bungalov evlerinde keyifli bir tatil geçirebilir ya da bölgede jeep ve bisiklet turlarına katılabilirsiniz.
5 yıldızlı otelleriyle oldukça tercih edilen Uludağ’ı yalnızca kış aylarında değil bahar ve yaz aylarında ziyaret ederseniz enfes doğasıyla fotoğraflarınızın arka planını güzelleştirebilir, dağ ve kaya tırmanışlarına katılabilirsiniz. Keyifli birçok aktiviteyi deneyimleme imkanınız bulunan Uludağ’ı Bursa gezilecek yerler listenizin ilk sıralarına yerleştirmenizi tavsiye ederiz!
Uludağ hakkında daha detaylı bilgi almak için "Uludağ'ın En Güzel Halini Görmek İsteyenler Buraya" adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
10.Ağlayan Çınar
Gölyazı Köyü içerisinde yer alan Ağlayan Çınar’ın 150 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören Ağlayan Çınar ağacı gövdesinden düzenli olarak su akmasından dolayı bu ismi almıştır. Rivayete göre Kurtuluş Savaşı esnasında Türk bir gençle Rum bir kızın hüzünlü aşk hikayesine tanık olan ağaç o dönemden bu yana bu çift için gözyaşı akıtmaktadır.
Bilimsel olarak ise böylesine büyük bir ağacın köklerinin Uluabat Gölü’ne kadar uzandığı ve kökleriyle çektiği fazla suyu akıtarak tahliye ettiği düşünülmektedir. Ağlayan Çınar gerçekten büyüklüğüyle oldukça büyüleyici bir görüntüye sahiptir. Siz de Gölyazı Köyü’nü ziyaret ettiğinizde mutlaka asırlık Ağlayan Çınar’ın yaprakları altında bir çay içmeyi unutmayın!
11.Oylat Mağarası
Dünyanın keşfedilen en eski ve en büyük ikinci mağarası olan Oylat Mağarası yaklaşık olarak 3 milyon yaşındadır. İlginç özelliklere sahip olan mağara, her mevsim 18 derece sıcaklıkta ve %90 oranında nemlidir. Bu özelliğiyle birçok solunum yolu hastalığına iyi gelen mağarayı yıl içerisinde sağlık problemleri olan birçok kişi ziyaret etmektedir.
Koridorları 95 metre yüksekliği bulan Oylat Mağarası devasa büyüklüğüyle Oylar Deresi’nin yamaçlarında yer almaktadır. Ancak yürüyüş alanları ile gezmeye uygun hale getirilen mağara ışıklandırma sayesinde oldukça net bir şekilde görülebilmektedir.
Rehberli tur hizmeti bulunan mağarayı gezerken binlerce yıllık sarkıtları ve dikitleri görmeniz mümkün. Oylat mağarasını doğa aşıkları ve macera severlerin Bursa gezilecek yerler listesine mutlaka dahil etmesi öneririz.
12.Oylat Şelalesi
Oylat Kaplıcaları’nın yanında bulunan şelaleye ulaşmak için yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüş parkurunu aşmanız gerekmektedir. Patika yol dışında ulaşım imkanı bulunmayan şelale, enfes doğasıyla görenleri oldukça fazla etkilemektedir. Doğa yürüyüşü severlerin sıklıkla gittiği Oylat Şelalesi, Oylat’a geldiğinizde mutlaka görmeden dönmemeniz gereken yerler arasında.
13.Suuçtu Şelalesi
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan Suuçtu Şelalesi her sene çok sayıda doğa severi ağırlamaktadır. Şelaleye gittiğinizde enfes doğasıyla büyülenmenin yanı sıra kamp yapabilir, doğa yürüyüşlerine katılabilir ya da piknik yapabilirsiniz. Doğa harikası manzarasıyla fotoğraflarınızın arka planını güzelleştirebilirsiniz.
Buz gibi şelale sularında serinlemek isteyenler için kesinlikle doğru adres olan Suuçtu Şelalesi’nin çevresinde bulunan alabalık tesislerinde enfes bir balık lezzetini tadabilirsiniz.
14.Saitabat Şelalesi
Bursa şehir merkezine yaklaşık 24 kilometre mesafe uzaklıkta yer alan Saitabat Şelalesi Bursa’nın Kestel ilçesinde yer almaktadır. Doğa severler tarafından sıklıkla gezi için tercih edilen şelale, hafta sonunu değerlendirmek isteyenler için ideal doğa alanlarından biri.
Uludağ’dan gelen buz gibi sularıyla serinleyebilir, ekstrem sporlara katılabilir ya da şelale çevresinde yer alan alabalık tesislerinde balık ziyafeti yapabilirsiniz.
15.Karacabey Longoz Ormanları
Türkiye’nin ikinci büyük longoz ormanı olma özelliğine sahip olan Karacabey Longoz Ormanı, bol oksijen seviyesi ve rengarenk doğasıyla ilgi çeken yerlerden biridir. 250’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan ormanda, pelikan, flamingo, kuğu gibi kuşları görmeniz mümkün.
Seyir terasları ve kuş gözlem kulesi bulunan Karacabey Longoz Ormanları doğa gezisi severler için ideal gezi duraklarından biri. Orman içerisinde kamp yapabilir, bisiklet turlarına katılabilir ya da keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Bursa şehir merkezinden Karacabey Longoz Ormanları arasındaki uzaklık yaklaşık 24 kilometre mesafedir. Sevdiklerinizle keyifli vakit geçirmek ve konforlu ulaşım sağlamak istiyorsanız miniyol.com’dan araç kiralama yapabilirsiniz!
16.İnkaya Tarihi Çınar Ağacı
İnkaya Çınarı, Uludağ yolu üzerinde İnkaya Mahallesinde yer almaktadır. 600 yıllık tarihe sahip olan ulu çınar Osmanlı Devleti’nin neredeyse her dönemine tanıklık etmiştir. 35 metre yüksekliğe sahip olan İnkaya Çınarı Türkiye’nin en yaşlı ağacı olmasıyla ünlüdür. Büyüleyici güzelliğiyle hala yemyeşil bir şekilde çevresini güzelleştirmektedir.
İnkaya Çınarı’nı ziyarete geldiğinizde çevresinde yer alan çay bahçelerinde veya restaurantlarda mola verebilirsiniz. Çınar çevresinde yer alan hediyelik eşya dükkanlarından kendinize ya da sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.
17.Bursa Teleferik
1963 yılında kullanıma açılmış olan Bursa Teleferik, Türkiye’nin ilk teleferik hattıdır. Gece ve gündüz saat fark etmeksizin hizmet veren teleferik 144 adet kabinden oluşmaktadır. Uludağ’a kadar giden teleferikte her kabin 8 kişiliktir. Enfes Bursa manzarasını ayaklarınızın altına seren teleferikle yolculuk yaparak bu eşsiz deneyime tanık olmanızı tavsiye ederiz.
2012 senesinde yenilenmiş olan teleferik hattı oldukça güvenlidir. 8.837 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun teleferik hatlarından biri olan Bursa Teleferik Hattı; Kadıyayla İstasyonu, Sarı Alan İstasyonu ve Oteller İstasyonlarından oluşmaktadır. Tüm bu yolculuğun sonucunda Bursa şehir merkezinden Uludağ Kayak Merkezi’ne kadar ulaşmanız mümkündür.
18.Ayvaini Mağarası
Uluabat Gölü’nün yanında bulunan Ayvaini Mağarası, Türkiye’nin hidrolojik olarak aktif mağaralarından biridir. Ayrıca Türkiye’nin en uzun 6. Mağarası olmasıyla da ünlüdür.
Mezozoik Dönemde oluştuğu tahmin edilmekte olan mağara 1970 yılında keşfedilmiştir. 60’dan fazla mağara göletini içinde barındıran Ayvaini Mağarası’nda; yıllar boyunca oluşumunu sürdürmüş olan sarkıtları ve dikitleri de görebilirsiniz.
19.Hünkar Köşkü (Atatürk Köşkü)
1844 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Hünkar Köşkü, o dönemlerde sultanın avcılık yaptığında dinlemesi ya da gezisinde konaklaması için yaptırılmıştır. İsmini de buradan almaktadır. Ancak ileriki dönemlere Mustafa Kemal Atatürk’ün de konakladığı ve bir müddet kaldığı bu köşk Atatürk Köşkü olarak da anılmaktadır. 2013 yılında müze olarak ziyarete açılan bu köşke gittiğinizde atamıza ait kişisel eşyaları ve konakladığı odayı görebilmeniz mümkün.
20.Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)
Sultan I. Mehmet tarafından 1419 senesinde inşa ettirilmiş olan Yeşil Medrese günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermektedir. Selçuklu Dönemi’ne ait sikke ve eserleri, İznik ve Kütahya çinilerini, Türk kültürüne ait yöresel giysi ve el sanatı ürünlerini müze içerisinde görebilirsiniz.
Kesme taş ile inşa edilen ilk medrese olması Yeşil Medrese’yi oldukça önemli kılmaktadır. Siz de kültürümüze ilgi duyanlardansanız mutlaka Bursa gezilecek yerler listenize Türk İslam Eserleri Müzesi’ni eklemelisiniz.
21.Bursa Arkeoloji Müzesi
Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait arkeolojik eserlerin sergilendiği Bursa Arkeoloji Müzesi Çekirge Caddesi üzerinde yer alan Kültürpark içerisinde bulunmaktadır. Binlerce yıllık tarihe tanıklık etmiş birçok eseri bir arada inceleyebileceğiniz bu müze size tarihte ufak bir yolculuğa çıkma imkanı tanıyacak. Urartu Uygarlığı eserlerine kadar giden geçmişiyle tarih severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken gezi duraklarından biri olduğunu söyleyebiliriz.
22.Karagöz Müzesi
Karagöz ve Hacivat oyununu bilmeyenimiz yoktur. Unesco tarafından 2009 senesinde Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’ne giren Karagöz ve Hacivat oyununun bir de müzesi var. 1997 yılında açılışı yapılan müze ilk olarak sanat evi olarak kullanılmıştır. Ardından Karagöz Anıtı’nın tam karşısında bulunması sebebiyle Karagöz Evi olarak isim değişikliğine gidilmiştir. Günümüzde ise 2007 yılında Karagöz Müzesi olarak aldığı son isim kullanılmaktadır.
Müze içerisinde Karagöz ve Hacivat galerisi ve yapım atölyesi yer almaktadır. Yıl boyunca geleneksel gölge oyunları ve Karagöz- Hacivat gösterileri düzenlenmektedir. Müze içerisinde kukla koleksiyonu, geleneksel birçok eser ve özel koleksiyonlar sergilenmektedir. Saat 09:30 ve 17:30 arasında ziyarete açık olan müzeyi Bursa’da gezilecek yerler listenize ekleyerek siz de keyifli zaman geçirebilirsiniz.
23.Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi olan müze, 2002 yılında ziyarete açılmıştır. 17.000 metrekarelik bir alana kurulan müzede Anadolu’da kullanılan motorlu ve motorsuz araçlar, tarih boyunca üretilen farklı tekerlekler gibi çeşitli sergiler yer almaktadır. Geleneksel araba atölyelerinin de bulunduğu bu müzeyi her gün saat 10:00 ve 17:00 arasında ziyaret edebilme imkanınız bulunmaktadır.
Girişlerin ücretsiz olduğu müze içerisinde yer alan Fayton Cafe’de birçok etkinlik ve söyleşi de düzenlenmektedir. Araba sevdalıların Bursa gezilecek yerler rotasının ilk sıralarına yerleştirmesi gereken bu müze size oldukça keyifli bir zaman geçirme imkanı sunmaktadır.
24.Osmanlı Evi Müzesi
Osmanlı Evi Müzesi 17. Yüzyılda inşa edilmiş olan tarihi bir konakta yer almaktadır. Yaklaşık 400 senelik bir geçmişe sahip olan konak; Osmanlı Dönemi mimarisini yansıtmaktadır. İçerisinde Osmanlı günlük yaşamını anlatan balmumu heykeller, döneme ait mobilyalar ve antika eşyalar bulunmaktadır. Şark köşeleriyle dikkat çeken Osmanlı Evi Müzesi Osmangazi Semtinin Halil İnalcık Sokağı’nda yer almaktadır.
Osmanlı Dönemi’ne ilgisi olanların mutlaka gezilecek yerler rotasına dahil etmesi gereken bu müze size bir süreliğine de olsa adeta zaman yolculuğuna çıkmışsınız hissiyatı yaşatacaktır!
25.Kapalı Çarşı
Bursa’ya adım atan yerli ve yabancı turistlerin görmeden dönmediği ve tarihi dokusunu korumayı başarmış olan Kapalı Çarşı; Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılmış olan Bedesten’de bulunmaktadır. Ulu Camii’nin hemen yanında bulunan Kapalı Çarşı yıllardır şehrin merkezi noktalarından biri olmuştur. Kapalı Çarşı ziyaretçilerine Bedesten kuyumcular çarşısı ve çevresinde bulunan diğer çarşılarla birlikte 130 dükkanlık geniş bir gezi alanı sunmaktadır.
Bursa’nın el işçiliği ürünlerini bulabileceğiniz bu çarşıda şehrin ünlü ipek kumaşlarından yapılmış elbiseler, şallar ve kıyafetleri görebilirsiniz. Özel işçilikle hazırlanmış birçok altın ve gümüş aksesuarı bulabileceğiniz Bursa Kapalı Çarşı’da gezerken geçmişten günümüze bozulmayan tarihi atmosferini hissedeceğinize eminiz.
Bursa’nın geleneksel mutfağını denemek isteyenler için Kapalı Çarşı içerisinde çeşitli lokantalar da bulunmaktadır. Enfes Bursa İskenderi, Cantık ve İnegöl köfteyi tercih ederek midenize bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz. Gezerken yorulanlar için çarşı içerisinde yer alan tarihi Koza Han’da bir kahve molasını öneririz! Ayrıca Bursa'da gezilecek yerler listesine hala eklemediyseniz, zaman kaybetmeden eklemenizi öneririz.
26.Cumhuriyet Caddesi
İstanbul’un İstiklal Caddesi’ni andıran Cumhuriyet Caddesi’nin Bursa için aynı konumda olduğunu söyleyebiliriz. Trafiğe kapalı olan Cumhuriyet caddesinin ortasından tarihi ve nostaljik bir tramvay geçmektedir. Ahşap görünüme sahip 250’den fazla dükkanı cadde üzerinde görebilmeniz mümkündür. Alışverişin kalbinin attığı cadde günün her saati hareketli ve canlıdır.
Cumhuriyet Caddesi’ne Bursa metro hattının Şehreküstü durağında inerek yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş sonucunda ulaşım sağlayabilme olanağınız bulunmaktadır. Giyim mağazaları, halı ve perde mağazaları, elektronik ürünler ve restaurantları bir arada bulabileceğiniz bu cadde Bursa’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri!
27.Arap Şükrü Sokağı
Bursa’nın en renkli sokaklarından biri olan Arap Şükrü Sokağı, şehrin en bilinen eğlence mekanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Osmanlıların şehri fethetmesinin ardından Musevilerin bu mahalleye yerleştirilmiştir. Sokakta halen yaşamına devam etmekte olan Yahudilerin ibadethaneleri Geruş ve Mayor Sinagogları Arap Şükrü Sokağı’nda yer almaktadır. “Yahudi Mahallesi” adıyla da bilinen Arap Şükrü Sokağı Bursa’nın eğlence merkezlerinden biridir.
28.Misi Köyü
Bursa şehir merkezine yaklaşık olarak 10 kilometre uzaklıkta yer alan Misi Köyü 2000 yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alan köy, sit alanı ilan edilmiştir ve koruma altındadır. Osmanlı Dönemi Mimarisine ait evleri görebileceğiniz bu köyde çok sayıda üzüm bağı bulunduğu için ünlü şaraplarını da görebilirsiniz. İpek böcekçiliğinin hala yaygın bir şekilde yapıldığı köyde Bursa’ya has ipek ürünler alabilirsiniz. Köy içinde bulunan retaurantlarda keyifli bir yemeğin tadını çıkarabilir ya da sevdiklerinizle tatlı bir kahve molası verebilirsiniz.
29.Cumalıkızık Köyü
700 yıllık tarihiyle karşımıza çıkan Cumalıkızık Köyü tam bir Osmanlı köyü olma özelliğini hala korumaktadır. 2014 senesinde Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Cumalıkızık Köyü Osmanlı mimarisini yansıtan köy evleri ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla sizi adeta tarihte bir yolculuğa çıkaracaktır.
Tarihi ve kültürel gezi severlerin mutlaka görmesini önerdiğimiz köy içerisinde Bursa’nın yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz birçok lokanta da mevcut. Cumalıkızık Köyü’nde bulunan Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde yöre halkına ait tarihi eşyaları görmeniz mümkün.
Köye gelmişken dünyanın en dar sokağı olarak bilinen Çin Aralığı sokağını da mutlaka görmenizi öneririz.
Cumalıkızık Köyü hakkında daha detaylı bilgi almak için "Cumalıkızık Gezilecek Yerler" adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.
30.Gölyazı
Bursa şehir merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre mesafe uzaklıkta yer alan Gölyazı Köyü, Uluabat Gölü içerisinde bir yarımada olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle tur gezilerinin popüler gezi duraklarından olan köyün tarihi M.Ö. 6. Yüzyıla kadar gitmektedir. Dizi ve film çekimlerinde sıklıkla tercih edilen köy, tarihi evleri ve sokaklarıyla adeta el değmemiş bir yerdir.
Taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve balıkçı tekneleriyle büyüleyici bir bütünlüğe sahiptir. Köy içerisinde asırlık çınar ağaçları altında çay-kahve içebileceğiniz gibi balık lokantalarında da taze balık lezzetinin tadına varabilirsiniz. Tekne ve sandal turları düzenlenen Uluabat Gölü’nde bir gezintiye çıkabilir ya da enfes manzaraya sahip fotoğraflar çekinebilirsiniz.
Bursa şehir merkezinden özel aracınızla ya da taksiyle 45-60 dakikalık bir yolculuk sonucunda Gölyazı Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Özel aracınız bulunmuyorsa keyifli bir hafta sonu kaçamağı için Bursa rent a car seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.
31.Kocayayla
Bursa’nın Keles ilçesine yaklaşık olarak 4 kilometre mesafede yer alan Kocayayla mesire alanı 400.000 metrekarelik büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük yaylalarından biri olma özelliğine sahiptir. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelen havasıyla çokça ziyaretçi çeken Kocayayla, deniz seviyesinden 1200 metre yukarıda yer almaktadır.
Hafta sonları keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin uğrak noktalarından olan Kocayayla’da doğa içerisinde bol oksijenli yürüyüşler yapabilir, spor alanlarında spor yapabilir ya da sevdiklerinizle keyifli pikniklerde buluşabilirsiniz.
32.Soğanlı Botanik Parkı
1998 yılında hizmete açılmış olan Soğanlı Botanik Parkı endemik bitki türlerini içerisinde barındırmasıyla dikkat çekmektedir. 150’den fazla farklı türde ağacın yer aldığı botanik parkta, çiçeklerle bezenmiş alanları görebilirsiniz.
12.000 metrelik yürüyüş yolu ve 1 kilometrelik bisiklet yoluyla hafta sonlarını huzuru bir şekilde değerlendirmek isteyenler için tam bir doğa harikası olarak karşımıza çıkıyor. İçerisinde yer alan Fransız, Japon ve İngiliz bahçelerini de gelmişken mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz.
33.Oylat Kaplıcaları
Bursa İnegöl’de yer alan Oylat Kaplıcaları Bursa şehir merkezine yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe uzaklıkta bulunmaktadır. Yemyeşil doğasıyla görenleri büyüleyen Oylat Kaplıcaları popüler gezi duraklarından biridir. Şifalı suları ve bol oksijenli tertemiz havasıyla şifa arayan çok sayıda insan tarafından yıl içinde ziyaret edilmektedir. Yalnızca Bursa’nın değil ülkemizin en önemli sağlık turizmi merkezlerinden biridir.
Termal otellerin ve sağlık tesislerinin yer aldığı Oylat yalnızca şifa arayanların ziyaret ettiği bir yer değildir. Hafta sonu kaçamağı yapmak isteyenlerin de sıklıkla geldiği Oylat kısa süreli dinlenme planı yapanlar için ideal dinlenme noktalarından biri!
34.Bursa Hayvanat Bahçesi
1998 yılında açılmış olan Bursa Hayvanat Bahçesi, Türkiye’nin Avrupa Standartlarındaki hayvanat bahçelerinden biridir. Doğa yaşamına ve hayvanların yaşam şartlarına uygun şekilde tasarlanmış barınakların mevcut olduğu hayvanat bahçesi 100 farklı türde yaklaşık 1000 hayvanı barındırmaktadır. Hayvanat bahçesi içerisinde; devekuşu, ayı, aslan, leopar, kurt, lama, maymun ve deve gibi hayvanları görebilirsiniz.
Soyu tükenmekte olan Afrika Pengueni, kırmızı kanguru ve beyaz gergedan gibi hayvanlar da Bursa Hayvanat Bahçesi içerisinde barınmaktadır. Her gün saat 09:30 ve 19:00 saatleri arasında ziyarete açık olan Bursa Hayvanat Bahçesi’ni çocuklu ailelerin mutlaka ziyaret etmesini tavsiye ederiz.
Miniyol’dan Bursa araç kiralama yaparak sevdikleriniz ve kendiniz için kolaylıkla konforlu bir ulaşım sağlayabilir ve Bursa Hayvanat Bahçesi’ne ulaşımınızı kolaylaştırabilirsiniz.
35.Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu
1938 yılında halk evi olarak inşa edilen bina, 1952 yılında sinema ve 1957 yılında ise tiyatro olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bursa şehir merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu, birçok önemli tiyatro oyununa ve konsere ev sahipliği yapmaktadır.
36.Tayyare Kültür Merkezi
Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema ve tiyatro salonu olan Tayyare Kültür Merkezi tarihi açıdan oldukça önemlidir. 1932 yılında açılmış olan Tayyare Kültür Merkezi 700 kişilik tiyatro ve konser salonuna sahiptir. Osmangazi ilçesinin Atatürk Caddesi üzerinde bulunana kültür merkezi yıl boyunca birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.